mojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis naSkładniki: 500 g tłustego twarogu potrójnie mielonego 3 żółtka 150 g cukru 150 ml śmietany 30 lub 36% 100 g masła 1 laska wanilii skórka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska
Przepisy i porady kulinarnemrożonych ( w sezonie jak najbardziej można użyć świeżych ) około 8 łyżek cukru ( do smaku ) sok z 1 małej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg sera na serniki ( u mnie ser wiaderkowy ), w temperaturze pokojowej 250 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka z połowy laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego 500 ml śmietany kremówki(...)otrzymania bezgrudkowego ciasta. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 23 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. UWAGA : U mnie ciasto wyrosło z lekkim wybrzuszeniem, więc po wystudzeniu delikatnie wyrównałam je nożem. Frużelina wiśniowa: Wiśnie rozmrozić ( najlepiej wyjąć
Opowieści z piekarnikaBabeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki(...)przygotowane spody umieścić w papilotkach, które najlepiej wstawić do silikonowej formy, nakładając dużą łyżką po ok 1,5 łyżki. Należy je delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni piekarnika. Ser, cukier waniliowy, cukier, białka oraz budyń zmiksować dokładnie. Dodać posiekane płatki migdałowe i powtórzyć czynność. Masę serową wyłożyć na lekko zapieczone spody (po około
ChilliJemykolejną jutro Polecam Wam te ciasteczka na święta, jak i bez okazji. Przypominam Wam również, że na blogu znajdziecie inne pyszne serowe słodkości. Polecam Wam np. gotowany waniliowo-śmietankowy sernik (na herbatnikach) A wracając do ciasteczek… zapraszam na przepis Składniki: 250 g mąki pszenne tortowej 250 g masła 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń Mój Ulubiony 2 pełne(...)oprószyć mąką) na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20 minut (ciasteczka powinny urosnąć i ładnie się zarumienić). Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. *z resztą ciasta postępujemy tak samo. Powinny nam wyjść 2 blaszki ciasteczek. Ilość zależy od wielkości wycinanych ciasteczek. Smacznego
Słodkie okruszkilegalu zjeść co najmniej dwa kawałki. No i mam! No jest mega pyszny! I do tego jeszcze taki piękny! To co kto robi ze mną? PRZEPIS NA DIETETYCZNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: - 1000 ml zmiksowanych truskawek - 250 ml mleka 3,2% tłuszczu - 250 g sera twarogowego - 2 łyżki syropu z agawy - 300-400 g całych ładnych truskawek(...)rozpuszczonej żelatyny dodaj do masy twarogowej - pozostałą ilość dodaj do masy truskawkowej Małą tortownicę wysmaruj olejem kokosowym, i wylej masę twarogową, ułóż w głąb całe truskawki, wstaw na 30 minut do lodówki. Wystaw z lodówki i ułóż połówki truskawek wokół tortownicy, wylej masę truskawkową. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Jak masy całkowicie zastygną, wyjmij z lodówki, udekoruj owocami
SMYKWKUCHNISezon truskawkowy w pełni, więc nic dziwnego, że niemal w każdym domu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI(...)zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około 3/4 wysokości. Robimy to delikatnie, aby masy się
Kuchnia od dwojgacytrynowy sernik Połączenie delikatnego twarogu z kwaśnym smakiem z cytryny daje zawsze wspaniały efekt. W dodatku deser ten nie należy do zbyt pracochłonnych, dlatego uważam że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej. składniki ciasto 125 g masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa(...)wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut ( lub do zamrażarki na 20 minut), następnie wyjmujemy i ścieramy ciasto na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto układamy równomiernie na dnie tortownicy ( ja użyłem tortownicy o średnicy
Miód i pieprzszklanki oleju 3/4 szklanki mleka 3 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada Masa serowa: 0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru (170g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia. dodatkowo : wiśnie(...)ułożymy jedną warstwę posypujemy połową wiśni i układamy znów kleksy z ciasta i sera . Wierzch posypujemy pozostałymi wiśniami. Piec ok 80 min w 180'C . Po ok 50 minutach pieczenia możemy przykryć ciasto folia aluminiową aby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaniedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru kostka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 150 g masła 250 g cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 jajka(...)Masa Rozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle mieszając. 3. Placki przełóż gorąca masą. Wstaw do lodówki na pare godzin do zastygnięcia. Najlepszy jest na następny dzień :) SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkoDzień dobry! 100 post! OMG Ja wiem, ja się obijam z tym blogowaniem. Nie mogę ostatnio znaleźć swojego miejsca na tym świece i to dlatego. Tak
fitolarun.blogspot.comNajprostsze i najszybsze ciacho z nektarynką! Tak, właśnie to jest serniczek! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 40 g budyniu waniliowego 300 g twarożku grani 28
Truskawkowa Fiestałyżeczki pieprzu kilka łyżek bułki tartej 5-7 łyżek oleju (50-70 ml) opcjonalnie ½ łyżeczki czosnku w proszku łyżeczka płatków drożdżowych ½ łyżeczki papryki wędzonej Czas przygotowania: 20 minut Ilość : 4-5 kotletów Przygotowanie Kozią brodę dobrze oczyszczamy, ja zwykle wkładam ją do miski z wodą i lekko potrząsam aby wypłukać pozostałości z lasu. Następnie osuszamy na ręczniku(...)delikatnie panierujemy posypując bułką tartą . Na rozgrzanym oleju układamy opanierowaną kozią brodę i smażymy na średniej mocy palnika do zarumienienia, po czym obracamy na drugą stronę (około 5-6 minut z każdej ze stron). Kozia broda a’la schabowy świetnie smakuje podana z ziemniakami i surówką, albo jako samodzielne danie np. z sosem śmietanowo-koperkowym . Zobacz koniecznie przepis
