już znowu święta, tym razem Wielkanoc. Rozpoczęliście już przygotowania? Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad ciastami na świątecznym stole - dzisiaj mała pomoc - sernik z makiem i jabłkami przygotowany wg przepisu Siostry Anastazji. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą, są duże, więc spokojnie można się nimi dzielić, możemy także zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda? Smacznego(...)masła. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy na końcu do masy serowej, lekko mieszając. Ser wykładamy na mak i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Składniki [JABŁKA]: 1 kg jabłek 100 g cukru 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości
psgotujemyodkryłam kilka fajnych miejsc, przeprowadziłam się do Szczecina, który jeszcze cały czas poznaję, udało mi się trochę rozwinąć kulinarnie i nie tylko, zrealizowałam kilka ciekawych projektów, nauczyłam się piec serniki i chleb na zakwasie. Bardzo Wam za ten rok dziękuję, że byliście ze mną, śledziliście co działo się w mojej kuchni, że mi kibicowaliście i dzieliliście się moimi przepisami(...)miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły
Smakowity Blog Kulinarnymój gust, ciasto smakuje jak pyszny sernik, a nie ma w sobie ani grama twarogu (!) tylko masło, jajka, mąkę, mleko, cytrynę i wanilię! Naprawdę, do złudzenia przypomina dobry sernik:) A po trzecie... magicznie szybko znika ze stołu!:) Nim się obejrzycie, w Waszym domu rozegra się walka o ostatni kawałek!:)))) Ciasto jest bardzo rzadkie przed wsadzeniem do piekarnika(...)dołu do góry. Na pewno pozostanie dużo grudek nierozmieszanej piany, ale nie martw sie, tak ma być.Ostrożnie przelej całość do formy i piecz przez około 50-60 minut (u mnie zawsze jest to 50 minut), aż góra ciasta będzie ścięta i elastyczna przy dotknięciu palcem, a wierzch lekko złoty.Po upieczeniu otwórz całkowicie drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyWiosna, lato jest takim okresem, że o wiele częściej zjadamy serniki na zimno. Mamy dostęp do świeżych owców a w połączeniu ze zimnym serkiem w tym czasie jest wyśmienite. Jak co niedziele staram się zrobić coś słodkiego jak zobaczyłam w sklepie świeże maliny od razu pomyślałam o serniczkach na zimno. Bardzo lubię tworzyć smaki tak, aby były różne struktury(...)dodaję cukier puder i powoli zaczynam dodawać po łyżce serka i żelatyny zmniejszając obroty miksera- tak przygotowaną masę dodaję do pucharków i odstawiam do lodówki na ok 20-30 minut - po tym czasie układam na serku owoce i zalewam już gęstniejącą galaretka odstawiam ponownie do stężenia galaretki - szybki i prosty sposób na wspaniały deser w wieloma strukturami :)Smacznego
Basia w kuchniJako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek, z masą z serków homogenizowanych i warstwą prażonych jabłek. Podwójnie cynamonowy, niezwykle lekki i pyszny - koniecznie do powtórzenia! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : spód - 150 g ciasteczek zbożowych (u mnie(...)stężenia. Prażone jabłka - jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Zalać w garnku szklanką wody, zagotować, potem zmniejszyć ogień na średni i gotować ok. 10-15 minut, dodając cynamon i miód. Na koniec zmiksować by uzyskać gładki mus. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do musu. Gdy zacznie lekko tężeć, przelać na przygotowaną wcześniej serową masę
Kuchnia EllieNa takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !Sezon na truskawki w pełni więc zajadamy się nimi do woli ;) Dziś przygotowałam pyszne, zdrowe mini serniczki, którymi możemy zajadać się do woli J Jeśli dalej
Kulinarna (nie)codziennośćMega pyszny, mega prosty :) Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 100 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 4
W Moim Magicznym DomuJak to przed świętami bywa, zabiegana, ciągle jeszcze coś jest do zrobienia Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień
moj przepis naszarlotkę! Szarlotki razem z sernikami to moje ulubione ciasta, a Wy jakie lubicie najbardziej? W szarlotkach uwielbiam, gdy w cieście dominuje ogromna ilość kwaśnych jabłek, natomiast w sernikach, gdy masa serowa jest jedwabiście gładka i rozpływa się w ustach. Dlatego mam dziś dla Was przepis na szarlotkę pełną jabłek z jedwabiście gładką i delikatną budyniową pianką. Ciasto samo(...)wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy ścieramy na tarce większą część spodu (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy przy brzegach. Podpiekamy na złoty kolor przez około 18 minut w 190 stopniach. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i umieszczamy w garnku. Dodajemy erytrol, sok z cytryny, cynamon i mieszamy. Całość podgrzewamy
Be Fit Be StrongDelikatny sernik w połączeniu z ananasem stworzy fajny efekt smakowy. Ciasto zrobione na spodzie z herbatników a wykończone puszystą pianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy". Sernik jest świetny nie tylko na Święta :) Składniki na tortownicę ∅ 26 cm: 1 kg twarogu sernikowego - mielonego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl(...)mniejsze części (każdy plaster na 6 małych kawałków) i poukładaj na herbatnikach. Przygotowaną masę serową przelej do foremki - na ananasy. Do nagrzanego piekarnika wstaw przygotowane ciasto na 70 minut. Po upływie 60 minut wyjmij białka z lodówki i wlej do miski, dodaj 4 łyżki cukru i ubij na sztywną pianę - dodaj cukier puder i wymieszaj delikatnie łyżką. Otwórz piekarnik
Alutka-GotujeOstatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu były pustki przed zakupami. Na dno wykorzystałam resztki podłużnych biszkoptów. Taki deser na upały jest idealny, przyjemnie chłodzi a lekko kwaskowy smak orzeźwia. Po kosteczce i jogurtowiec poszedł nie wiadomo kiedy. Galaretkowego jogurtowca(...)masy aby biszkopty namiękły i nieco napęczniały. Nie wlewamy całej masy bo masa jest rzadka więc może nam uciec gdy mamy nieszczelną tortownicę. Tortownicę wstawić do lodówki na kilkanaście minut, biszkopty napęcznieją a niewielka ilość masy stężeje i uszczelni nam dno. Gdy masa lekko stężeje można wylać resztę masy i ponownie wstawić do lodówki aby lekko stężało. Gdy pierwsza warstwa
Monia miesza i gotujespodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko(...)masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową (polewa – zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/)Smacznego Post Piernik na piwie pojawił
UgotujmyTo.plZresztą zróbcie go sami w domu to przekonacie się jak bardzo są smaczne. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, drożdżówki własnego wyrobu itp. nie ma pyszniejszego ciasta według mnie, no może sernik mógłby powalczyć o pierwsze miejsce. Uwielbiam zapas drożdżowego gdy roznosi się po domu, nic tylko kubek mleka w garść i zajadać się pysznym świeżym ciastem. Pamiętam, że babcia mnie(...)zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziePrzyszedł czas na ciasto, pierwsze na tym blogu i zarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki na ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego(...)ciasto nie opadło za bardzo (częściowo na pewno się to stanie) należy zostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 10-15 minut do ostygnięcia
PastelFood