się nim cieszyć możliwie jak najdłużej (przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli, testowałam to wielokrotnie na wszystkożercach Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 500 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do absolutnej miękkości(...)ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 60 minut. Przestudzony „sernik” posmaruj dżemem. Marcepan uformuj w kulę, rozwałkuj cieniutko i połóż na wierzch ciasta. Smacznego! Artykuł Podwójnie migdałowy sernik pochodzi z serwisu
greenscarfwyszedł równie smaczny jak autorce przepisu oryginalnego. Sernik jest bardzo delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, a połączenie go z musem śliwkowym to naprawdę strzał w dziesiątkę. Polecam. SERNIK z MUSEM ŚLIWKOWYM Składniki: spód: 160 g herbatników 40 g masła warstwa serowa: 500 g sera białego 250 g śmietany 30% 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier(...)dość rzadka. Wylewamy ją na spód z herbatników i pieczemy w kąpieli wodnej (tortownica wstawiona do większej formy wypełnionej do 3/4 wodą) w 150 stopniach przez 45-50 minut. Upieczony sernik studzimy. mus śliwkowy: Śliwki węgierki drylujemy z pestek, przekładamy do garnka dolewamy odrobinę wody na dno, aby się nie przypaliły i gotujemy aż zmiękną od czasu
Bon appetit mon amieZawsze jest pora na dobry sernik, czy to święta czy po świętach, zawsze smakuje tak samo dobrze. A ten wychodzi zawsze, jest delikatny,wilgotny i puszysty...palce lizać! Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki(...)oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie polewamy polewą, posypujemy wiórkami czekoladowymi
Z Majeczką w kuchnisię mu oprzeć. Smak zaskakujący na pewno nie przypomina w żaden sposób sernika tradycyjnego. Delikatna nuta alkoholu fajnie komponuje się z czekoladą i serową podstawą. Zapraszam... Skala smaku 9/10 sernik jest mało słodki mimo, że powiększyłam ilość cukru w serze, gorzka czekolada powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową(...)wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji). Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Trufla czekoladowa z Bailey's: 500 ml śmietany kremówki 36% 400 g gorzkiej czekolady
Kubki smakuSernik kokosowy na biszkoptach To połączenie sera z jogurtem brzoskwiniowym i kokosem . Składniki : 600 g sera białego półtłustego 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera 1 budyń waniliowy Winiary 400 g jogurtu brzoskwiniowego gęstego 150 g wiórek kokosowych 6 jajek 2 łyżki kaszy manny około 20 biszkoptów Sposób przygotowania 1. Ser przepuścić przez praskę lub zmielić(...)wymieszać łyżką . 5. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą . 6. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. 7. Przełożyć masę serową. 8. Piec w temp 175/ 180 st około 80 minut. Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i studzić przy otwartych drzwiczkach . 9. Po upieczeniu Polukrować lub udekorować według własnego pomysłu
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj propozycja deserowa czyli sernik dla zapracowanych. Szybki w wykonaniu i wystarczy do niego tylko z jedna kostka sera.Na spód sernika użyłam sucharków z rodzynkami Mamut. Zapraszam :) Składniki : 250 g sera białego 400 g kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka masła 2 kopiaste łyżki kaszy manny 6 sucharków(...)podczas pieczenia nie wypłynie ser. Na spodzie układamy suchary namoczone na chwileczkę w mleku. Na suchary wykładamy ser. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Upieczony sernik odstawiamy do przestygnięcia. Wierzch smarujmy nutellą( można ją podgrzać w mikrofali ) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik odstawiamy do przestygnięcia. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikaca. Za to była czasem szampańskiej zabawy w doborowym towarzystwie. Niech taki też będzie ten Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych. Sernik karmelowy z sosem toffi składniki; 200 g ciasteczek korzennych 90 g masła 250 g serka mascarpone 500 g twarogu śmietankowego 4 jajka sos toffi 150 g cukru(...)jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 ° C przez 40-50 minut. Gotowy sernik do czasu podania przechowujemy w lodówce. Podajemy go z pozostałym sosem toffi
