mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis namojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie
moj przepis naW lodówce miałam jeszcze ciasto francuskie, któremu kończył się termin ważności. Musiałam szybko coś wymyślić i wybór padł na tartę. W lodówce miałam jeszcze serek homogenizowany
Smakołyki AsiLody z jogurtem? O tak! Te, dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i białej czekolady, smakują jak sernik. Są przyjemnie aksamitne w swojej konsystencji mimo iż zostały przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Przygotujcie je i przekonajcie się sami! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (ja używam 1.5%, ale można użyć bardziej tłuste) – ok 300 g jogurtu greckiego(...)stopni – całość powinna się zrobić gęsta. Gdy płyn ostygnie dodać jogurt grecki i wymieszać masę łyżką. Zamrażać kilka godzin, ja w tym czasie co 30-60 minut wyjmowałam lody an chwilę z zamrażarki i miksowałam je blenderem. Smacznego i miłej ochłody w upalne
Szybko Tanio Smacznieniestety smak mają taki sobie. Przynajmniej ja mam takie zdanie i mając ochotę na ciasto z truskawkami wykorzystałam mrożone owoce. A już niedługo będą nasze krajowe owoce, mniam. Tym sernikiem przypomniałam sobie truskawkowe smaki. Składniki: (blacha 35x25) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa serowa: 1 kg sera(...)zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, aby wymieszać (lub można zrobić to szpatułką silikonową). Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.170-180 stopni C około 20-25 minut. Galaretki do masy serowej rozpuścić w połowie gorącej wody, niż podano na opakowaniu i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz śmietaną 30% na kremową masę. Rozmrożone
talerz przyjemnościprzygotować na święta. Postaram się pokazać Wam kilka propozycji a tym samym ułatwić Wam przygotowania. Na początek ciasto, które u mnie musi się zawsze pojawić a mowa tutaj o serniku. Składniki: ciasto - 600 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 4 łyżki śmietany 18 % - 80 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki(...)całe jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy jeden blat się piecze ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, mąkę oraz wiórki kokosowe. Drugą połową ciasta wylepiamy blachę o wymiarach
Zainspirowana w kuchniJako, że grudzień to doskonały czas, gdy makowce, pierniki, serniki, ciasteczka i ogólnie świąteczne wypieki smakują najlepiej, na blogu pojawi się ciut więcej przepisów na świąteczne ciasta właśnie i pyszne sałatki. Dziś zaczniemy od prostego i nieskomplikowanego ciasta o piernikowym aromacie. Jest mocno wilgotne za sprawą jabłek. Nie jest to więc taki typowy suchy piernik. Ja wykorzystałam(...)mniejsze części orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki) Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiewamy. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę. Do powstałej masy w 2-3 turach dodajemy składniki suche, naprzemiennie ze śmietaną oraz miodem. Miksujemy tylko
Smaki Na Talerzuokazji Dnia Kobiet! Chciałam zrobić coś niebanalnego i lekkiego. Mój A. uwielbia bitą śmietanę i różne z nią desery, lubi tez banany. Ja zaś niedawno, kiedy zrobiłam ten sernik przekonałam się, że połączenie bananów z karmelem może smakować obłędnie pysznie! Dlatego ta rolada wydała mi się więc idealna:) Zaplanowałam zrobienie rolady we wzorki, niestety - potrzymałam ciasto nieco zbyt długo(...)dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (ze standardowego wyposażenia piekarnika). Piec ok 15 minut. Po upieczeniu przełożyć na czystą ściereczkę bawełnianą, odkleić papier i jeszcze ciepły biszkopt zwinąć w roladę. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone. Banany
6nieboSerniki znikają u nas w ekspresowym tempie ;) Z tym było podobnie - rozszedł się w mgnieniu oka. Nic dziwnego, przecież kremowa, delikatna masa serowa, mocno orzechowy, kruchy spód i taka sama kruszonka muszą smakować świetnie :) Lubimy takie smaki ;) Polecam! Ps. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.burco.pl/konkurs/ . Łatwy i przyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych(...)wymieszać, posiekać z masłem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować do natłuszczonej formy o wymiarach 28 x 24 cm, Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Przygotować masę serową - ser, masło, cukier budyń i żółtka dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto
