Składniki: CIASTO KAWOWE: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 5 łyżek SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, zmielony twaróg 1 wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 10 dag jajka "L", cukier, olej zmiksować mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę, proszek(...)blaszkami uderzyć o blat stołu aby ciasto dobrze osiadło po 3 łyżki dać na wierzch ciasta i nożem na cieście rozsmarować delikatnie piec w 200C około 45 minut, z blaszek wyjąć jak całkiem wystygnie sernik jest z ciastem kawowym bardzo smaczny i szybko się zjada nie tylko do kawy.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMoja kolejna wariacja na temat sernika. Tym razem jest świątecznie. Sernik cynamonowy z nuta wanilii i pomarańczy, na spodzie z ciasteczek speculaas, doskonale wkomponuje się w świąteczne menu.Składniki: Spód ciasteczkowy:* 250 g ciasteczek speculaas* 130 g masłaMasa serowa:* 1 kg sera twarogowego w wiadereczku ( ja kupuję w Tesco, taki w niebieskim wiadereczku )* 1 i 1/3 szklanki cukru(...)ciasteczkowy spód.Na dno rozgrzanego piekarnika wstawić blachę wypełnioną wodą.Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.Sernik można
kolorowotorcikoworzadka - spokojnie - po upieczeniu sernik zgęstnieje ;) ). Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 stopni do momentu aż wierzch sernika wyraźnie "zgęstnieje". Wtedy wykładamy przygotowaną wcześniej warstwę kokosową: Pianka Kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier(...)końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej na drugi dzień) możemy przygotować polewę: Polewa Czekoladowa: Śmietankę
Słodka Stronazrobię bardziej wyraziste. Tak czy inaczej, jest pyszny. Nie za słodki i stosunkowo łatwy w przygotowaniu:) Polecam! Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje Scroll down for recipe in English Sernik marmurkowy z Nutellą (12 porcji, tortownica o śr. 21 cm) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki(...)kilka ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki. W celu przygotowania polewy, podgrzej nutellę
karmelowySernik! Na kruchutkim, czekoladowym spodzie i z kruchą posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150(...)ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki - najlepiej na noc.Smacznego
Słodkie Przyjemnościblaszce klasycznej, prostokątnej, ale możesz go upiec również w tortownicy o średnicy 25 cm. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową i piecz w 130 stopniach najpierw półtorej godziny, a następnie zwiększ do 150 stopni i piecz 15 minut. Zostaw sernik w formie na 2 godziny nie wyjmując go z piekarnika. Po tym czasie wyjmij i wyciągnij
Z Kuchni Do Kuchnizostawić do posypania) . Daktyle pokroić na drobniejsze kawałki a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wylać masę czekoladowo serową na podpieczone ciasto i piec ok 45 min. Sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić i na jeszcze ciepły zetrzeć czekoladę która się rozpuści a potem zastygnie . Udekorować truskawkami
Gotowanie jest łatwebył nieziemski! :) Składniki: 4 łyżki twarogu do sernika 2 jajka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego aromat waniliowy borówki Składniki: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy aromat waniliowy, skrobię ziemniaczaną i twaróg. Wszystko dokładnie miksujemy. Do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego przelewamy masę. Wrzucamy umyte i osuszone borówki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach
Truskawkowa FiestaSernik Izaura to połączenie czekoladowego ciasta i delikatnej masy serowej. Podczas pieczenia często powstają fantazyjne fale, które są jego ozdobą. Sernik jest dobry na wszystko, świetnie pasuje do popołudniowej kawy i na wyjątkowe okazje. Przepis pochodzi STĄD. Składniki: Ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 200g masła 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Masa serowa: 1kg sera białego z wiaderka lub 1kg 3-krotnie Czytaj dalej... Artykuł Pyszny sernik Izaura pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSernik w jesiennej odsłonie, czyli - karmelowy ze śliwkami.Koniecznie wypróbujcie to połączenie ! Zapewniam, że warto.Sernik + kawa + przyjaciółka = zestawienie idealne ;)Składniki( na tortownicę średnicy 25-26 cm )Spód:200 g ciastek Oreo ( lub zamiennie innych, np zwykłych herbatników, bądź krakersów + 2 łyżki kakao )100 g masła2 łyżki cukru pudru – tylko w przypadku użycia słonych krakersówMasa serowa:1 kg sera twarogowego(...)serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód.Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną.Śliwki wyłożyć
kolorowotorcikowozwykle bywa. Piekłam je z polentą i agrestem , a nawet z rabarbarem . Migdały świetnie się komponują z kwaśnymi owocami. Ciasto migdałowe z serem z powodzeniem zastąpi tradycyjny sernik . W sezonie truskawkowym piekę migdałowe z truskawkami . Migdałowe ciasto a amaretto jest nie mniej pyszne. Bardzo je polecam. Migdałowe ciasto Składniki: tortownica o średnicy 23 cm 150 g cukru 1 łyżeczka
codojedzeniaProsty do zrobienia i każdemu uda się go zrobić. biszkopt makowy: 3 jajka wielkość M 40 g maku 3 łyżki mąki tortowej płaskie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Trzcinowego sernik malinowy: 1 kg serka homogenizowanego 350 g malin 1 galaretka malinowa 4 łyżeczki żelatyny pozostałe: 250 g malin 2 galaretki u mnie przezroczyste, mogą być(...)przesiewam, dodaję mak. Wsypuję do jajek i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut góra dół. Sernik: Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Maliny miksuję blenderem i przecieram przez sito, żeby pozbyć się pestek. Serki przekładam
wesoła kuchniaPyszny, delikatny aromatyczny sernik z rodzynkami.Taki sernik mogła bym jeść na okrągło i by mi się nie znudził :) Prosty w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania :) 1kg i 250 g sera białego chudego 3 krotnie milonego 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 6 jajek 2 budynie waniliowe 100 g miękkiego masła(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką.Następnie wsypujemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki wykładamy herbatnikami, przekładamy masę serową.Sernik można jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy piekarnik
Sama słodycz i szczypta chiliSernik na krakersach wyszedł bardzo smaczny. Jest to sposób kiedy nie mamy herbatników. Składniki na sernik: 5 jajek 2 opakowania krakersów solonych po 150 g Cukry Nyskie 1 kg mielonego twarogu zmielonego trzykrotnie ( Tłusty) 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: czekolada mleczna(...)stopniach przez 15 minut( na dno formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.Po upieczeniu polewamy sernik czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi W grudniu dostałam od Cukry Nyskie paczuszkę ze słodyczami Postanowiliśmy wspólnie z rodziną, że paczuszkę oddamy dla ubogiej rodziny
Różowa kuchniamasy. Dokładnie wymieszać. I teraz uwaga: zanim wyłożymy masę do formy (tortownica 24cm) warto zrobić w środku kołnierz z papieru do pieczenia, aby było dużo miejsca dla rosnącego sernika. Kołnierz powinien wystawać z tortownicy jeszcze ok 8cm (!) Sernik należy piez 1 godzinę w 170 stopniach z termoobiegiem. Bardzo ważne, aby pozostawić sernik w piekarniku aż do wystygnięcia(...)później chłodzić go przez min. 5-6 godzin w lodówce. Uwaga! Sernik w piekarniku wyrasta naprawdę wysoko - dlatego konieczny jest kołnierz z papieru do pieczenia. Po upieczeniu opada - taki jego urok. Może też trochę pękać, ale pęknięcia stają się niewidoczne, kiedy sernik ostygnie i opadnie:) Po ostygnięciu na środku ciasta utworzy się wgłębienie, które postanowiłam
Kulinarne Inspiracje