dyni można wykorzystać jako dodatek do sernika , zupy-krem , ciast dyniowych lub quiche z dyni. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 duża dynia Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, przy pomocy łyżki wygrzebujemy miąższ z pestkami, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągamy i pozostawiamy
My Culinary Artbiałą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Mus truskawkowy na biszkoptach Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek
Kulinarne przygody Gatityżurawinowy* sernik gotowany na zimno podany z mango~ *na kisielu żurawinowym Zawsze wiem kiedy coś sobie zrobić...No cóż, wypadki się zdarzają...Pewnie kojarzycie lody o smaku masła orzechowego z Lidla? Albo jakiekolwiek inne lody z tej samej serii. Są bardzo twarde...Zazwyczaj wyjmuje je na 10 minut wcześniej, ale wczoraj po prostu nie chciało mi się czekać, więc
breakfast of dreamsKremowy, waniliowy sernik na kruchym spodzie, którego wierzch wieńczy delikatna, chociaż dość intensywna w smaku, pianka kawowa. Sernik przygotowałam z myślą o dzieciach, więc użyłam kawy zbożowej. SPÓD: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła 1 łyżeczka śmietany 18% SERNIK(...)tarce jarzynowej bezpośrednio na dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta nie przygniatamy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec przez 10 minut. W tym czasie można przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć do białości. Ucierając dodawać po trochę twaróg, proszek
https:KKuchniaMniamsposób na taką wersje. Od bogini słodkości "Moje Wypieki" Moje mini serniczki ozdobiłam fiołkami, cukrem fiołkowym i wersja dla maluszków z kolorową posypką :)SKŁADNIKI : ok 17 -20 szt 300 g sernika (naszego ulubionego samej masy serowej)3-4 pokruszone ciastka kruche 150 g białej czekolady 100 g ciemnej czekolady (może być gorzka lub mleczna)2 łyżeczki oleju słonecznikowego(...)serową mieszam z rozpuszczoną białą czekoladą (ok 50 g), formuję kulki w wielkości orzecha włoskiego(większego)- gotowe kulki obtaczam w pokruszonych ciasteczkach kruchych, odstawiam do zamrażalki na ok 30 minut - po tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam białą i osobną ciemną czekoladę gdy jest gotowa dodaję po łyżeczce oleju słonecznikowego mieszam na jednolitą błyszczącą masę - patyczek namaczam w czekoladzie
Basia w kuchnimoja mama, a i ja już dawno piekę. Bardzo często powracam do tego przepisu i zawsze ciasto zjadane jest w ekspresowym tempie. Takie dwa ciasta w jednym. Murzynek i sernik. Przepis ten mam z książeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy(...)proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego) 4 jajka Margarynę, cukier, cukier waniliowy,kakao włożyć do garnuszka wlać 5 łyżek wody i gotować 5 minut. Odlać pół szklanki polewy do szklanki, a resztę przestudzić tak, aby było letnie. Do przestudzonej polewy dodać 4 żółtka mąkę proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Białka
O kuchni z uczuciemobrotach. Do masy jajecznej dodać twaróg i mikserem połączyć składniki. Margarynę w teflonowym garnku stopić, do stopionej dodać masę serową i drewnianą łyżką mieszać do zagotowania, gotować z 3 minuty mieszając. Budynie wymieszać dokładnie w mleku (mleko wlałam do odmierzenia do pojemnika po jogurcie) , wlać do masy serowej i mieszać do zagotowania i zagęszczenia. Tortownica 28 cm z papierem(...)rozłożyć herbatniki, nakryć folią srebrną i przycisnąć talerzem, zostawić na całą noc w lodówce. Cukier puder, kakao wymieszać dokładnie z gorącą wodą na dość gęsty, lejący lukier. Lukrem polać sernik, posypać kolorową posypka i schować do lodówki do zastygnięcia lukru, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - smaczny, aksamitny, delikatny, aromatyczny sernik gotowany, dla amatorów cynamonu idealny sernik
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze wszystkich serdeczie przepraszam! Mam nadzieję, że takie coś się więcej nie powtórzy.A tymczasem zapraszam na pyszne ciasto. Lekkie, delikatne i musowe, które pachnie wanilią i kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kawy(...)podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na spód:200 g mąki pszennej100 g miękkiego masła50 g cukru pudru2 żółtkaMasa serowa:1 kg sera mielonego w wiaderku250 g serka mascarpone3/4 szklanki cukru