WegePrzepisdużo rzeczy może nie wyjść. Nie wyszło ciasto. A raczej wyszło, z piekarnika wyszło i za szybko. Dopiec się nie udało. Z pozostałej masy twarogowej zrobiłam sernik. Wyszedł delikatny, trochę puszysty i bardzo pomarańczowy. Gorzka czekolada bardzo pasowała do tego towarzystwa. 500 g mascarpone 250 g chudego sera twarogowego 250 g serka typu włoskiego (capri) 100 ml soku(...)serową z pianą z białek. Część masy wylewamy do formy o średnicy 25 cm. Na wierzch wykładamy pokruszoną czekoladę, którą przykrywamy pozostałą częścią masy serowej. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kucharzycaroku zimą zużywam kilka puszek brzoskwiń do mojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę(...)doprowadzić do wrzenia. Do syropu wrzucić połówkę cytryny. Zmniejszyć moc palnika pod syropem i wrzucić brzoskwinie. Gotować je na palniku o małej mocy (by woda leciutko pyrkotała) 30-35 minut. Gorące brzoskwinie wkładać do słoików. Zalać gorącym syropem. Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Resztę syropu (wyszedł czerwony, bo wykorzystałam brzoskwinie o czerwonej skórce
Weekendy w domu i ogrodzieskładników i miksujemy na jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Masa serowa: - 1300 dag sera, może być z wiadereczka lub biały twaróg dwukrotnie mielony - 500 ml śmietany kremówki - 12 łyżek cukru pudru - 3 łyżki esencji waniliowej - 3 łyżki żelatyny(...)połączenia się składników. 4. Na wystudzony biszkopt dajemy połowę masy serowej, wsypujemy część jagód i przykrywamy resztą twarogu, pozostałą część owoców wysypujemy na wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Apetyczna babeczkapseudo – sernik jest bardzo zaskakujący, zarówno pod względem faktury, jak i smaku. Ma konsystencję aksamitnego, lekkiego klasycznego sernika. Jedyną różnicą jest użycie nie sera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek(...)zmiksować ją z espresso. • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie po wierzchu widelcem. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystygnięciu wstawić do lodówki i kroić dopiero po kilku godzinach uprzednio posypując cukrem pudrem. Można podawać z sosem czekoladowym
To co kochamBezglutenowa tarta serowa z borówkami. Warstwa kruchego ciasta, delikatna i kremowa warstwa serowa i słodkie borówki. Wszystko współgra ze sobą idealnie. Tarta smakuje najlepiej schłodzona, po
Kuchnia bezglutenowaNastąpiła więc szybka zmiana receptury, mąkę ryżową zamieniłam na ziemniaczaną, ciasto przygotowałam także gęściejsze, nie rozlewało się tak na blaszce, stąd mniejszy rozmiar gotowych biszkoptów. Ja potrzebowałam biszkopty do sernika, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Z podanych ilości wyszło mi coś ok.50 ciastek. Są bez dodatku cukru, bez pszenicy, bez proszku do pieczenia i bez laktozy. Składniki(...)pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta, robimy kleksiki, w małych odstępach, (ciasto jest dość gęste, więc się nie rozlewają). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok.12-15 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu. Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Świeżo upieczone biszkopty są bardzo miękkie, później twardnieją. Drugą blaszkę zapełniamy krótko przed wstawieniem do piekarnika tak, by ciasto
Smaczne Zdroweprezencie przedurodzinowym. Jest mało słodki, na pysznym, waniliowym spodzie. Orzechy są mocno wyczuwalne, smak maku jest gdzieś w tle, bardzo przyjemnie współgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera(...)jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie. Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez polewy
Cakes By KejtNarodzenie w Bullerbyn, Zimę Muminków czy Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki i drgający płomyk są więc moimi grudniowymi wspomnieniami z dzieciństwa, już na zawsze kojarzonymi z Bożym Narodzeniem. Świąteczne pierniczki(...)się nie kleiło. Ciasto powinno być gładkie i brązowe. Rozwałkować połowę na grubość ok. 0,5cm i wycinać zgrabnę pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Pierniczki piec przez ok.9 minut (trzeba uważać, żeby się za mocno nie przypiekły, bo nabiorą goryczy i będą bardzo twarde). Tuż po wyjęciu są mięciutkie, ale bardzo szybko zastygają. Z początku pierniczki nadają się
Przepysznik - BLW i nie tylkoMega szybki i prosty, jak większość moich przepisów dwu-porcjowy, słodko-słony serniczek ;) Składniki (2 porcje): 1 jajko (L) 200g serka wiejskiego lekkiego 200g chudego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNajbardziej soczysta pieczeń z drobiu jaką jadłem! Idealnie nadaje się do kanapek lub jako danie główne. Ja osobiście polecam jako pieczeń do kanapek.W danym przepisie podaję
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo
Kuchnia Łukaszapierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki(...)lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić. Masa: 5 białek, 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%, 1 i 1/2 szklanki cukru, budyń śmietankowy (40g), 120g kaszy manny, szczypta soli
Z miłości do słodkościgrozi. Wielkanocą właśnie nie mogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie ma u mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast, króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy" i ona. Baba drożdżowa. Tym razem troszkę inna niż zwykle. CYNAMONOWA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka(...)samym końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz i zarobiłam jeszcze raz. Ciasto jest dość luźne. Foremkę z kominkiem natłuściłam, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciasto. Odstawiłam do odgarowania na ok. 20 minut. Piekłam 35-40 minut w 170 stopniach. Smacznego
W kuchni Karmel-itki