Bezglutenowa babka gotowana to ciasto, które było moim osobistym hitem minionej Wielkanocy. Zawsze mówiłam, że babki to nie mój klimat. Z Wielkanocnych ciasto zawsze wolałam sernik , czy też mazurki . Dlatego babki bardzo rzadko pojawiały się na moim stole. W tym roku postanowiłam jednak trochę poeksperymentować. I tak postawiliśmy na babkę gotowaną. Moim zdaniem jej przewaga nad tradycyjną babką pieczoną(...)dokładnie i zanurz we wrzącej wodzie do 3/4 wysokości formy. Formę z góry obciąż, aby podczas gotowania stała stabilnie. Garnek przykryj pokrywą i gotuj na wolnym ogniu ok. 80 minut. Po ugotowaniu formę wystaw z wody i wyłóż ciasto, aby odparowało. Po wystygnięciu babkę udekoruj polewą lub lukrem. Smacznego Artykuł Bezglutenowa babka gotowana pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnijego stronie: A teraz zapraszam Was na przepis. Spróbujcie, naprawdę warto Składniki: 250 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 250 g sera (można użyć ser z wiaderka na sernik, 3-krotnie zmielony ser lub gęsty serek śmietankowy w kostce) 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania miseczka malin (u mnie mrożone, ale można użyć świeże) cukier puder do oprószenia rogalików(...)termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru. Gdy rogaliki wystygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiwiesz przecież…- uśmiecham się zawstydzona – tę bransoletkę. Z niebieskimi koralikami… W pokoju migają świtełka prześlicznie ozdobionej choinki. Z kuchni dolatują świąteczne zapachy i dźwięki radiowych kolęd. Sernik posypany kokosem pyszni sie na kryształowej paterze niczym oprószony śniegiem. Wszystkie jesteśmy odświętnie ubrane. Za oknem biało jak w bajce, Takich świąt jeszcze nie miałam…Pierwsze bez Dziadka(...)mąki pszennej i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Z podanych składników przygotować zaczyn. Składniki wymieszać razem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, pozostały cukier, sól i mąkę kokosową. Wlewamy zaczyn, który powinien podwoić swoją objętność, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto
Raj dla Podniebieniaponieważ sernik to podstawowe ciasto na Wielkanoc - tak mi się przynajmniej wydaje - to dziś propozycja jednego z szybszych i łatwiejszych w przygotowaniu serników :-) Kiedyś już proponowałam Wam sernik gotowany, a dziś jego zmodyfikowana wersja :-) Gwarantuję, że będzie Wam smakowała, tym bardziej, że macie od razu i szarlotkę :-) :-) :-) SKŁADNIKI Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta. Ser, cukier, masło i jajka umieszczamy w garnku z grubym dnem i dokładnie mieszamy. Budyń rozrabiamy w mleku, dolewamy do masy
Czary - gary w kuchniCzęsto wracam w domu do sernika na jogurcie greckim .Jest bardzo puszysty , jeśli użyjemy dobrej jakości , gęstego jogurtu i ma cudownie czekoladowy spód .Dziś wersja mini z malinami ,moja ulubiona. SKŁADNIKI :NA OKOŁO 20 MINI SERNICZKÓW CZEKOLADOWA MASA: 125 G MASŁA 0,5 SZKLANKI CUKRU 5 ŁYŻEK WODY 1 ŁYŻKA OLEJU 2 ŁYŻKI KAKAO WSZYSTKIE SKŁADNIKI UMIEŚCIĆ W GARNKU ,DOPROWADZIĆ(...)MUFFINEK WYKŁADAMY PAPILOTKAMI I NALEWAMY NA DNO DWIE ŁYŻKI MASY CZEKOLADOWEJ , NA NIĄ 3 ŁYŻKI MASY JOGURTOWEJ I KILKA MALIN NA WIERZCH .PIECZEMY W 170 STOPNIACH PRZEZ OKOŁO 30 MINUT .PO WYSTYGNIĘCIU PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE. UWAGA : JEŚLI ZAMIAST JOGURTÓW GRECKICH UŻYJEMY NATURALNYCH , BĄDŹ ŚMIETANY 18 % PROSZĘ DODATKOWO DODAĆ DRUGI BUDYŃ LUB 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
