Gorący czas mazurków, a ja przewrotnie zrobiłam Marmurek, ale nie taki oczywisty, tylko na bazie mojego fasolowego sernika, z kawałkami czekoladowego ciasta w środku i chrupiącymi orzechami, jednym słowem cudo! Składniki na dużą tortownicę: masa „serowa” 400 g suchej fasoli piękny Jaś ugotowanej o miękkości puszka mleka kokosowego 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wyłóż masę „serową” Resztę ciasta czekoladowego przełóż łyżką na wierz masy serowej, posyp posiekanymi orzechami. i teraz uwaga, zrób bajzel łyżką, tj. przemieszaj. Piecz ciasto 50-60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg. Po upieczeniu dokładnie wystudź ciasto, nie będzie płynne ale środek może być jeszcze ciut za kremowy. Przechowuj w lodówce
greenscarfkolorze różowym. Niebo w gębie, polecam ! Polecam też wykorzystać czereśnie jak w przepisie na Najlepsze pierogi z czereśniami . Inne propozycje na wykorzystanie czereśni: – koktajl z czereśniami – sernik z czereśniami – Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu – domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym Czereśnie uwielbiamy oboje i najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale, że Piotrek(...)jeszcze trochę cukru pudru. Jak zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką? Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W między czasie przygotowujemy czereśnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięubitą śmietaną. Choć od zjedzenia tego ciasta minął już jakiś tydzień, to wciąż nie mogę się otrząsnąć, było po prostu pycha! Ciasto z bezą: Tarta z bezą Wiśniowa chmurka Sernik złota rosa Szarlotka z bezą Ciasto z bitą śmietaną to taki klasyk, który smakuje zawsze, przynajmniej u nas tak wychodzi. Rolada z bitą śmietaną pochłaniania jest jeszcze tego samego(...)mieszamy. Ciasto wylewamy do kwadratowej foremki, u mnie o bokach 22x22 cm, w której dno wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu zrzucamy z wysokości kolan dwa razy i odstawiamy do wystygnięcia, a po wystygnięciu kroimy go na 2 blaty. Budyń ananasowy - przygotowanie: Do miarki wlewamy nasz syrop z puszki
MamaOskarkaprzypomina sernik, choć masa śmietanowa jest zdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik. Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także śmietanowiec podczas pieczenia rośnie, a później nieco opada. Jest to normalne i trudne do ominięcia. W zależności(...)należy odciąć od brzegów nożem) - na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta - kruchy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-15 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić - składniki na masę śmietanową powinny być w temperaturze pokojowej - wiśnie umyć, pozbawić pestek, odsączyć z nadmiaru soku - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo
Smakołyki Berenikikalorie! My pozwoliłyśmy dziś sobie na sporą rozpustę. Jako że uwielbiamy serniki (trochę ich na blogu już jest) kolejny raz właśnie on będzie głównym bohaterem naszego wpisu. Sernik z tłustego twarogu z białą czekoladą, do tego figi pokrojone plastry zdobiące jego wierzch. Kawałek takiego "grzechu" polany pięknie bursztynowym i przede wszystkim bardzo smacznym golden syrupem zaspokoi głód(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym
Symfonia SmakówCiasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Niewiele składników i mało pracy, dużo zaś przyjemności podczas jedzenia
Kuchcik gotujeDyni w tym roku mam mniej niż w latach poprzednich. W czasie wrześniowych deszczów zgniły mi owoce odmiany Muscat de Provence. W rezultacie zostały tylko pięknie
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko(...)mieszamy. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciasto kruche – pierwsza połowa ( nakłuwamy widelcem) masa czekoladowa masa wiśniowa + wyrównujemy lekko masa śmietankowa ciasto – druga połowa- ścieramy na tarce pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostudzenia Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem, aby było słodsze. Smacznego
Domowe ciastasię nikomu tłumaczyć, dlaczego powstała kolejna wariacja oszukanego sernika ;) Po prostu je uwielbiam: jest proste, można je dowolnie modyfikować, tworzyć przeróżne warianty smakowe, zawsze się udaje i szybko znika : )Sernik bez sera jest lżejszy niż tradycyjny, nie wymaga bardzo dużej wprawy. A wersja z prażonym jabłkiem świetnie sprawdzi się również na świąteczny stół: aromatyczne jabłka, doskonale zgrywają się(...)posypania WYKONANIE: ½ ciasto kruchego- nakłuwamy widelcem i wykładamy jabłka masa „serowa” równomiernie rozłożona ½ ciasta kruchego (kruszymy w palcach bądź ścieramy na tarce) pieczemy ok. 50-60 minut w temp 180 stopni zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Domowe ciastatakie piękne chwile w życiu, że do pełni szczęścia brakuje już tylko czekolady, prawda? I wtedy może pojawić się to ciasto – sernik na czekoladowym spodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy(...)Rabarbar umyj i oczyść z grubych końców. Do garnuszka wrzuć rabarbar pokrojony na dwucentymetrowe kawałki. Dodaj ksylitol i sok z pomarańczy. Zagotuj wszystko i gotuj jeszcze przez około 7 minut tak, by rabarbar był tak miękki, że będzie się rozpadać a część soku się zredukuje. Zmiksuj blenderem dokładnie, by powstał gęsty mus. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza
Eat me! Fit me!siostra Anya, a drugim jej ciastem popisowym był sernik z brzoskwiniami. Druga siostra Ula specjalizowała się w pychotce i wuzetce, brat Adam w serniku i szarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta(...)octem i dodać do masy. • Wymieszać po trochu z mąką i śmietaną, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. • Ciasto podzielić na 2 części i pokroić w plastry, którymi wyłożyć dwie blaszki prostokątne. Ja nie wałkuję ciasta tylko sklejam plastry. • Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło
To co kocham"Słodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane
Słodkie Przyjemnościkaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto(...)jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wyłożyłam masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na pół. Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z cukrem, Gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszkę manną. Mieszamy intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort przygotowany z okazji urodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe
moj przepis na