Miałam ser w wiaderku do wykorzystania, a ochoty na sernik pełnowymiarowy i pieczony raczej nie, więc wymyśliłam to, co zawsze się sprawdza i co zawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyżółtkami, cukrami, margaryną. Następnie wsypać budyń, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowany ser przelać do przygotowanej formy i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Składniki na masę budyniową: Mleko ½ litra Cukier 5 łyżek Żółtka jaja 3-4 szt. Budyń śmietankowy 5 łyżek Cukier waniliowy(...)gorącej wody, dodać pokruszone czekolady, masło i wszystko rozpuścić lecz nie zagotować, pod koniec dodać śmietanę. Składanie placka: Po upieczeniu i ostudzeniu placków składać warstwami. Placek kakaowy + jasna masa+ sernik+ ciemna połowa masy+ śliwki zalane polewą. Po złożeniu placka wstawić do lodówki, najlepiej na noc. SMACZNEGO
Tradycyjna KuchniaKolejny mój sernik , tym razem dwa różne sery i masło orzechowe :) smak rewelacyjny ,delikatny....nie za słodki ....lekko słony za sprawa masła orzechowego ... jeden z ciekawszych serników pod względem smakowym ,polecam dla smakoszy orzeszków :) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 400 g ciastek owsianych - 1 duża łyżka masła orzechowego Masa serowa ( powinny być w temperaturze pokojowej(...)dużą blaszkę piekarnikową nalewamy wrzącą wodę i ustawiamy na środkowy poziom w piekarniku , do wody wstawiamy blaszkę z sernikiem , zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wystudzony wstawiamy do lodówki aż się schłodzi. Masło orzechowe mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie
Wypieki Renepuszki masy kajmakowej garść orzechów laskowych 300 g herbatników maślanych 50 g masła Przygotowanie: Spód tortownicy o średnicy 23 cm (może być mniejsza, wtedy sernik wyjdzie nieco wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz formy tak, aby krawędzie papieru były wypuszczone na zewnątrz. Nagrzać piekarnik do 170 stopni Herbatniki rozdrobnić w malakserze, masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami(...)minut. Twaróg, jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy ze spodem herbatnikowym. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą
Kulinarne Inspiracjekoniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut. Składniki na sernik: 1,5 kg zmielonego białego sera; 0,5 kg cukru pudru; 12 jaj; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 300g margaryny lub masła; 2 płaskie łyżeczki(...)kropli aromatu waniliowego, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na pół i upiec dwa serniki w dwóch takiej samej wielkości formach. Piec w temperaturze 180 st.C około 40 minut. Składniki na krem: 250 g masła; 2 jaja; 4-5 łyżek cukru kryształu; kawa lub kakao do smaku; spirytus
In my kitchenokazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry, zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód(...)całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku
Delicious Titbitskażde święta i rodzinne uroczystości. Jest niepowtarzalny i obok sernika "Złota Rosa" i "podwójnego sernika Oreo" jest jednym z tych najsmaczniejszych! Nie mogło go więc zabraknąć i w te święta. W tym roku zrobiłam go z dodatkiem ananasa, choć z brzoskwiniami czy truskawkami smakuje równie pysznie. Jest wilgotny, kremowy, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką, kokosową pierzynką. Palce lizać(...)kruche: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 70 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa serowa: 1 kg twarogu na serniki (może być z wiaderka, już zmielony) 200 g cukru 1,5 szkl mleka 1,5 op. budyniu waniliowego w proszku
Nastoletnie WypiekanieBardzo lekki i smaczny sernik z sezonowymi owocami, czyli truskawkami! Jest wiosna, a niebawem lato, więc trzeba wykorzystać dobroci natury! Składniki: 500g twarogu np. półtłustego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jaja 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego aromat śmietankowy truskawki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz truskawek). Wszystko dokładnie(...)miksujemy. Masę przelewamy do natłuczonej formy. Na wierzch kładziemy przekrojone na pół truskawki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaschować do lodówki na godzinę forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną(...)sztywno i również dać 3/4 do białej masy i resztę do kakao, wymieszać na podpieczony spód wyłożyć białą masę, na wierzch rozłożyć ciemną masę, piec dalej około 50-60 minut do suchego patyczka, sernik wyjąć z blachy jak będzie dobrze zimny, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest puszysty, delikatny, aromatyczny i szybko sie zjada.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięroku sernik na zimno już dawno poszedł w zapomnienie, a w lodówce chłodzi się następny. W upalne dni, które ostatnio mieliśmy okazję odczuć nikomu nie chce stać się przy piekarniku, więc takie na pozór szybkie rozwiązania są jak najbardziej wskazane. Z tą szybkością, to jednak sami wiecie najlepiej jak jest, jak chcecie przygotować ciacho bez pieczenia... Używając galaretki(...)zawsze coś się delikatnie mówiąc schrzani... Najczęściej pada na galaretkę, która ścieka gdzieś tam daleko, na sam spód zmiękczając biszkopt i paprząc wszystko co napotka na drodze. Dlatego ja sernikom mówię zdecydowanie tak, ale pod warunkiem, że na ich przygotowanie mam trochę więcej czasu niż pół godziny ;) Składniki na tortownicę o śr. 16cm Spód: 150g ciemnych, kakaowych herbatników
Kuchnia w czekoladziecukier, jajka, żółtko, gęstą śmietanę, ekstrakt waniliowy i resztę masy z ciasteczek. Wyłóż uzyskaną mieszaninę na ciasteczkowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na całą noc. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej****, płynną czekoladę rozprowadź cienką warstwą na zimnej blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w chłodne miejsce (nie do lodówki). Kiedy czekolada ponownie stwardnieje, zeskrob grubsze wiórki ostrzem noża lub metalową szpatułką.*** Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.***** Wyjmij sernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. *Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych. ** np. twarożku Mój ulubiony lub Philadelphia, lub mielonego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMój pierwszy sernik :) Jest bardzo prosty, choć wygląda na skomplikowany. Spód, z przepisu mojej Mamy nie wymaga pieczenia. Ja najbardziej obawiałam się samego sernika, a okazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód(...)misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał. Sernik : 500 g twarogu lub serka kremowego (u mnie Mój Ulubiony) 250 ml śmietanki kremówki 36% 3 jajka 3/4 szklanki cukru
Chocolate Muffin BlogMasło rozpuścić, wlać do ciasteczek, dodać orzechy i wymieszać. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i wyrównać powierzchnię dociskając np. dnem szklanki. Spód schłodzić. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Sernik: składniki powinny(...)być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i połowę masy kajmakowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. Schłodzony sernik posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami
Smakołyki Asiwyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy 26 cm lub 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Jedną połową ciasta wylepiamy dno formy, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-17 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)całość. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Formę z sernikiem od razu wkładamy do gorącego piekarnika (jak przy pieczeniu spodu, rozgrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez ok. godzinę. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i studzimy dalej na kratce. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wstawiamy je do lodówki. Dekoracja
MyCookBook.plsmaki lubieć;) PIERNIK: 250g miodu 100g masła 2 duże jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika SERNIK MARCEPANOWY: 750g zmielonego twarogu 250g sera ricotta 200g masy marcepanowej 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ricottę, cukier oraz mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połaczenia się składników. Następnie dodajemy po 1 jajku. Na koniec dodajemy przestudzoną masę marcepanową oraz amaretto. Sernik przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka. Podgrzewamy je na małym ogniu
Smaki Na Talerzu