Świat CiastaSernik na zimno, na waniliowych serkach homogenizowanych, z musem jabłkowym, spód zrobiłam z bezglutenowych płatków kukurydzianych. W smaku jest łagodny, aksamitny, na pewno przypadnie do gustu dzieciom. SKŁADNIKI: - szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych - 50 ml syropu klonowego - 50 masła (rozpuszczonego) - 2 łyżki kakao - 400 ml musu jabłkowego - 3 łyżeczki żelatyny - cukier (jeśli mus jest bardzo kwaśny) - 350 g serków(...)wyłóż folią spożywczą, masę na spód przełóż do tortownicy i bardzo dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki, ŻELATYNĘ ZALEJ MAŁĄ ilością zimnej wody i odstaw. Mus jabłkowy podgrzej. Po kilku minutach połącz żelatynę i mus. Wstaw masę na chwilę do lodówki. KIEDY SPÓD BĘDZIE twardy, a mus jabłkowy delikatnie ścięty przełóż go do tortownicy i wstaw do lodówki aby stężał. ŻELATYNĘ
Kuchnia bezglutenowa Lolidelikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera.Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy(...)Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić na moment. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (należy jedynie pamiętać - aby odłożyć odpowiednią ilość truskawek do udekorowania wierchu naszego sernika). Do masy dodać truskawki i żelatynę (fot.2). Dobrze wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie na jak najcieńsze blaty. Odłożyć dwa najładniejsze - a resztę można zjeść :). Jeden z nich ułożyć
Świat CiastaSkładniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki duża łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 1 puszka mleczka kokosowego (około 400 g) 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3 opakowania budyniu śmietankowego szklanka cukru 100 g drobnych wiórek kokosowych na galaretkę: 1 puszka pulpy(...)połączyć i przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z opcją góra -dół i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową: białka jaj ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleczko kokosowe i ubijać chwilę (masa będzie rzadka). Dodać ser,kokos, wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu nie jest ciastowy. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko w 2 i 1/4 szklankach wody 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 3-4 łyżki cukru lub miodu(...)wymieszać. Posypać orzechami ziemnymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w formie, wstawić do lodówki na 3 godziny. Nożykiem oddzielić boki sernika od formy. Sernik polać sosem karmelowym. Sos karmelowy, przygotowałam zgodnie z tym przepisem: Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka cukru kryształu 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej 150 gr śmietanki
moj przepis nakiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję.Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki jak ja przygotowałam.Składniki przepisu oryginalnego:- 1kg tłustego sera (przed dodaniem musimy go zmielić(...)minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia.Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo iż nie jestem fanką rodzynek w sernikach
Smaczne Zdrowechałwy, białej czekolady, pistacji... Słodki, ale nie za słodki jak na kraje arabskie:) Przepis znalazłam tutaj , ale swego czasu był też pieczony przez nasze polskie blogowiczki:) Składniki na spód sernika: 120g herbatników "Digestive"; 80g obranych pistacji; 30g obranych migdałów; 30g orzechów laskowych lub włoskich; 50g jasnobrązowego cukru Demerara; 140g roztopionego masła; Składniki na masę(...)cukier i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm i wcisnąć w dno i boki formy. Włożyć do lodówki na około godzinę, następnie piec 15 minut w 180 st.C na złoty kolor. Masa serowa: roztopić czekoladę i wystudzić.Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem.Mieszając dodać wystudzoną czekoladę. Dodać jajka, po jednym
In my kitchen