Pyszny, delikatny sernik z ziarenkami wanilii. Udekorowany czekoladową polewą, smakuje doskonale. Delikatny i puszysty. Szybko znika ze stołu :) Polecam! :) Składniki na spód: 225 g herbatników 75 g masła Masło rozpuścić, ostudzić. Ciastka bardzo drobno rozkruszyć, połączyć z płynnym masłem. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce przez(...)około 30 minut. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 100 ml kremówki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 120 g cukru + 100 g czekolady Twaróg zmiksować z kremówką, dodać mąkę ziemniaczaną, ekstrakt, jajka i cukier. Dokładnie połączyć. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut
Domowa cukiernia Ewybloga "moje wypieki" Składniki na ok. 16 sztuk: 440 g mąki pszennej (tym 450) 20 g świeżych drożdży 75 g masła, roztopionego 100 g twarogu (zmielonego na serniki) 2,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 120 g suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie - ja nie dodałam) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania(...)Wykonanie: Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać wszystkie składniki poza roztopionym masłem i żurawiną. Zacząć wyrabiać, po kilku minutach można dodać masło i żurawinę. Chwilę jeszcze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Ciasto musi
IMPRESJA SMAKUsernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka i cukry. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut
Słodkości i nie tylkoPyszny..zjedzony w ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać(...)tortownicy i piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru 80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa] Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce
Moje domowe kucharzeniedodatkowi piany z białek i bitej śmietany. Nie jest za słodki. Lekko wilgotny ,po prostu pyszny! Wyrośnie ciut ponad formę, a potem lekko opadnie i pęknie. To normalne przy sernikach z dodatkiem piany z białek. Smak wynagrodzi wszystko! Pęknięcia ukryjesz pod warstwą czekolady. Przepis z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Tortownica o średnicy 26 cm lub prostokątna forma do pieczenia(...)zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Dno tortownicy lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wyklej spód, nakłuj widelcem. Piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj masę serową. Oddziel żółtka od białek. Zmielony ser przełóż do miski, dodaj żółtka, cukier, budyń w proszku. Miksuj krótko
Z Kuchni Do Kuchniumyć i obrać, jedną z gruszek przekroić na pół, wyciąć ze środka dwa ładne, dość grube plastry, delikatnie wyciąć z nich gniazdo nasienne - będą one dekoracją wierzchu sernika (jeśli sernik będzie robiony na większej tortownicy lub w większej formie, wtedy może być potrzebna większa ilość plastrów do dekoracji) - resztę gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i dość grube(...)ułożyć je tak, by leżały obok, a nie na sobie - laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do gruszek - gruszki smażyć/dusić przez kilka minut, odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje - gotowe gruszki delikatnie wyjąć
Smakołyki Berenikisernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki na zimno? Zapraszam po przepis na sernik z musem z mango i pomarańczy oraz sernik z jogurtem naturalnym Składniki (forma o średnicy 22 cm): Spód: 200 g – 220 g ciasteczek owsianych dobrej jakości 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czybate łyżki nierafinowanego oleju(...)dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. 3) Do misy miksera dodać mocno schłodzone mleczko kokosowe i miksować przez
Fitsweet.mesernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki na zimno? Zapraszam po przepis na sernik z musem z mango i pomarańczy oraz sernik z jogurtem naturalnym Składniki (forma o średnicy 22 cm): Spód: 200 g – 220 g ciasteczek owsianych dobrej jakości 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czybate łyżki nierafinowanego(...)dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. 3) Do misy miksera dodać mocno schłodzone mleczko kokosowe i miksować przez
