białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika (ja pieczę sernik na jednej półce poniżej środkowej). Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik przez kolejną godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Zalewę przelać do garnuszka i dodać tyle wody, aby całość płynu ważyła 700 ml. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik, wsypać obie galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifewykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy cienką warstwą bułki tartej. Masa: Wszystkie składniki masy oprócz rodzynek i mąki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia. Rodzynki mieszamy z mąką i dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy równomiernie na ciasto i blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy(...)cukier i nie przerywamy ubijania. Piana powinna być błyszcząca. Sernik wyciągamy z piekarnika, na wierzch nakładamy ubitą pianę i równomiernie ją rozsmarowujemy na cieście. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 min. Ciasto chłodzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik najbardziej smakuje mi na drugi dzień. Smacznego
kulinarne odsłony patiwykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy cienką warstwą bułki tartej. Masa: Wszystkie składniki masy oprócz rodzynek i mąki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia. Rodzynki mieszamy z mąką i dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy równomiernie na ciasto i blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy(...)cukier i nie przerywamy ubijania. Piana powinna być błyszcząca. Sernik wyciągamy z piekarnika, na wierzch nakładamy ubitą pianę i równomiernie ją rozsmarowujemy na cieście. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 min. Ciasto chłodzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik najbardziej smakuje mi na drugi dzień. Smacznego
kulinarne odsłony patidodatkowo przełamany kwaskową w smaku żurawiną... Wspaniały :) piekłam w nocy z 10 na 11 listopada i cała blaszka rozeszła się niemal w 1 dzień, na dziś zostały u mnie 2 małe kawałeczki i u Mamy chyba ze 4 ;) przy czym już ich nie ma :P Co więcej - od dziś taki oszukany sernik jest(...)mnie numerem 1! Nie tylko smakuje mi o wiele bardziej (a uwielbiam serniki), ale też jest o połowę tańszy! Sera na taką blaszkę potrzebujemy 1 kg. Za wiaderko dobrego sera (100% naturalnego) zapłacimy około 13-14 zł. Plus niemal te same dodatki (w zależności jaki pieczemy). Ja korzystając z promocji za 3 opakowania po 400g jogurtu greckiego potrzebne
Kolorowy PrzepisownikTreściwy, niezbyt słodki sernik z dodatkiem dużej ilości jagód na spodzie z granoli. Delikatności z pewnością nadaje mu mus jagodowy, którym postanowiłam uwieńczyć ciasto oraz świeże owoce. Maksymalnie jagodowe ciasto, które koniecznie musisz wykonać w sezonie. Z dedykacją dla A. bo to były jego jagody. Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 3/4 szklanki gotowej granoli, np. z tego(...)ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec miksowania dodaję mus z jagód. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Sernik umieszczam w piekarniku i piekę przez 75 minut, następnie studzę przy uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik umieszczam w lodówce i chłodzę kilka godzin a najlepiej całą noc. Sok z jagód, masło, cukier
Mango Papajaz całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z tego bloga. Składniki na spódok. 2,5 szklanki mąki2 żółtka ok. pół szklanki cukru pudrugarść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno)2/3 kostki masła w temp. pokojowejPrzygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto na spód(...)delikatnie dodajemy do sera, dokładnie mieszając. Tak przygotowany sernik wylewamy na podpieczony spód z gruszkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 155 stopni i pieczemy ok. 70-90 minut (zależy od piekarnika, sernik powinien zarumienić się). Upieczony sernik studzimy w piekarniku. Smacznego kolejnego dnia Świąt
Symfonia SmakówTyle razy już pisałam, że uwielbiam serniki na każdy sposób. Zawsze przygotowuje je inaczej i za każdym razem smak jest inny. :) Składniki: 200g twarogu do sernika 1 jajko 1 łyżeczka WPC 80 1 łyżka cukru trzcinowego 1 czubata łyżka puree z dyni aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółto oddzielamy od białka. Białko z szczyptą soli ubijamy na sztywną(...)dodajemy odżywkę białkową i twaróg - dokładnie miksujemy. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej. Dodajemy puree z dyni. Szpatułką dokładnie wszystko mieszamy. Masę serową przelewamy do natłuszczonego naczynka lub blaszki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaCukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladowy Sernik z Oreo Składniki: Spód: 20 ciastek oreo 50g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik 200g gorzkiej czekolady (użyłam 60%) 3 łyżki dobrego kakao bez cukru 2 jajka 150g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110g cukru 2 łyżeczki ekstraktu(...)wierzchu sernika, można je delikatnie docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Sernik mało rośnie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy ( patrz FILM ). Mleczną czekoladę roztopić
Mała CukierenkaSłodkości nigdy dość, więc postanowiłam przygotować sernik z jogurtu oraz liofilizowanych owoców od FRUUP . Zachęcam do upieczenia, bo jego konsystencja jest bardzo delikatna i smaczna! :) Składniki: 500g jogurtu greckiego 2 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru trzcinowego ananas liofilizowany wiśnia liofilizowana aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy(...)budyń,aromat pomarańczowy obtoczone w mące owoce liofilizowane i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki lub 2 dużych kokilek. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Smacznego
Truskawkowa FiestaBorówki - idealne wspomnienie a zarazem zapowiedź lata :D w zamrażalniku ostał mi się woreczek przepysznych borówek, dlatego postanowiłam upiec dwukolorowy sernik z borówkami na kruchym spodzie ;) Składniki: (tortownica 24 cm) ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek(...)wyłożyć masę serowo-borówkową i podpiec 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć sernik i delikatnie wyłożyć na wierzch pozostałą masę serową. Piec 60 minut w 170*C . Pozostawić sernik w piekarniku do wystudzenia. Zimny sernik posmarować roztopioną białą czekoladą i posypać borówkami. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćcytryny 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) wykładamy biszkopty. W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy jogurt, cukier puder do smaku oraz cukier wanilinowy i miksujemy krótko na gładką masę. Banany obieramy, rozdrabiany widelcem(...)rozpuszczenia) i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy do masy umyte i osuszone borówki. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy sernik z lodówki i układamy na jego wierzchu plasterki banana, skrapiamy je sokiem cytrynowym. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki. Źródło
Smaki Na Talerzusernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą korzenną , wlać masło , wymieszać . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia , wysypać(...)jakieś żaroodporne naczynie) Na środkowej półce ustawić formę z naszym sernikiem. Po ok 15 minutach pieczenia obniżamy temperaturę pieczenia do 150'C i pieczemy jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Sernik najlepiej jeszcze schłodzić kilka godzin w lodówce. W tym czasie przygotowujemy śliwki.Na patelnię wsypujemy cukier , dodajemy
Malinowa Kawiarenkamigdałowy. Blaszkę(25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce połowę zamrożonego ciasta na dno blaszki. Wyłożyć masę twarogową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować. Ja mój sernik polałam polewą czekoladową i ozdobiłam cukrowymi śnieżynkami
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto przelewam masę sernikową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody, studzę. Brzoskwinie kroję w mniejsze cząstki. Na ostudzony sernik układam kawałki brzoskwiń, zalewam
Kuchnia z widokiem na ogródłyżki kakao 2 łyżki cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 50g masła w temperaturze pokojowej 800g gotowego sera na sernik (wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem) 160g cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka mąki 250g gotowej masy krówkowej Polewa: 100g białej czekolady 150 g masy krówkowej Spód(...)wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 1 godz. 20 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez godzinę, potem 20 minut piekłam na środkowym). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielamy ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Moje-pitraszenie