Święta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułke tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i z uchylonymi drzwiczkami trzymamy w nim ciasto przez około 30 minut
Zainspirowana w kuchniPrzepis na tą pyszną tartę dostałem od cioci jakich 3 lata temu. Nigdy nie miałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty
Kuchnia ŁukaszaSeromakowiec , czyli ciasto, które łączy dwa ulubione wypieki bożonarodzeniowe w jednym. Jeżeli ktoś nie wie na co się zdecydować - czy na wspaniały sernik z babcinego przepisu, czy na genialny makowiec teściowej, może warto pomyśleć o połączeniu tychże smakołyków w jedno. Seromakowiec jest bardzo prosty w przygotowaniu. I choć zazwyczaj tego nie popieram, masę makową można także zastąpić gotową(...)palcach, aż do powstania mieszanki na kształt mokrego piasku. Wbijam jajko i zagniatam ciasto w gładką i jednolitą kulę. Owijam folią spożywczą i chowam do lodówki na 30 minut. Piec rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Ciastem wylepiam formę wysmarowaną delikatnie tłuszczem (można wyłożyć ją papierem). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do pieca na ok. 15 minut, aż ciasto się
W kuchni Karmel-itkiWykonanie sernika na prawdziwym, domowym biszkopcie jest dużo bardziej czaso- i pracochłonne niż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą za trudy. Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można(...)ubitej piany. Delikatnie wymieszać całość i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ciasto rozprowadzić równomiernie po formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić. Zajmuje to ok 30 minut. Przygotować masę sernikową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego wystygnięcia. W momencie, kiedy będzie zimna
Ze smakiem bez glutenuBardzo delikatny ,piankowy sernik .Jeśli lubicie serniki na bazie serka Philadelphia , lub jogurtu greckiego to ten jest troszkę podobny,ale jeszcze bardziej rozpływa się w ustach .Moja rodzina zachwycona!. Składniki: tortownica 20 cm 5 jajek ,temperatura pokojowa 200 g białej czekolady 300 g serka kremowego typu Philadelphia (Nie sprawdzi się tu ser wiaderkowy o zbyt płynnej konsystencji(...)zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej . Wstawiamy ja w naczynie żaroodporne nalewamy do niego wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut, nastepnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.Ciasto pozostawiamy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku na 15 minut. następnie oprószamy cukrem pudrem .Smacznego. Jeśli ciasto jest płynne
Ladylaura.Ciasta wytrawnego, odświeżającego i efektownego. Takiego, który będę miała ochotę upiec jeszcze raz. Powstał dzisiaj. Uwielbiam kiedy stworzony w myślach plan realizuje się z efektem, który przerasta moje wyobrażenia. Sernik dyniowy. Obłędnie pomarańczowy z kontrastującym czarnym spodem. Świeży i lekki. Gdzie tkwi zagadka? W magii składników. W musie z pieczonej dyni, orzeźwiającej limonce, delikatnej ricottcie(...)uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy mus z dyni oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza ok. 70 minut. Zróbcie go koniecznie! Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyinne spotkanie w gronie najbliższych chcielibyśmy zaserwować coś, co sami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów(...)cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy około 40 minut (pod koniec zmieniając ustawienia piekarnika na grzanie dolne) do suchego patyczka - ważne aby ciasto się zbyt nie zarumieniło. Studzimy w formie. Po ostudzeniu kroimy na cienkie plasterki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościnazwać ciemno-jasne ciasto Izaura. Może kiedyś mówiono murzynek z sernikiem lub sernik z ciemnym ciastem, nie zmienia to jednak faktu że jest pyszne. Wilgotny murzynek, oraz puszysty sernik, polany polewą i posypany wiórkami kokosowymi. I to co w Izaurze najciekawsze nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądać, czy ser będzie układać się równo na ciemnym cieście, czy powstaną(...)składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPuszysty, lekki jak chmurka serniczek, który dostarczy Wam sporo białka i zero białego cukru! Idealny na cieplejsze dni, świetnie smakuje z dodatkiem świeżych/mrożonych owoców
Kuchnia Elliechleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno
moj przepis namojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni
moj przepis naW mojej kuchni unosi się delikatny, lekko słodki aromat pieczonej brzoskwini. Uchylam drzwiczki piekarnika i uśmiecham się na widok złocistych plasterków, zanurzonych w apetycznym, rumianym ciasteczku
Cynamonowe szczęścieSkładniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2
Luźna KuchniaPołączenie sernika i mocno czekoladowego ciasta zawsze wychodzi pysznie. Dziś zapraszam więc na takie mocno czekoladowe ciasto a'la brownie z delikatnym kremowym serem oraz kawałkami ciasteczek Oreo. Ciasto świetnie się prezentuje, jest bardzo ciemne, ponieważ użyłam czarnego kakao firmy Dr. Oecter. Ciasto robi się bardzo szybko, idealnie spawdzi się na deser na każdą okazję :) Składniki: Ciasto czekoladowe(...)papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ser i wymieszać delikatnie z ciastem czekoladowym, aby uzyskać efekt marmurka. Na wierzch wyłożyć lekko pokruszone ciasteczka Oreo. Piec przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić
Healthy food explorerotwarty. Na pierwszy rzut ciasto ajerkoniakowe <3. To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta z masą. Idealnie dopełni świąteczny zestaw ciast. Będzie się pięknie prezentował obok piernika, sernika i makowca. Ciasto ajerkoniakowe Składniki: Biszkopt jasny: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 5 łyżek(...)długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 30 – 35 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy biszkopt czekoladowy, czekoladę dodajemy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Z wystudzonego biszkoptu wycinamy
PatiGotuje