Fitsweet.meciastkami. Całość wcisnąć w tortownicę o średnicy 24 cm (ja miałam tortownicę o średnicy 23 cm) wyłożoną uprzednio folią aluminiową. Przygotowany spód schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Składniki na masę serową: 250 g serka kremowego (użyłam sera w kostce, tylko 2 razy go zmieliłam); 110 g cukru; 300 ml kwaśnej śmietany; 2 łyżki Malibu ( nie jest konieczny(...)miksując. Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 1 do 1,5 godziny, dopóki ser nie będzie porządnie ścięty od góry (nie pieczemy do suchego patyczka). Upieczony sernik schłodzić przez trzy godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady; 60 g masła; Wykonanie: Składniki rozpuścić
In my kitchendzisiaj dla was nową propozycję. Jest to sernik na białkach. Tak, to nie pomyłka do sera nie dodaje się ani jednego żółtka. Żółtka dodajemy tylko do kruchego ciasta. Sernik jest lekki, delikatny i puszysty. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Kruche ciasto: 1 szkl mąki pszennej T500 1 szkl mąki krupczatki 220 g zimnego masła 2 żółtka 80 g cukru(...)wymiarach 24*33 cm wyłożyć po bokach i na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blaszki, nakłuć widelcem. Podpiec w 180 stopniach około 20 minut na złoto. Drugą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Masa serowa: Białka ubić na sztywno z połową cukru. Do dużej miski przełożyć twaróg. Do twarogu dodać kremówkę, resztę
Ala piecze i gotujebardziej odznaczały się one na tle sernika, dodajcie do nich trochę gorzkiego kakao, powinno pomóc;) Spód: 80 g masła 120 g herbatników 40 g cukru 60 g mielonych orzechów Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 5 jajek 100 g płynnego miodu 80 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika(...)zwartej konsystencji. Powstałą masę ciasteczkowo-orzechową rozprowadzamy na dnie tortownicy (23cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 8-10 minut. Podpieczony spód wyjmujemy, lekko studzimy. Wszystkie składniki na kulki orzechowe przekładamy do miski i mieszamy. Powinniśmy otrzymać zwartą masę, z której można lepić kulki. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze
Smaki Na Talerzujest to takie ważne. Najbardziej istotne jest to w przypadku pieczenia biszkoptów . Szczególnie tych bez proszku do pieczenia, gdzie odpowiedzialność za wyrośnięty biszkopt biorą na siebie dobrze ubite białka. Serniki , które potrafią strasznie opaść – również „lubią ciepłe jajka”. Jaj w temperaturze pokojowej zawsze używam do ciasta drożdżowego, które uwielbiam i piękę kilka razy w miesiącu. Natomiast do przyrządzenia(...)kruchego spodu do szarlotki używam jaj prosto z lodówki. Starajcie się piec ze składników, które mają taką samą temperaturę pokojową. Pamiętajcie, że jaja zawsze można ogrzać, wystarczy 5 minut w gorącej wodzie. Artykuł Czy jajka zawsze muszą być w temperaturze pokojowej? pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkzjeść!). Puree z kalafiora świetnie zastępuje ziemniaki i sprawdzi się jako dodatek do karpia czy innego dania. Krokiety Paszteciki wigilijne z grzybami i kapustą Desery: Puszysty sernik Sernik babci, mamy pod keto puszystą postacią. Torcik orzechowy Coś słodkiego, coś wyjątkowego i do tego czekolada... Torcik orzechowy spełnia zawsze swoje zadanie. Perniczki Czy Gwiazdka zdąży przynieść wszystkie prezenty zanim(...)stołu znikną pyszne pierniczki? Piernik inaczej Bardziej wilgotny, lepki, po wyjęciu z lodówki przypomina lekko krówkowy wytwór. Zdecydowanie nada sie na świateczny stół... Rafaello Rafaello gotowe w 10 minut to szybciej niż wyprawa do sklepu po gotowy produkt i do tego to KetoRafaello. Smak naszego KetoRafaello przebiło oryginał jakością i smakiem. :-) Czekladowe kuleczki ...z kokosem i nutą espresso. Życzymy
Keto Przepisyokoło 100-120ml mocnej, zaparzonej, ostygniętej kawy Wierzch: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 350g gotowego sera na sernik (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia) 50g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym) 15g żelatyny 100ml zimnej wody 4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku(...)drobnych oczkach gorzkiej czekolady 400g malin Dodatkowo: maliny do ozdoby biała czekolada lub wiórki z białej czekolady 1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i nasączyć je ostygniętą kawą ( patrz FILM ). 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Mała Cukierenkatruskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia
Kulinarne przygody Gatity