śledź w occie - 873 przepisów (strona:22/59)

smażone śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym na ostro... 149

łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem, zamieszać i zostawić na 1 godzinę do worka foliowego wsypać(...)usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować z 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając usmażone śledzie zalać gorącym sosem, najlepsze są na drugi dzień..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po kaszubsku 499

jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml oleju 2 średnie cebule (230g) 4 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki ziarenek gorczycy 200g koncentratu pomidorowego   Śledzie po kaszubsku – Wykonanie(...)lekko ją zeszklić. Dodać cukier, wymieszać i smażyć ok. 1 minutę. Następnie wlać ocet winny, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić ok. 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ziarenka gorczycy, wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Do naczynia wkładać warstwami śledzie i zalewę na przemian, tak by na samej górze śledzie były przykryte zalewą

Kulinarne Przeboje
rolmopsy w zalewie octowej 169

filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego  Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki i po dwie  ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki(...)półksiężyce dać na sito zagotować wodę w czajniku wrzątkiem przelać cebulę  - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty  i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami zostawić do połączenia smaków  najlepiej zrobić kilka dni wcześniej

W królestwie smaków Beaty
Śledzie w oleju 181

pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie

Wiem co jem
Szwedzka sałatka ze śledzi 171

czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego  1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu i cukru gotuję zalewę i studzę. Śledzie namaczam, osuszam i kroję  w dzwonka. Marchew i cebulę oczyszczam i kroję w plasterki. Wszystko układam w słoju naprzemiennie, dodaję gorczycę, liście laurowe i tarty

Bea(u)ty kitchen
Sałatka śledziowa w buraku 134

niewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu, barszczu...). Wymieszać olej z octem. Do każdego buraka wlać trochę marynaty i odstawić, najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Filety przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski szerokości około 0,7 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Olej do głębokiego smażenia rozgrzać

królestwo garów
Śledzie po kaszubsku. 172

innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku: 800 g śledzi (matiasów) 4 obrane cebule pokrojone w półcentymetrowe ćwierć plasterki 200 ml oleju 1 łyżka cukru 4 łyżki octu 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (pominęłam) 2 łyżki sparzonych rodzynek(...)minut, następnie dodajemy cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy gorczycę, odsączone rodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.       Śledzie kroimy w 4 centymetrowe kawałki. W misce (najlepiej przeźroczystej) lub w słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy porcją letniego sosu, później

Rozpustne gotowanie
Śledzie w oleju z cebulką 241

Jedno z podstawowych dań na świątecznym  stole... Składniki na 2 l. słoik 800 gram śledzi al a matias 4 duże cebule 1 szkl. oleju pieprz ziarnisty,sól Śledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godz Następnie kroimy w paseczki. Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz

NaKońcuJęzyka
Pyszne Śledzie z Papryką i Śliwkami 249

około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 2 łyżki żurawiny około 70 g pomidorów suszonych 4 łyżki czerwonego octu winnego (jabłkowego) lub białego pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie z papryką Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam(...)podsmażonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 8 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki sosu, pomidory, żurawinę, śliwki, ocet, doprawiam pieprzem, całość dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi z papryką : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam do miseczki

Uwaga Babcia Gotuje
śledzik po sułtańsku ( pikantny z rodzynkami) 173

tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego  liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając(...)razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić do lodówki na minimum

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chłodnik śledziowy czyli mazowiecka woda śledziowa 159

Jest tania, syta i aromatyczna :) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubi pół litra mleka do moczenia śledzi 1 l wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 12 albo 18 % 2 liście bobkowe / laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane(...)żeby nie zostały grudki.  Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego. ugotowana cebula z octem chłodnik śledziowy

Bon Appetit Małgorzaty
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 119

smażenia 2 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy pieprz Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie wyciągamy z maślanki, osuszamy i obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbełtanych(...)dodajemy przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Wodę mieszamy z octem i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier oraz pieprz i mieszamy. Zawartość patelni zagotowujemy i ściągamy z ognia. Do dużego słoika wkładamy pionowo śledzie i zalewamy gorącą zalewą. Słoik zamykamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na minimum

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie w marynacie ogórkowej 178

znajdziecie tutaj. Jak przygotować śledzie w marynacie ogórkowej? Składniki: 250 g- konserwowe ogórki kawałeczek startej marchewki 3 łyżki wrzącej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki siekanego koperku ½ świeżego ogórka 4 solone płaty śledziowe pieprz do smaku Mleko do odmoczenia śledzi Przygotowanie: Jak pozbyć się(...)olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem, mieszamy i łączymy z marynatą i resztą składników. Odmoczone wysuszone śledzie kroimy w paski. Śledzie układamy warstwami w słoiku naprzemiennie z marynatą. Zostawiamy na minimum godzinę, aby śledź przeszedł smakiem marynaty. Przed

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler 283

cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki gorczycy (całej) Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy(...)pokr ojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy gorczycę. Całość możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone). Studzimy. Wymoczone filety odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie

Słodka Strona
Sałatka śledziowa z jajkiem 437

Kilka kropli octu Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy

Kolizje Smaków