Przysmaki Karolkilistopadzie zaproponowałam przygotowanie sernika. Miałam właśnie kupione świeże owoce żurawiny i pomyślałam sobie, że taka kwaskowa frużelina będzie dobrze komponowała się ze słodką masą serową. Nie myliłam się, sernik zniknął błyskawicznie. Spód: 300 g ciastek zbożowych (mogą być z dodatkiem orzechów laskowych) 150 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego (użyłam twarogu sernikowego z Włoszczowej(...)serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 140 o C (120 o C jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki. Sernik wyjąć i schłodzić do temperatury pokojowej. Kiedy sernik stygnie przygotować frużelinę. Frużelina żurawinowa: 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Czerwień i błękitsezon w pełni. Dziś kuszę Was przepysznym, delikatnym sernikiem , na którym znajdziecie przepyszne truskaweczki. Przeważnie serniki z truskawkami, to takie na zimno, prawda? A ja stwierdziłam, że pieczony sernik z mnóstwem truskawek i pyszną galaretka na wierzchu też musi być przepyszny i taki właśnie przygotowałam moim domownikom. Ja już się o przekonałam,że smakuje wyśmienicie(...)oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie wykładamy na nie pokrojone na kawałki truskawki. Zalewamy tężejącą galaretka przygotowaną wg przepisu na opakowaniu zamieniając ilość wody na 200 ml. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnidodałam mąkę kokosową (35 IG) - będącą idealnym źródłem błonnika oraz zdrowym rozwiązaniem dla osób unikających glutenu. Jest bardzo chłonna i wspaniale "związała" masę serową. Mogę śmiało stwierdzić, że ten sernik to wielki hit i posmakuje każdemu - nawet dla wielbicieli niezdrowych i kalorycznych słodkości. Zaskakuje konsystencją oraz smakiem - dlatego też wszelkie urozmaicenia są zbędne. Koniecznie spróbujcie sami!!! (Tortownica o średnicy(...)mąką kokosową (delikatnie przesianą, aby nie było grudek) oraz wiórkami kokosowymi. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut (aż sernik będzie zarumieniony ze sprężystym wierzchem) w 180 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i ozdobić według uznania
Di gotujeodstawiamy na chwilę (około 10 minut), żeby otręby spęczniały w tym czasie możemy pokroić brzoskwinie, wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami wody i wstawić na mały gaz (gotujemy, aż brzoskwinie zrobią się miękkie) spód wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (temp 200stopni) na około 15 minut kiedy spód będzie się piec miksujemy(...)masę serową na upieczony spód wykładamy na masę serową wstawiamy jeszcze raz do piekarnika obniżając temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut pozostawiamy sernik w piekarniku do wystygnięcia (pewnie opadnie ale spokojnie, za kamuflujemy to brzoskwiniami ;) ) od ugotowanych brzoskwiń odlewamy 0,5 szklanki soku, kiedy wystygnie rozpuszczamy w nim opakowanie kisielu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdobre. Typowym austriackim wypiekiem jest zdecydowanie tort Sachera - to tort czekoladowy z polewą czekoladową i nadzieniem z morelowej marmolady. Również wypróbowałam i Wam polecam :) A poniżej przepis na polski sernik po wiedeńsku :) Składniki: 1 kg białego sera półtłustego - lub dobrego wiaderkowego 8 jajek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła (100g) 2 łyżki(...)pomarańczową. 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. 5. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w 175 st.C przez 60-70 minut. Jeśli sernik szybko się zrumieni, należy na wierzch wyłożyć folię aluminiową. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i w ten sposób pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Sernik trochę opadnie
Kuchnia domowa AniSernik jest wyśmienity, szczególnie za sprawą frużeliny, którą przygotowałam z czereśni - moich ulubionych letnich owoców. Frużelina doskonale komponuje się z owsiankami, jaglankami, budyniem czy naleśnikami. Przepis na nią zaczerpnęłam z przepisu Doroty Świątkowskiej . Koniecznie wypróbujcie! Spód: 230 g ciastek czekoladowych 100 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego(...)serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 140 o C (120 o C jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki. Sernik wyjąć ostudzić, a potem schłodzić. Podawać kawałki sernika z ostudzoną frużeliną czereśniową. Frużelina do sernika (porcja wystarcza na cały sernik
Czerwień i błękitznów Święta. Ten rok zleciał tak szybko. Znów nastały błogie dni , spędzone w gronie najbliższych. A jak święta to i sernik być musi koniecznie. U mnie w tym roku zagości taki z piernikami, z korzenną nutą.Pyszny jest. Wszystkim Wam życzę Zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt. Pozdrawiam Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek(...)masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej.Wykładamy pierniki jeden obok drugiego,( pozostałe odkładamy), wylewamy resztę masy serowej. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie polewamy polewą, na wierzch kru szymy pozostałe pierniki
Z Majeczką w kuchnipodczas pieczenie mocno wyrastają, ale niestety później równie mocno opadają. Można spróbować pod koniec pieczenia stopniowo zmniejszać temperaturę, a później zostawić serniczki w wyłączonym piekarniku przez około 15 minut. Jednak serniki tak mają, że i tak zawsze trochę opadną, ale i tak są pyszne ;) Składniki (12 sztuk): 250 g chudego sera twarogowego pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Healthy food explorer