Sernik na zimno Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 6-8 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Żelatynę mieszamy z 250 ml gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy do trzech naczyń: w pierwszym mieszamy żelatynę z ½ części cukru i 2 łyżkami kakao. Następnie do miski dodajemy 1/3 sera twarogowego, ponownie mieszamy, studzimy i układamy na spodzie tortownicy. Czekamy aż warstwa
Miód i pieprzZakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) Polecam! :) Składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru 25 g płynnego miodu 15 g masła 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 25 g rodzynek Mak zalać(...)wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Odcedzić i zmielić trzy razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, do czasu, aż składniki się połączą. Wymieszać z orzechami i rodzynkami. Odstawić do wystudzenia. Składniki na masę serową: 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 200 g jogurtu greckiego 200 ml kremówki
Domowa cukiernia Ewyblachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych ciastek speculoos - 1 łyżeczka przyprawy korzennej * wierzch: - 200g śmietany 18% - 2 łyżki cukru - 3 łyżki świeżo zaparzonego espresso(...)rozpuszczonym masłem. Lub ciastka i masło włożyć do malaksera i zmiksować na jednolita masę. Wyłożyć dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 170C (termoobieg) przez 7 minut. Masa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony
CookYourselfżyciu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze(...)szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Przygotowanie: W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut. Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska
Moja Delicjarevolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście(...)Jeśli chcecie zobaczyć jakie inne produkty możecie kupić to zapraszam do odwiedzenia strony http://www.symbio.pl/ . :)Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 20 - 30 minut Składniki:Masa serowo - śmietanowa 800 g sera białego mielonego ( może być ser z wiaderka ) 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny ( dodałam 6 łyżeczek , jeśli
Słodkości i nie tylkoZapraszam Was do wypróbowania przepysznego przepisu na sernik, z prawdziwego twarogu z rodzynkami na kruchym kakaowym spodzie! Składniki: Na ser: - 4 jaja - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 budyń śmietankowy - 1 zapach cytrynowy - opakowanie rodzynek - 1,5 kg twarogu - 4 łyżki mleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy(...)masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto. Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce 30 minut. Wykładamy tortownicę, podpiekamy w piekarniku około 12 minut, potem wylewamy masę serową. Na niedzielny deser WYŚMIENITY
SMYKWKUCHNIkokosowy "sernik na zimno" z jogurtu z malinami (w środku), podany z resztą malin, domowym dżemem truskawkowym (2014r.) i masłem orzechowym~ Dzisiaj jestem już bardziej wypoczęta niż wczoraj, więc mogę coś napisać :) Najpierw chciałabym napisać ogólnie, że cały wyjazd bardzo mi się podobał, Słowacja bardzo mi się podobała - piękny kraj! Góry to po prostu cud...Mogłabym tam mieszkać(...)samej górze) i o smaku orzecha włoskiego (kremowe pod czekoladowymi). Oprócz dwóch ostatnich smaków wzięłam też truskawkę i morelę. Mama powiedziała, że były lepsze niż tradycyjne, które kilka minut wcześniej jadła z tatą w innej cukierni :) Cena - 4.50euro, taka sobie, ale wiadomo, że w centrum Starówki nie ma co oczekiwać niższych cen ;) W każdym razie jeśli kiedyś będziecie w Wiedniu
breakfast of dreamsotarta skórka z cytryny WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto ze sobą siekamy, krótko wyrabiamy i wałkujemy. Wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10-15 minut do lekkiego ze złocenia (180 st.C ustawienie góra dół) Odstawiamy do wystudzenia. Mak: Masę makową przekładamy do miseczki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy kaszę(...)miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami. Wyciągamy jak przestygnie. Smacznego
Pani na deserSkładniki na kruche ciasto: 300 g maki 2 małe jajka 180 g masła- zimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać
SMYKWKUCHNIserniku na zimno? Przecież to nie pasuje! Ależ moi drodzy Czytelnicy - pasuje, i to jeszcze jak! Uwielbiam ten sernik. Mogłabym je jeść i jeść i jeść. Polecam! 'sernik na zimno z prażonymi jabłkami' Składniki: * spód: - 400g herbatników lub ciasteczek degestive - 1 łyżka cukru lub cukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła(...)wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub skorzystać z silikonowej formy z ceramicznym dnem Lekul e) i dokładnie wylepić jej dno. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Uprażyć z cynamonem i niewielką ilością wody. Można dodać cukier, jeśli jabłka są za mało słodkie. Przestudzić. Wyłożyć na schłodzony spód. Wsadzić
CookYourselftruskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody(...)truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa ------------------------------------------------------------- Torcik truskawkowy z biszkoptami Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 500 g zimnej śmietany kremówki 30% sok z cytryny 300 g podłużnych biszkoptów truskawki
Kulinarne przygody Gatityprzygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ (nitki(...)pieczenia, na nim układamy połówki dyni (ja piekę przekrojeniem do dołu, ale można również piec skórką do dołu, a miąższ zabezpieczyć przed wysuszeniem folią aluminiową) i pieczemy 50 minut. Następnie wyłączamy grzanie, uchylamy piekarnik i czekamy 20 minut, żeby dynia ostygła. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy dynię z pieca, ewentualnie zdejmujemy folię, jeśli nam się nieco dynia przypiekła to odcinamy
Rozpustne gotowanieszklanki cukru pudru · 2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii · 2 łyżeczki przyprawy do sernika · 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej · skórka otarta z połowy pomarańczy(...)Konfitura pomarańczowa Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche dodajemy ewentualnie łyżkę zimnej wody. Ciasto schładzamy w zamrażarce przez 20 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i posypać bułką tartą. Wierzch ciasta wykładamy papierem i obciążamy grochem lub kamyczkami. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 15 minut. Przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z żółtkami
Mania GotowaniaSpód: 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo 50 g roztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy(...)Możemy użyć albo sztywnych foremek albo papilotki włożyć do formy na babeczki. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno każdej foremki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń i aromat. Miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy
Mania Gotowania