Letnich przyjemności ciąg dalszy, czyli deser jagodowy do porannej kawy. Do serników mam słabość, a dziś jeden z nich w wersji sezonowej. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić(...)wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy większą połowę ciasta, przelewamy masę serową, następnie wysypujemy jagody. Drugą część ciasta w małych kawałkach układamy na jagodach. Czas pieczenia 60 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można oprószyć cukrem pudrem
Apetyczna babeczkatalię, ale raz na jakiś czas możemy schować się przed światem, Barbarami i skonsumować kilka małych, pełnych dobroci kuleczek. Potrzebujemy: 1 kg białego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników, kostka ma być! 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru mąkę pszenną – tyle ile wejdzie, żeby było ciasto, które można dowolnie formować łyżkę pasty waniliowej – jak nie macie, to można pominąć(...)dowolnej wielkości kulki, lekko rozpłaszczamy je na dłoni i na środek kładziemy truskawkę. Zalepiamy i kręcimy, żeby wyszedł knedelek. Knedelki wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotujemy partiami. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżymi truskawkami. Smacznego! Post Serowe knedle z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenSernik z brzoskwiniami to dość popularne ciasto chyba nie tylko w mojej rodzinie. Wzorując się na tym przepisie upiekłam sernik z gruszkami. Kolor gruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche(...)Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno dokładnie uciskając, aby powstała jednolita warstwa. Ser • Masło utrzeć
To co kochamziemniakami, który jest o niebo lepszy od wszystkich innych i zawsze (!) nam wychodzi. Wydaje się dziwne? Może trochę, ale ziemniaków w smaku w ogóle nie czuć. Za to sernik jest puszysty i delikatny. U mnie w połączeniu z kwaśnymi jeżynami - mniam! Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 5 jajek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego 3/4 kostki masła(...)wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci (ok. 30 minut). Wskazówki: Jeśli nie posiadasz maszynki do mięsa, masę spróbuj zblendować blenderem A jakie jest Wasze ulubione ciasto, którego nie umiecie sobie odmówić? ;) Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzu
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńrazem jednak trafiłam w gust starszego niejadka: wciągnął dwa kawałki, zanim się obejrzałam. I pochwalił! Byłam w szoku; właściwie to ciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne. Nie tylko na Święta! Ciasto cynamonowe Składniki: (na formę(...)migdałami. Partiami dodać połowę do ciasta, następnie wlać mleko i resztę mąki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Ostudzone ciasto oprószyć kakao. Ułożyć szablon z wyciętymi gwiazdkami, posypać cukrem pudrem. Delikatnie usunąć szablon. Smacznego! Ciasto wyszło mi dość niskie, ale za to proste jak stół
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównież bez laktozy. Jest to również wypiek wegański. Chciałabym rzecz, że jest to ciasto piernikowe (i takie miało być), jednak po upieczeniu i ostudzeniu bardziej przypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne, z pewnością idealne na święta. Pachnie piernikiem, pomarańczą, wanilią.. Niebo w gębie. Składniki: szklanka ugotowanej w wodzie kaszy jaglanej 3 banany(...)dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą skórki z pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut. Studzimy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaborówki amerykańskie, więc jakoś trzeba ja wykorzystać. A, że do kawy coś słodkiego być musi to zrobiłam pyszny sernik. Sernik palce lizać. Jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. Sernik podany na Porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15 minut w 170 stopniach. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać
Ala piecze i gotujetemu kupiłam 15 kg, a wczoraj Mąż zrobił mi niespodziankę i kupił kolejne 15 kg :). Toteż sami rozumiecie, że przez jakiś czas będzie u mnie brzoskwiniowo ;) Robiłam już letni sernik z brzoskwiniami , muffiny z brzoskwiniami , brzoskwinie w syropie, a teraz przyszła kolej na konfiturę brzoskwiniową z galaretką. Pierwszy raz robiłam ją rok temu i okazała się tak wyśmienita(...)grubym dnie przekładamy pokrojone brzoskwinie, włączamy grzanie (średnia temperatura) i zagotowujemy (bez przykrycia). Gdy brzoskwinie zaczną wrzeć zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę, szybko i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiczki wystygną przekładamy do suchej
Rozpustne gotowanieczysta poezja i będzie u mnie doskonałym dodatkiem do przełożenia tortu. Cieszę się, że wzięłam udział w kolejnej edycji Weekendowej Cukierni i żałuję tylko, że nie zdążyłam upiec polecanego sernika. Na pewno to nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję Gospodyni Weekendowej Cukierni &12, która prowadzi fantastycznego i bardzo interesującego bloga Sweet Spoon . Składniki na ciasto biszkoptowe(...)wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180 o C. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas rolowania. Po upieczeniu ciasto natychmiast przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem waniliowym (papierem
In my kitchenLubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki(...)dodajemy jajko i dalej mieszamy. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około
Słodkie PrzyjemnościPołączenie kruchego ciasta, słodkiego sernika i kwaśnych czerwonych porzeczek okazało się rewelacyjne! Zazwyczaj nie używam gotowego twarogu we wiaderkach, jednak tym razem się skusiłam. I dobrze zrobiłam, bo w tym połączeniu świetnie się sprawdziło:) Ciasto jest wilgotne, słodko-kwaśne. Idealne na lato... Spód: 300g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mąkę przesiać(...)Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g
Z miłości do słodkościSkładniki: (na tortownicę 18 cm) Spód: 150 g herbatników 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła
KreatywnePinyS ernik owocowy. Składniki : Spód : 8 dkg cukru 3 dkg mąki pszennej 3 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg margaryny ( roztopionej
Przepisy i porady kulinarnesię idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania główne czy syrop do kawy! No to jedziemy, najważniejsza tak jak już wspominałam jest odmiana dyni, wybierz na początek dynię piżmową, Hokkaido lub Muskat. Dynię(...)olej rzepakowy tłoczony na zimno. Te trzy rodzaje tłuszczu sprawdzą się najlepiej. Dynię posyp przyprawą curry, i odrobiną miodu lub syropu klonowego. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut ( w zależności od wielkości ) pieczemy w temp. 220 -230 stopni C. Na blaszkę wrzuć również 1/2 główki czosnku w łupinie. Po upieczeniu łyżką ściągamy miąższ i pozostawiamy skórę- tą wyrzucamy
SMYKWKUCHNI