Dzisiaj mam dla was przepis na wyjątkowy sernik. Sernik jest delikatny, lekki, puszysty, wilgotny po prostu rozpływa się w ustach. Sama masa serowa nie jest zbyt słodka ale słodyczy dodaje słodka polewa. Jeśli chcecie z niej zrezygnować polecam zrobić lukier lub dodać więcej cukru. Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej typ 650 100 g masła zimnego(...)składników. Wyjąć tortownicę, dno nakłuć widelcem, wylać masę serową i włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 200 stopni. Piec 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejne 40 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku. U mnie został na całą noc. Polewa: Składniki umieścić w garnuszku i mieszając gotować
Ala piecze i gotujeczarno-biały z Nutellą Składniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 1 kg twarogu do serników 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii 250 g Nutelli Dodatkowo: 1/2 słoiczka(...)stopni przez około 20 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wykładamy na górę masę waniliową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy dodatkowe 60 minut w 150 stopniach. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie schładzamy w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Dekorujemy ulubionymi owocami
Mania GotowaniaJakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe akcenty, łącząc z różnymi spodami by wreszcie uraczyć podniebienia gości. Składniki na tortownicę o śr 25 cm Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie Spód(...)koniec wlewamy śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód 5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 130 i pieczemy ok 65 min 6. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, bez przykrycia, dopiero wtedy nabierze gładkiej konsystencji 7. crème brûlée - sernik posypujemy obficie brązowym cukrem i opalamy palnikiem kuchennym
Słodki KompromisBardzo lubię serniki, najbardziej takie tradycyjne, pieczone. Latem jednak pyszne są także na zimno. Można je zrobić w dużej formie, a potem kroić jak tradycyjny sernik. Można także przygotować w pucharkach lub szklaneczkach. Jak kto woli. Dzisiaj mam dla Was mini serniczki z owocami i startą czekoladą. Przygotowałam je w szklaneczkach, aby już nie bawić się
Codzienna kuchnia niecodziennadużej blaszki (moja ma 28×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z cynamonem i cukrem pudrem. • Na wierzchu położyć(...)obok siebie pierniczki w kształcie gwiazdek. • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut. • Po wystygnięciu zostawić sernik, najlepiej
To co kochamwiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje, żeby nie było za nudno. Jednak przyznaję, że tradycyjny sernik nie ma sobie równych. Chociaż jest jeszcze jeden, który uwielbiam, to sernik(...)wylać na ciasto z wiśniami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 30-40 minut. Następnie uchylić i zostawić jeszcze na około dwie godziny do przestudzenia. Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kawałki. Razem, ze śmietana i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować wystudzony sernik. Wierzch można dodatkowo posypać
Agusiowe smakołykiWeekendowy serniczek wyszedł przepyszny, zniknął w mgnieniu oka:) dawno nie piekłam wiec tym większa satysfakcja :-) dziś mały bonusik i zrobię coś co do mnie nie podobne, napiszę trochę o sobie, to nie mój pomysł :p do tego typu zabawy zostałam zaproszona przez Magdę z bloga FOODMANIA , mam za zadanie wyłonić 7 faktów o mnie i nominować dalej 15 blogerek/bloger(...)ksylitol, skrobię, wanilię, miksujemy formę owijamy od zewnątrz folią aluminiową, aby nie przeciekła (będzie to sernik w kąpieli wodnej) wewnętrzną stronę standardowo wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto do formy wkładamy sernik do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie gorącą wodą do wysokości 1/3 formy z sernikiem stawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 1,5 godziny zostawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Twaróg, śmietanę i erytrol przekładamy do miski. Mleko gotujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy kilka łyżek sera i energicznie mieszamy. Przelewamy do miski i łączymy wszystkie składniki, oraz opcjonalnie dodajemy barwnik/matchę/spirulinę. Przelewamy masę do tortownicy i chłodzimy w lodówce do momentu aż sernik stężeje
Czarnawisienkaprzepis na sernik z pierniczkami, który jest fantastycznym pomysłem nie tylko na święta! I nie jest to zwykły sernik, a sernik gotowany! Jedliście kiedyś sernik gotowany? Na blogu jest kilka przepisów! Połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu z kremową, waniliową, serową masą i słodkimi pierniczkami z marmoladą jest fantastycznym pomysłem na deser. Idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy(...)ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec łyżka po łyżce wsypujemy cukier. Doajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką ( ma być delikatnie, ale dokładnie ). Pieczemy ok. 35-40 minut w 170C. Po upieczeniu rzucamy o podłogę, studzimy na kratce, przecinamy na 2 blaty. MASA SEROWA: Do dużego garnka wkładamy ser, masło, cukier, jajka oraz wanilię
Ostra na SłodkoPyszny, delikatny , truskawkowy sernik. Zmieniłam nieco składniki spodu, głównie ze względu na domowe zapasy. Używałam żelatyny w płatkach a nie sypkiej. W przepisie podaję jednak żelatynę zwykłą tak jak w oryginale, gdyż jest ona bardziej popularna. Przepis ze strony Moje WypiekiSkładniki na spód:140 g herbatników70 g masłana masę:500 g świeżych truskawek2 łyżki soku(...)użyłam żelatyny w listkach - 12 listków)1/4 - 1/3 szklanki wodyprzygotowanieSkładniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania
Stare GaryDelikatny, rozpływający się w ustach, kokosowy… Polecam Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Delikatny kokosowy serniczek (z mlekiem kokosowym) , to wspaniały pomysł na
Słodkie okruszkiBardzo lubię serniki, problem w tym, że nie bardzo chcą ze mną współpracować - lubią opadać i zwykle nie są takie, jak bym oczekiwała. Na dodatek
babka w formieprzepis właśnie na ten sernik.., który robiłam jakiś temu ..Pamiętam , że przed wyjściem do pracy była cała blaszka -tortownica..a po powrocie zostało tylko tyle co na zdjęciu....Sernik był tak pyszny..i o mały włos nie zdążyłabym zrobić zdjęcia...córka wzięła na imprezkę z koleżankami.Przepis znalazłam tutaj i cytuję w całości..Ja co prawda(...)resztę składników oczywiście też.. Spód 200 g mąki pszennej 75 g cukru 75 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 500 g sera na sernik (chudego) 150 g cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku 100 ml oleju roślinnego 3 jajka 125 ml mleka skórki owocowe -mix Rozgrzać
Moje domowe kucharzeniefantastyczny przepis! Kto z Was da radę mu odmówić? Nikt, kto lubi te smaki :) Szczegóły poniżej, częstujcie się :) Zapraszam na sernik na murzynku! Składniki : 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 600 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone łyżka masła orzechowego jajko 2 żółtka(...)białka a następnie dodajemy je partiami do masy serowej. Gotową masę przelewamy na wcześniej upieczony placek czekoladowy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika (180 st. C) i pieczemy 50 minut. Studzimy w formie. Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali białą czekoladą i posypujemy pokrojonymi drobno orzechami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościciasto z chałwą. Inspiracji w sieci znalazłam niewiele i do tego wszystkie podobne do siebie, a ja chciałam czegoś innego i tak powstał ten bardzo przyjemny w smaku sernik na zimno na spodzie chałwowo-otrębowym. Z początku nie byłam zachwycona efektem, ale jak już się "przegryzł" to wiem, że na pewno zrobię go jeszcze nie raz, bo jest(...)podgrzać w mikrofali wtedy łatwiej się połączą) i wykładamy na dno tortownicy (22 cm) dokładnie dociskając i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej Bez pieczenia, chałwa, ciasto z chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany
Cynamonowe szczęście