kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2 łyżki śmietany jeśli ciasto będzie za suche Wszystkie składniki łączymy zarabiając kruche ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażarki na godzinę. Składniki na sernik 1 kg sera wiaderkowego 300 g cukru pudru 3 białka 2 jaja 250 g jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe Wszystkie składniki przekładamy do dużej misy i dokładnie miksujemy(...)kroimy na połówki dodatkowo: polewa deserowa WYKONANIE: ciasto kruche nakłuwamy widelcem wylewamy masę serową w masę wciskamy połówki ciasteczek oreo wierzch wygładzamy pieczemy ok. 55 minut w temp. 175-180 stopni studzimy w lekko uchylonym piekarniku dekorujemy polewą i wstawiamy do lodówki Smacznego! I szczęśliwego, lepszego Nowego Roku
Domowe ciastajest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako prosty deser na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec(...)jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka miodu naturalnego 5 łyżek kaszy
Kuchcik gotujepieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier. Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)dodajemy do mokrych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia). Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Wszystkie składniki na polewę: twarożek, masło i cukier waniliowy, przekładamy do garnka i mieszamy na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się gładka
Ciastkozercywyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana. Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia , dodajemy żółtka i cukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy
Różne smaki w kuchnizaletami, ostatnio staram się ją częściej wykorzystywać. Ze wszystkich wegańskich deserów najbardziej lubię "serniki" na zimno, dlatego dziś przygotowałam dla Was jagielnik. Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej Składniki (na formę o średnicy 27 cm): 100g migdałów 100g daktyli 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1 puszka mleka(...)lodówce) 3 łyżeczki agaru 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl. soku z cytryny szczypta soli kakao do posypania Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 15 minut. Kaszę jaglaną opłucz w gorącej wodzie i ugotuj z 3 szklankami wody do momentu jej całkowitego wchłonięcia. Migdały zmiksuj na mąkę i dodaj do niej odciśnięte daktyle. Zmiksuj. Powstałą masę
wegujemyidealnie pasujący do tego zestawu smak wiśni w alkoholu. SERNIK KAWOWY z WIŚNIAMI Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso) wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych opcjonalnie(...)Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i także studzimy. Kremowy
Bon appetit mon amiearomat pomarańczowy Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe: Wszystko wrzucamy do misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Sernik: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do piernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat(...)zbyt długo. Kolejno do masy serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę sernikową przelewamy na ciasto fasolowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto nie wyjmujemy. Zostawiamy na 15 minut w piekarniku. Smacznego
Truskawkowa Fiestaustach. Składniki: Ciasto: 1 jajko 12 dag zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 120 ml oleju 250 ml mleka Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone(...)siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo
Salonik smakówspód był zbyt kruchy jak dla mnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę ale zobaczymy:) Składniki: 300 g herbatników 1 1/2 kostki margaryny budyń waniliowy galaretka owocowa pomarańcza(...)puszki Wykonanie: Herbatniki łamiemy i miksujemy na puch. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy i mieszamy z połamanymi herbatnikami. Gotową masę wykładamy na spód i brzegi tortownicy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce
ciastkarnia na kruchym spodziekaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy(...)ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym
sama złodyczSzybkie i zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i bananów. Bez mąki i bez glutenu. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 50 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej. A w połączeniu z bananami (idealnie tutaj sprawdzą się mocno dojrzałe, wtedy nie trzeba będzie dużo dosładzać), czekolady i na koniec sezonowych owoców tworzą coś wspaniałego. Ciasto jest mokre, zbite(...)zdjęciu. To upieczona kasza, która właśnie dała taki fajny efekt. Wierzch wystarczyło posypać cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) dla kontrastu kolorystycznego.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepisy na SERNIK BANANOWY oraz CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI , gdzie również wykorzystacie sporą ilość bananów. Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 16): 133 kcal
zdrowo i aktywnieSzybkie i zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i bananów. Bez mąki i bez glutenu. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 45-50 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej. A w połączeniu z bananami (idealnie tutaj sprawdzą się mocno dojrzałe, wtedy nie trzeba będzie dużo dosładzać), czekolady i na koniec sezonowych owoców tworzą coś wspaniałego. Ciasto jest mokre, zbite(...)zdjęciu. To upieczona kasza, która właśnie dała taki fajny efekt. Wierzch wystarczyło posypać cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) dla kontrastu kolorystycznego.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepisy na SERNIK BANANOWY oraz CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI , gdzie również wykorzystacie sporą ilość bananów. Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 16): 133 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzupopracować. Jednak uważam, że w końcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii. Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru(...)żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, dzielimy ją na 2 części: 3/4 i 1/4. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (spód i brzegi). Następnie wylepiamy ją dokładnie i równomiernie ciastem (dno i brzegi formy). Ciasto nakłuwamy widelcem
MyCookBook.plSernik gotowany na biszkopcie jest bardzo smaczny i delikatny, w dodatku z delicjami na górze co daje rewelacyjny efekt. Ciasto nadaje się na urodziny, przyjęcia itp. Polecam bo jest bardzo smaczne. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 6 średnich jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g ) 2 płaskie łyżeczki proszku(...)Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy. Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki. Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, (nie gotujemy ), dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioliciemnym spodzie Dobra kawa często idzie w parze ze słodkim dodatkiem. Coś do kawy – zwrot językowy, który łączy się z rozpieszczaniem zmysłów. Z ciasteczkiem, czekoladką lub kawałkiem ciasta jak sernik gotowany na ciemnym spodzie. Oto wyszukana propozycja Agaty na coś do kawy. Biszkopt Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru (48g) 2 łyżki mąki pszennej (30g) ½ łyżki mąki ziemniaczanej(...)wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Masa serowa Ser zemleć. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, ucierać, dodać
KulinarneImpresje.pl