Święta i po świętach pewnie jesteście przejedzeni ale na kawałeczek serniczka ze skórką pomarańczową Helio myślę że się skusicie. Sernik podałam na przepięknym talerzyku z Galerii Cuda Świata ( antyki ) , zapraszam Was również do obejrzenia cudeniek jakie tam mają :) 1kg i 20 dag sera białego chudego 3 krotnie mielonego 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)białka raz śmietanę, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy skórkę pomarańczową i również delikatnie mieszamy. Ser przekładamy na herbatniki i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Upieczony sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik można polać polewą lub polukrować. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliSerniki lubię w każdej postaci. Czy to te pieczone, czy te na zimno. Wszystkie bardzo lubię. Ten z dodatkiem mleka w proszku jest jednym z lepszych jakie robiłam, polecam Wam również, będzie idealny do niedzielnej kawki Składniki: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki(...)zwykłe. Miksujemy. Dodajemy przestudzone masło, miksujemy. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy. * Dużą blachę wykładamy herbatnikami. Na nie wylewamy masę serową, pieczemy ok 1 godz 15 minut. Upieczony sernik studzimy. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w kosteczkę, wykładamy na sernik, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu
Z Majeczką w kuchniWczoraj mój młodszy syn Julian skończyła 10 lat. Nie wiem kiedy to zleciało... A dzisiaj na blogu sernik, który piekłam na Wielkanoc. Bardzo słodki, wręcz mulący, jak określił to mój syn... Nie wiedziałam, że dla dzieci coś może być za słodkie, no chyba że w mięsie... Spód: 300 g kruchych ciastek kakaowych 100 g masła Masa serowa(...)rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150 o C Piec jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wyjąć, wystudzić i schłodzić. Na wierzchu sennika rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć
Czerwień i błękitdużo lepszej jakości niż wciskane nam wiaderkowe serniki, w których sera nie czuć tylko gotową przetworzoną masę. Składniki na dużą okrągłą blachę: blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy 1kg białego sera "kiełbasy" (zdjęcie na dole wpisu) 1,5 szklanki cukru pudru 500g serka homogenizowanego waniliowego (czasem kupuję opakowanie 450g i takie dodaję) 1 opakowanie cukru(...)blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Sernik piekę
Gotowanie i blogowanienaprawdę pyszny! Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą Składniki: na sernik 75 dag przemielonego sera - polecam kupić zwykły twaróg i trochę przemielić go blenderem - sernik wychodzi bardzo kremowy więc odradzam gotowe, mielone twarogi 200 g śmietany 30% (jeden mały kubeczek) 3 jajka ok 100 g masła szklanka cukru 1 budyń waniliowy spód(...)gładka wmieszałam w nią delikatnymi ruchami ubitą na sztywno pianę z białek. Gotową masę wylałam na orzechowy spód. Piekłam ok 45 minut w 170 stopniach. Przy ok 30 minucie mój sernik zaczął się niepokojąco przypiekać więc przykryłam go folią aluminiową - matową stroną do góry i tak dopiekałam już do końca. Następnie na patelnię wysypałam ok 3/4 szklanki cukru, dodałam
sierotka maRysia w kuchniWitajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego budyniu lub mąki ziemniaczanej.Ostatnio moi goście go degustowali i nikt nie wyczuł kaszy ale najważniejsze że wszystkim smakował :) Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 2 kg sera z wiaderka President 1,5 szklanki cukru(...)łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki, na herbatniki wylewamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 50 minut, gdy sernik lekko popęka a z wierzchu będzie ładnie wypieczony znaczy że jest gotowy. Wyłączamy piekarni i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik można polukrować lub polać polewą
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj sernik taksówkarza z recenzowanej książki Doroty Dardzińskiej „Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa” Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów(...)dodajemy do sera powoli mieszając aż do momentu połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut . Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Dekorujemy płatkami migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Sernik jest bardzo szybki
Kuchenne WariacjeWieluń, który niedawno Wam prezentowałam tutaj no i musiał być sernik. Smaczny i wilgotny serniczek z dodatkiem chałwy. Wyrósł mi jak nigdy można by powiedzieć, że to sernik karpatka. składniki: masa serowa 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej spód(...)oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować pokruszoną chałwą. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać
Monia miesza i gotujewykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka śmietany(...)lekko powciskałam je w ser), na wierzch ścieramy resztkę ciasta i układamy wycięte foremkami gwiazdki, posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut. Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami SMACZNEGO :-) Autorem przepisu jestem ja - Małgorzata ;-) peggi w kuchni
peggiwkuchniWitajcie :) Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej(...)mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika, gdy będzie dość chłodny wyciągamy blaszkę i odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego schłodzenia. Zamrożone maliny przełożyć do garnka, dodać cukier
Sama słodycz i szczypta chilikaszą manną tortownicy. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut, po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze około 20 minut. Po tym czasie można go wyciągnąć (sernik lekko opada, tak ma być, to jego urok). Gdy sernik przestygnie dowolnie go zdobimy. Polecam oprószyć
Słodkie okruszkiciast. Wśród wielu jego gatunków każdy może znaleźć swój ulubiony. Jeżeli jesteście jeszcze na etapie poszukiwań zachęcam do wypróbowania przepisu na sernik waniliowy bez spodu. Bazą wyjściową był sernik z budyniem biszkoptowym . Składniki na formę 35 x 26cm: - 1,8 kg tłustego twarogu - 300 g masła - 12 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki cukru(...)wysokości formy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez włączonego termoobiegu, grzanie góra – dół) na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 75 minut. Piekarnik wyłączamy i nie otwieramy przez 10 – 15 minut. Następnie sernik pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku, na 2 – 3 godziny (w formie z wodą). Po tym czasie
mojewypiekiinietylkoTopfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest
Słodki sentymentDzisiaj przepis na sernik, który ostatnio zrobił furorę na moim instagramie, tylu pytań o przepis jeszcze nigdy nie miałam - dziękuję. Nigdy nie byłam fanką serników, zawsze mi czegoś w nich brakowało, albo spód był za mało chrupiący albo sernik drastycznie opadał po wyjęciu z piekarnika ... Mój świąteczny sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie opada(...)idealnie chrupiący. Sernik jest puszysty, kremowy i słodko słony. Według moich testerów (rodzina i przyjaciele) smakiem oraz konsystencją przypomina nieco sławny sernik Baskijski, jednak jest bardziej zwarty, nie poci się i ma chrupiący spód. * sernik pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze ** sernik po wyjęciu z piekarnika będzię się trząsł jak galaretka - tak ma być sernik
Wylizany Rondel