Domowa cukiernia EwyLody z jogurtem? O tak! Te, dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i białej czekolady, smakują jak sernik. Są przyjemnie aksamitne w swojej konsystencji mimo iż zostały przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Przygotujcie je i przekonajcie się sami! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (ja używam 1.5%, ale można użyć bardziej tłuste) – ok 300 g jogurtu greckiego(...)stopni – całość powinna się zrobić gęsta. Gdy płyn ostygnie dodać jogurt grecki i wymieszać masę łyżką. Zamrażać kilka godzin, ja w tym czasie co 30-60 minut wyjmowałam lody an chwilę z zamrażarki i miksowałam je blenderem. Smacznego i miłej ochłody w upalne
Szybko Tanio Smacznieznalazłam jeszcze na bazarku maliny (pewnie już ostatnie z odmiany jesiennej aż żal było nie kupić ) , z którymi zrobiłam lekki sernik na zimno. Koniecznie musicie go spróbować! AMETYSTOWY SERNIK Z MALINAMI Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka ametystowa 200 g malin masa biała: 2 galaretki cytrynowe 1,5 szklanki gorącej wody 2 serki homogenizowane (2x200g) 1 mleko(...)jagodową. (opcjonalnie można dodać mus z jagód, ale nie miałam) Wykonanie: Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Biszkopty polewamy cienką warstwą białej masy (tak 1/3 całości) odstawiamy na 10 minut do lodówki aby spód stężał. (Dzięki temu biszkopty nie wypłynął na wierzch masy). Po tym czasie do reszty białej masy wsypujemy dużą garść malin, delikatnie mieszamy i wylewamy całość
Bon appetit mon amienadzienie jest jeszcze z czasów gdy mieszkaliśmy w Polsce, obecnie kupujemy 250g przyprawionego serka 20%. Jest to taki sam ser jak dostępny w Polsce we wiaderkach, ser do serników. Przygotowanie: Mleko troszkę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W ziemie odstawiamy na kaloryfer, w lato albo na okno(...)lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki. Rozkładamy je na papier do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy ich i wyciągamy, gdy będą odpowiednio rumiane. Każdy lubi inaczej, jedni
KasiaiKrzysiu.plrosty i lekki sernik na zimno z mnóstwem truskawek i pysznym czekoladowym spodem brownie . Masę serową przygotowałem z delikatnego twarogu ( à la serek kanapkowy) z dodatkiem jogurtu, dzięki temu jest aksamitna i lekka. Do tego ustawione w rządku owoce i truskawkowy mus. Sądzę, że każdy sernikożerca będzie ukontentowany. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Taty ! ;) Spód (na formę(...)przestudzenia . Następnie wbij jajko, wsyp cukier oraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 °C . Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Masa serowa: 700 g delikatnego twarogu (użyłem President ) 300 g jogurtu greckiego
Food Squaredawno mnie tu nie było, ale dużo się działo długi i wyczekiwany urlop, ślub Weroniki...itp ;) Ale do rzeczy dziś mam dla Was połączenie dwóch ciast ,które uwielbiam czyli sernika i brownie i na dodatek truskawek mniami! Składniki na masę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 3 łyżki kakao 3/4 szklanki(...)jajami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, łyżką mąki. Masę serową wylewamy na masę czekoladową, na wierzch łyżką nakładamy pozostałe ciasto czekoladowe. Całość dekorujemy truskawkami. Pieczemy przez ok. 50 minut, studzimy w otwartym piekarniku. Smacznego kochani
Cukier&PuderDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kluseczki! Podane z cukrem są fantastycznym pomysłem na słodki, jesienny obiad, albo podwieczorek dla dzieci! Polecam! SKŁADNIKI: * miąższ z dyni(...)zwarte ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką. Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy na kluseczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy. Podajemy gorące polane masełkiem i oprószone cukrem! Smacznego
Ostra na Słodkomożna przechowywać je długo. Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do cytrusowego ciasta z figami i daktylami . Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników. Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie. Kandyzowane skórki pomarańczowe Składniki(...)odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy skórki i przekładamy do słoika lub plastikowego pudełeczka. Syrop, który nam zostanie możemy użyć do słodzenia np. herbaty. Skórki przechowujemy w lodówce, możemy też je zamrozić. insertCookd("547a272e648669628b962b85bc2a6bd2
Kulinarne przygody Gatitymojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak
moj przepis naA ja mam ochotę oczarować ''tylko ryż i kurczak''. Absolutnie nie tylko, ale najłatwiej, najszybciej i według mnie bardzo smacznie ! A skoro tyle plusów ma ''cycek
fitolarun.blogspot.com