szarlotkę! Szarlotki razem z sernikami to moje ulubione ciasta, a Wy jakie lubicie najbardziej? W szarlotkach uwielbiam, gdy w cieście dominuje ogromna ilość kwaśnych jabłek, natomiast w sernikach, gdy masa serowa jest jedwabiście gładka i rozpływa się w ustach. Dlatego mam dziś dla Was przepis na szarlotkę pełną jabłek z jedwabiście gładką i delikatną budyniową pianką. Ciasto samo(...)wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy ścieramy na tarce większą część spodu (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy przy brzegach. Podpiekamy na złoty kolor przez około 18 minut w 190 stopniach. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i umieszczamy w garnku. Dodajemy erytrol, sok z cytryny, cynamon i mieszamy. Całość podgrzewamy
Be Fit Be StrongDelikatny sernik w połączeniu z ananasem stworzy fajny efekt smakowy. Ciasto zrobione na spodzie z herbatników a wykończone puszystą pianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy". Sernik jest świetny nie tylko na Święta :) Składniki na tortownicę ∅ 26 cm: 1 kg twarogu sernikowego - mielonego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl(...)mniejsze części (każdy plaster na 6 małych kawałków) i poukładaj na herbatnikach. Przygotowaną masę serową przelej do foremki - na ananasy. Do nagrzanego piekarnika wstaw przygotowane ciasto na 70 minut. Po upływie 60 minut wyjmij białka z lodówki i wlej do miski, dodaj 4 łyżki cukru i ubij na sztywną pianę - dodaj cukier puder i wymieszaj delikatnie łyżką. Otwórz piekarnik
Alutka-GotujeOstatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu były pustki przed zakupami. Na dno wykorzystałam resztki podłużnych biszkoptów. Taki deser na upały jest idealny, przyjemnie chłodzi a lekko kwaskowy smak orzeźwia. Po kosteczce i jogurtowiec poszedł nie wiadomo kiedy. Galaretkowego jogurtowca(...)masy aby biszkopty namiękły i nieco napęczniały. Nie wlewamy całej masy bo masa jest rzadka więc może nam uciec gdy mamy nieszczelną tortownicę. Tortownicę wstawić do lodówki na kilkanaście minut, biszkopty napęcznieją a niewielka ilość masy stężeje i uszczelni nam dno. Gdy masa lekko stężeje można wylać resztę masy i ponownie wstawić do lodówki aby lekko stężało. Gdy pierwsza warstwa
Monia miesza i gotujespodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko(...)masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową (polewa – zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/)Smacznego Post Piernik na piwie pojawił
UgotujmyTo.plZresztą zróbcie go sami w domu to przekonacie się jak bardzo są smaczne. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, drożdżówki własnego wyrobu itp. nie ma pyszniejszego ciasta według mnie, no może sernik mógłby powalczyć o pierwsze miejsce. Uwielbiam zapas drożdżowego gdy roznosi się po domu, nic tylko kubek mleka w garść i zajadać się pysznym świeżym ciastem. Pamiętam, że babcia mnie(...)zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziePrzyszedł czas na ciasto, pierwsze na tym blogu i zarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki na ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego(...)ciasto nie opadło za bardzo (częściowo na pewno się to stanie) należy zostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 10-15 minut do ostygnięcia
PastelFoodGorący czas mazurków, a ja przewrotnie zrobiłam Marmurek, ale nie taki oczywisty, tylko na bazie mojego fasolowego sernika, z kawałkami czekoladowego ciasta w środku i chrupiącymi orzechami, jednym słowem cudo! Składniki na dużą tortownicę: masa „serowa” 400 g suchej fasoli piękny Jaś ugotowanej o miękkości puszka mleka kokosowego 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wyłóż masę „serową” Resztę ciasta czekoladowego przełóż łyżką na wierz masy serowej, posyp posiekanymi orzechami. i teraz uwaga, zrób bajzel łyżką, tj. przemieszaj. Piecz ciasto 50-60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg. Po upieczeniu dokładnie wystudź ciasto, nie będzie płynne ale środek może być jeszcze ciut za kremowy. Przechowuj w lodówce
