Parzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru(...)kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie). Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy
Słodki Zakątekkremowy, idealnie delikatny, idealnie słodki itd. itd. Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność! Świetnie jego delikatną konsystencję przełamuje jabłkowy spód – to takie połączenie sernika z szarlotką. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że to będzie jeden z Waszych ulubionych serników! SKŁADNIKI: ( blacha ok. 24 x 30 ) SPÓD: * herbatniki – ok. 20 – 25 szt WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1 kg ( już po starciu(...)połączenia składników. Dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na jabłka wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 55-60 minut. Pieczemy z kąpielą wodną. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego
Ostra na SłodkoTradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza(...)masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części). Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku około
BullioRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim sosem wiśniowym z pokruszonymi maślanymi herbatnikami. Tortownica 20 cm 600 g twarogu sernikowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka L Skórka z jednej cytryny Sok z jednej cytryny(...)przelewamy do tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 65 minut. Pieczemy na funkcji ,,Góra-dół”. Po upieczeniu wyjmujemy foremkę z wody, odwijamy folię. Studzimy. Po wystudzeniu wierzch oblewamy sosem wiśniowym i obsypujemy pokruszonymi maślanymi herbatnikami
VioletoweKucharzenienocnej ze słoika , ale ostatnio zaczęłam kombinować również z jej zapiekaniem. Najczęściej zapiekam w najprostszej postaci. Jednak, gdy zobaczyłam przepis Jedz zdrowo żyj zdrowo na owsiankę i sernik 2w1, postanowiłam go wypróbować. Widzę, że nie tylko ja darzę ją entuzjazmem, bo jednogłośnie stała się Waszym wyborem w czerwcowym Gotowaniu za Głosowanie. Ps. Taka owsianka znakomicie smakuje(...)sobą wszystkie składniki. Przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem lub silikonowej foremki. Na wierzch ułożyć truskawki lub inne owoce, które lekko wcisnąć w masę serową. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPowracam do tematu zdrowych słodkości. A jeśli ma być i zdrowo i słodko, to wiadomo, że bedzie kasza :) W tym roku pokazywałam Wam już pyszny mus z kaszy manny , "sernik" z kaszy jaglanej i gryczane brownie . Dziś mam coś dla fanów kokosa i pralin Rafaello-wegańskie, bezglutenowe praliny kokosowe z kaszy jaglanej. Są pyszne, kremowe i rozpływają się(...)zalewamy mlekiem kokosowym (polecam zebrać do naczynia całą śmietankę i dopiero potem uzupełnić do 300 ml rzadkim mlekiem) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko, od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie na suchą patelnię wsypujemy 6 łyżek wiórków kokosowych, prażymy, aż się zarumienią (uważamy żeby nie przypalić!) i dodajemy
Zawsze głodna!Przepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki(...)masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na spód tortownicy i przekładamy całość do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję twaróg, mascarpone i budyń. Miksuję do połączenia składników. Masę serową dzielę na pół. Do jednej części dodaję Nutellę, natomiast
Mango PapajaTradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza(...)masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części). Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku około
Bullioświętach. U nas w tym roku święta były inne - mieliśmy małe porcje tego i owego, takie porcję bardziej na smaka, niż na objedzenie! Nie było babek, ani mazurków, był sernik i desery z owocami. Wszystko lekkie w smaku, lekko słodkie z kwaskową nutką od owoców! Jakie to były pyszne święta! Była u nas też ta sałatka - może być(...)usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić i odparować, następnie przesmażyć na oliwie na złoto brązowy kolor. Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Obrać i przekroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki i rozdzielić razem z warzywami pomiędzy dwa talerze, posypać ziołami
Plate of JoyBardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak uznałam, że powinna się znaleźć choć odrobina tej kruchości w moim przepisie. Zapraszam! Przekonajcie się sami :)" Składniki(...)powinniśmy dodawać ją do masy serowej. Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść. Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki
Słodkie Przyjemnościsię, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę(...)opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy manny szczypta soli Wykonanie: - mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez
Smakołyki Berenikiulubionych pozycji. Tarta serowa to dobre rozwiązanie nie tylko dla fanów tart, ale i sernikożerców. Jako że należę do pierwszej grupy, a do drugiej już nie (toleruję jedynie serniki na zimno), to ten wypiek powstał z myślą o domownikach i musiał im on bardzo smakować, bo znikł raz dwa, a nawet dostałam pochlebne opinie. Możecie zrobić ją też(...)śmietankowego Cukier do smaku – ok. 3-5 łyżek Dodatkowo: 3 spore brzoskwinie Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i podpiec przez około 15minut. Wystudzić. Masa
Fabryka pomysłówmojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis namojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie
moj przepis naW lodówce miałam jeszcze ciasto francuskie, któremu kończył się termin ważności. Musiałam szybko coś wymyślić i wybór padł na tartę. W lodówce miałam jeszcze serek homogenizowany
Smakołyki Asi