Zapraszam Was dzisiaj na pyszne tarteletki z delikatnym i lekkim nadzieniem serowym oraz owocami. Ja porządkowałam zamrażarkę po zimie i wykorzystałam mrożone borówki i jeżyny ale
babka w formieprzysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek, kolejnej porcji rurek, czy innych słodkich wypieków. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej(...)układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez ok. 20 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając sobie papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ekstrakt
mojewypiekiinietylkomojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni
moj przepis naSkładniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1
Luźna KuchniaNieskromnie muszę przyznać że to jeden z lepszych serników mojej produkcji, żeby nie powiedzieć że chyba najlepszy! :D Upiekłam go przy okazji testowania mojego nowego nabytku jakim jest białko serwatkowe KFD Premium WPC 80 . Zacznę od recenzji, a następnie przejdę do przepisu na tą pyszność. KFD Premium WPC 80 , to najwyższej jakości, w 100 % czysty i instantyzowany koncentrat białka(...)kaszy jaglanej suchej 25g ananasowo-kokosowej odżywki białkowej KFD Premium WPC 80 Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do blendera wrzucamy jajka, miksujemy przez minutę dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min. pozostawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku z tym zaczęłam się zastanawiać, co by tutaj zrobić... Przypomniało mi się, że kiedyś robiłam deser z owsianą kruszonką, który bardzo nam smakował. Niewiele myśląc, postanowiłam(...)płatków owsianych20 g jasnego brązowego cukru20 g masłamasa:60 ml śmietany kremówki (38%)250 g jogurtu jagodowo-bananowegoMasło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę ubić na sztywno, dokładnie wymieszać z jogurtem.Na dno małych szklaneczek wyłożyć po dwie łyżki kruszonki, na to warstwę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj taki przepis - nie przepis. Panuje tu bowiem duża dowolność jeśli chodzi o ilości i produkty. Ale sposób zdecydowanie wart jest uwagi.Po pierwsze - mam mikroskopijny zamrażalnik
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone w kawalki brzoskwinie. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180ºC. Chłodzimy przez
Mia Cucina Sofietatruskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody(...)wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na kilka minut, żeby namiękła, po czym wkładamy na parę chwil do mikrofalówki
Kulinarne przygody Gatitymoim rodzinnym domu wśród wielkanocnych ciast zawsze pojawiał się sernik i babka piaskowa. Za makowcem jakoś nikt nie przepadał. Gdy moja mama piekła babkę zawsze podkradałam trochę ciasta i przygotowywałam mini babeczki do koszyczka :) A potem wylizywałam miski z surowego ciasta, a mama krzyczała, abym tego nie robiła bo będzie mnie brzuch bolał. Nigdy nie bolał ;) Nie rozumiem(...)babkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Do foremki wylewamy jasną część ciasta, następnie ciemną. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy
W kuchni Katienutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe to nie jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków(...)samo dno, boki smarujemy masłem. Łyżkę konfitury pomarańczowej rozpuszczamy w garnku, na małej mocy palinka. Wykładamy połowę masy, następnie rozpuszczoną konfiturę i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około 50-60 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek nie może być mokry aczkolwiek możecie mieć wrażenie, że ciasto po wyjęciu jest lekko niedopieczone. Jednak
Made By Mom And SonOstatnio obdarowana zostałam dużą ilością jabłek i wciąż poszukuję pomysłów na wykorzystanie ich w nowych potrawach. Wymyśliłam więc miniserniczki pieczone w jabłkach
To co kochamSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna KuchniaPuszysty sernik, w którym smak orzeźwiających truskawek świetnie komponuje się z delikatną masą z waniliowych serków ułożonych na chrupiących mocno czekoladowych wafelkach. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia. Nikt nie będzie w stanie się oprzeć! Składniki: Spód: 300g czekoladowych wafelków Masa serowo-waniliowa: 800g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 60ml(...)uzyskania konsystencji polewy . 4. Formę o wymiarach 39 cm x 10 cm wyłożonej folią spożywczą wyłożyć wafelkami, wylać masę serowo-waniliowa i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wylać tężejący mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut . Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, polać boki ciasta polewą czekoladową, na wierzchu udekorować bitą śmietaną
Szalona Kuchnia EwelinyŚwięta, święta i po świętach. Nie wiem jak Wy ale ja się ledwo ruszam. Dzisiaj wstałam więc rano i od razu poszłam na rowerek, a na śniadanie zamiast sernika lub makowca zjadłam płatki owsiane. Oglądałam jednak też program, że 2 dni świętowania to zbyt krótki czas aby przytyć 2 kg. Kamień z serca, nie? Dzisiaj podzielę się z wami jednak(...)połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę oraz posiekane zioła. Mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 160 st C przez ok 50-60 minut. Po tym czasie zostawiamy babkę na 15 minut w formie po czym wyjmujemy ją. Przygotowujemy polewę po wystudzeniu babki: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszac trzepaczką
Kuchnia w oparach