greenscarfkolorze różowym. Niebo w gębie, polecam ! Polecam też wykorzystać czereśnie jak w przepisie na Najlepsze pierogi z czereśniami . Inne propozycje na wykorzystanie czereśni: – koktajl z czereśniami – sernik z czereśniami – Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu – domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym Czereśnie uwielbiamy oboje i najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale, że Piotrek(...)jeszcze trochę cukru pudru. Jak zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką? Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W między czasie przygotowujemy czereśnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięubitą śmietaną. Choć od zjedzenia tego ciasta minął już jakiś tydzień, to wciąż nie mogę się otrząsnąć, było po prostu pycha! Ciasto z bezą: Tarta z bezą Wiśniowa chmurka Sernik złota rosa Szarlotka z bezą Ciasto z bitą śmietaną to taki klasyk, który smakuje zawsze, przynajmniej u nas tak wychodzi. Rolada z bitą śmietaną pochłaniania jest jeszcze tego samego(...)mieszamy. Ciasto wylewamy do kwadratowej foremki, u mnie o bokach 22x22 cm, w której dno wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu zrzucamy z wysokości kolan dwa razy i odstawiamy do wystygnięcia, a po wystygnięciu kroimy go na 2 blaty. Budyń ananasowy - przygotowanie: Do miarki wlewamy nasz syrop z puszki
MamaOskarkaprzypomina sernik, choć masa śmietanowa jest zdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik. Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także śmietanowiec podczas pieczenia rośnie, a później nieco opada. Jest to normalne i trudne do ominięcia. W zależności(...)należy odciąć od brzegów nożem) - na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta - kruchy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-15 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić - składniki na masę śmietanową powinny być w temperaturze pokojowej - wiśnie umyć, pozbawić pestek, odsączyć z nadmiaru soku - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo
Smakołyki Berenikikalorie! My pozwoliłyśmy dziś sobie na sporą rozpustę. Jako że uwielbiamy serniki (trochę ich na blogu już jest) kolejny raz właśnie on będzie głównym bohaterem naszego wpisu. Sernik z tłustego twarogu z białą czekoladą, do tego figi pokrojone plastry zdobiące jego wierzch. Kawałek takiego "grzechu" polany pięknie bursztynowym i przede wszystkim bardzo smacznym golden syrupem zaspokoi głód(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym
Symfonia SmakówCiasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Niewiele składników i mało pracy, dużo zaś przyjemności podczas jedzenia
Kuchcik gotujeDyni w tym roku mam mniej niż w latach poprzednich. W czasie wrześniowych deszczów zgniły mi owoce odmiany Muscat de Provence. W rezultacie zostały tylko pięknie
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko(...)mieszamy. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciasto kruche – pierwsza połowa ( nakłuwamy widelcem) masa czekoladowa masa wiśniowa + wyrównujemy lekko masa śmietankowa ciasto – druga połowa- ścieramy na tarce pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostudzenia Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem, aby było słodsze. Smacznego
Domowe ciastasię nikomu tłumaczyć, dlaczego powstała kolejna wariacja oszukanego sernika ;) Po prostu je uwielbiam: jest proste, można je dowolnie modyfikować, tworzyć przeróżne warianty smakowe, zawsze się udaje i szybko znika : )Sernik bez sera jest lżejszy niż tradycyjny, nie wymaga bardzo dużej wprawy. A wersja z prażonym jabłkiem świetnie sprawdzi się również na świąteczny stół: aromatyczne jabłka, doskonale zgrywają się(...)posypania WYKONANIE: ½ ciasto kruchego- nakłuwamy widelcem i wykładamy jabłka masa „serowa” równomiernie rozłożona ½ ciasta kruchego (kruszymy w palcach bądź ścieramy na tarce) pieczemy ok. 50-60 minut w temp 180 stopni zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Domowe ciastatakie piękne chwile w życiu, że do pełni szczęścia brakuje już tylko czekolady, prawda? I wtedy może pojawić się to ciasto – sernik na czekoladowym spodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy(...)Rabarbar umyj i oczyść z grubych końców. Do garnuszka wrzuć rabarbar pokrojony na dwucentymetrowe kawałki. Dodaj ksylitol i sok z pomarańczy. Zagotuj wszystko i gotuj jeszcze przez około 7 minut tak, by rabarbar był tak miękki, że będzie się rozpadać a część soku się zredukuje. Zmiksuj blenderem dokładnie, by powstał gęsty mus. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza
Eat me! Fit me!siostra Anya, a drugim jej ciastem popisowym był sernik z brzoskwiniami. Druga siostra Ula specjalizowała się w pychotce i wuzetce, brat Adam w serniku i szarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta(...)octem i dodać do masy. • Wymieszać po trochu z mąką i śmietaną, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. • Ciasto podzielić na 2 części i pokroić w plastry, którymi wyłożyć dwie blaszki prostokątne. Ja nie wałkuję ciasta tylko sklejam plastry. • Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło
To co kocham"Słodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane
Słodkie Przyjemności