Ladylaura.Dalszy ciąg moich zmagań z wypiekami w słoiczkach ( kliknij tutaj , aby sprawdzić przepis na sernik w słoiku), tym razem postawiłam na ciasto czekoladowe - murzynek, który jest pyszny, cudownie czekoladowy i wilgotny, mówię Wam dosłownie rozpływa się w ustach. Podany z moim niedawnym odkryciem, czyli ubitym mleczkiem kokosowym. Całość tworzy genialną kompozycję. W końcu w domu. Połowa wakacji minęła(...)jajko. Do mokrych składników dodać suche, ponownie wymieszać. W tym momencie można dodać opcjonalne składniki. Gotową masę przelać do słoiczka i piec do suchego patyczka około 35 do 40 minut. Gotowego murzynka w słoiku podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie było to ubite mleczko kokosowe, ale również świetnie spisze się jogurt grecki czy ubite mascarpone, smacznego
tost z dżememTarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie zawiera sera, nie zawiera tłuszczu i na dodatek nie zawiera proszku do pieczenia. Jak to możliwe? Już od powiadam...Możliwe! Można się objadać do woli
Życie zaczyna się w kuchniTym razem tarta z serkiem Mascarpone i jeżynami. Delikatnie słodki ser i kwaskowaty smak jeżyn...zapach nieziemski a smak....nie do opisania... Polecam
Wypieki ReneWegański tofurnik z persymoną podany z siekanymi raw nerkowcami, orzechami cedrowymi i pestkami granatu WEGAŃSKI TOFURNIK KOKOSOWY /przepis własny/ /1 porcja/ 350 g tofu naturalnego
Poranek na słodkoW końcu udało mi się wrócić do domu, podróż była długa ale za to udana. Przywiozłam ze sobą dużo ciekawych przepisów i zamierzam się nimi podzielić
ciastkarnia na kruchym spodzieCzas czytania: 2 min Truskawki zatopione w masie budyniowo – serowej Dziś wyjątkowy deser! Trudno nazwać, to ciastem, czy sernikiem, choć ma po trosze z jednego, jak i z drugiego. Spód przygotowany jest z kruchego ciasta, na którym spoczywa kremowa masa. Masa z budyniu waniliowego z dodatkiem białej czekolady, serka mascarpone, żółtek i śmietany. W tej pysznej kremowej mieszance zatopione(...)gładkie ciasto. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Z ciasto rozwałkować placek, wyłożyć nim dno tortownicy, ciasto podziurkować widelcem. Piec przez 20 minut. Po upieczeniu, wystudzić. Przygotowanie kremu Z mleka ugotować budyń, zmniejszyć ogień, dodać połamaną czekoladę, ciągle mieszając rozpuścić, następnie dodać 2 żółtka, szybko i dokładnie mieszać, (gotować około 1 minuty
SprawdzonaKuchnia.plNiedawno, idąc ze mną ulicą, synek zobaczył przez okno wystawowe cukierni kawałek sernika z brzoskwiniami. Bardzo mu się ten widok spodobał A ja sama nabrałam ochoty, żeby zrobić takie ciasto w wersji roślinnej. I tak oto narodził się jagielnik z brzoskwiniami, który wzbogaciłam smakowo, odżywczo i kolorystycznie kurkumą Całość bardzo przypadła do gustu wszystkim domownikom. Polecam! Z jaglanych ciast polecam(...)szklanka (240 ml) wody 2 połówki brzoskwiń z puszki (odłożonych wcześniej z naszego nadzienia) Wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całe zanurzone i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie miksujemy płatki owsiane i orzechy na mąkę. Powstałą mąkę przesypujemy do miski, a w blenderze miksujemy odcedzone daktyle aż będą dobrze rozdrobnione (i klejące). Następnie, dodajemy do nich przygotowaną
Lamarida.pldodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny 50 g mielonych orzechów(...)ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu ciasto chłodzimy co najmniej 3-4 godziny (choć najlepiej przez noc) w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowaniekruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej.Składniki ciasta:- 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej- 250g zimnego masła- 3 łyżki ksylitolu lub cukru(...)dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego
Smaczne Zdrowe