sernik na zimno z wiśniami i bananami . Dla kogo: dla fanów ciast na zimno dla tych, którzy myślą co zrobić z kilogramem sera leżącego w lodówce dla kochających serniki na zimno Składniki na herbatnikowy spód: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Składniki na masę sernikową: 1kg sera białego (może być wiaderkowy(...)wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić za pomocą szklanki (można też uformować na brzegach rant). Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał. Wykonanie masy serowej: Czereśnie wymyć i wydrylować. Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać 7 łyżkami wody i zostawić na 10 minut do napęcznienia. Ser wymieszać ze śmietaną
Mania Wypiekaniaszkl wiórek kokosowych 2/3 szkl alkoholu Malibu WIERZCH: 1 czekolada mleczna z orzechami 60 ml śmietanki 30% 1. Wiórka kokosowe zalać Malibu, wymieszać, odstawić na min 30 minut, najlepiej ok 2 godziny (a można nawet na całą noc). 2. Ciastka dokładnie pokruszyć (dosłownie na piasek – ja robię to malakserem). Rozgrzać delikatnie w rondelku z masłem i Nutellą. Wysypać(...)spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnione do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku „gdzieś tam niżej” ma stać naczynie z parującą wodą – bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie
Kocham Czekoladęszkl wiórek kokosowych 2/3 szkl alkoholu Malibu WIERZCH: 1 czekolada mleczna z orzechami 60 ml śmietanki 30% 1. Wiórka kokosowe zalać Malibu, wymieszać, odstawić na min 30 minut, najlepiej ok 2 godziny (a można nawet na całą noc). 2. Ciastka dokładnie pokruszyć (dosłownie na piasek – ja robię to malakserem). Rozgrzać delikatnie w rondelku z masłem i Nutellą. Wysypać(...)czym polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnione do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku „gdzieś tam niżej” ma stać naczynie z parującą wodą – bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie). Uwaga! Należy się upewnić
Kocham CzekoladęPuszysty sernik śmietankowy Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu naprawdę trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki cukru 120g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka(...)papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32 x 20 cm ). Na spodzie blaszki równomiernie wykładamy ciasto *** *** Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do lekkiego zrumienienia *** *** Przygotowujemy masę serową: białka jaj ubijamy z cukrem na sztywną pianę *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Do sera dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą
Blog z ApetytemTrochę inną wersje sernika mam dzisiaj dla Was. Jest to sernik gotowany na kruchych blatach. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego, to gorąco go Wam polecam :) Składniki: - 500 g mąki pszennej - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 5 jajek - 150 g cukru - 130 g masła - 450 g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg mielonego twarogu(...)zagniatamy i dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 3 placki w temperaturze 180 C przez około 10 minut. Gdy placki się pieką możemy przygotować ser. Mielony twaróg ucieramy z 3 jajkami oraz szklanką cukru pudru. 200 g margaryny rozpuszczamy i do gorącego tłuszczu dodajemy przygotowana wcześniej masę serową
Zainspirowana w kuchniPuszysty, wilgotny, delikatny i absolutnie pyszny sernik z brzoskwiniami, delicjami i galaretką na spodzie makowo – kokosowym to fantastyczny smakołyk dla wszystkich wielbicieli serników. Udaje się za każdym razem, jest prosty w przygotowaniu idealny na różne okazje, urodzinowe przyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zmielony twaróg umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, miękkie pokrojone masło i jajka. Wszystko miksujemy do połączenia się składników a następnie garnek stawiamy na małym ogniu i całość podgrzewamy
Smakowite Daniaz rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante 60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska(...)kroimy na 2 cm kawałki. Gdy karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy, aż puści sok. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i dusimy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gdy lekko przestygnie, dokładnie go blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Powinnyśmy uzyskać ok. 350 g karmelizowanego gęstego rabarbaru. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy
Kulinarne przygody GatitySernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu
Kuchnia MagdaLenyfolię aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tortownicę wstawiamy w większą blaszkę. Do przygotowanej w ten sposób formy przelewamy masę serową, wyrównujemy. Do blachy, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzątek tak, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.17 minut, następnie temperaturę zmniejszamy
Smaczne Zdrowepyszny sernik po środku czyli połączenie idealne :) Chalka z twarogiem czyli Pasca ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej 3 jajka 30 g roztopionego masła 7 g drożdży instant 250 ml mleka 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy cukier oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy
Dzieje kuchennej Wiewiórystrojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.Sernik makowy bez pieczeniaSkładniki:60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)25g masła1 łyżka mleka500g gęstego twarogu z wiaderka250ml śmietanki 30%150g maku7 i 1/2 łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki(...)przystąpić do dekoracji sernika- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek- czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady w miejscu, które będzie spoczywało na serniku (można w tym miejscu lekko spłaszczyć kulkę), kuleczki układać na wierzchu sernika, lekko dociskając- udekorowany sernik ponownie schłodzić
Smakołyki Berenikipiekarnik? Ciasto wprost rozpływa się w ustach i przyznam, że je bardzo, ale to baaardzo lubię! Jest takie kremowe w smaku, a jednocześnie zwarte i idealne do krojenia. Swój sernik wzbogaciłam o rodzynki w czekoladzie i nutę aromatycznej kawy. Takie połączenie niezwykle kusi! (U mnie forma 28 x 28 cm) Masa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 1 szklanka(...)partiami z twarogiem. Jednolitą masę przełożyć do dużego garnka i nie przerywając mieszania - stopniowo dodać masło/margarynę. Całość podgrzewać (nadal mieszając) na małym płomieniu przez około 10 minut i kolejnie na średnim ogniu do momentu zgęstnienia i zagotowania się masy (pojawią się pękające pęcherzyki). (Uważać, aby masa nie przypaliła się. Na końcu przygotowuje się ją tak samo jak zwykły
Di gotujeUff... Za pisanie tego posta zabierałam się od dwóch dni, ale ciągle byłam tak zmęczona, że poddawałam się po pierwszym zdaniu (albo jeszcze przed). Dziś jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrze