Serniki uwielbiam – uwielbiam jeść i uwielbiam zapach pieczonego sernika, który unosi się po domu. Najpopularniejszy u nas jest sernik z brzoskwiniami i je również przemyciłam do tego przepisu. Domownicy stwierdzili, że jeden z lepszych jaki jedli, a jednak preferują jasne ciasto do sernika. Czekoladowe ciasto idealne uzupełnia smak. Ja użyłam czarnego kakao, bo nadaje pięknego koloru(...)palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć nim spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu sernikowego 200 g cukru 30 g mąki
dom-agi.plprzede wszystkim czas spędzony z rodziną przy świątecznym stole – rozmowy, chwila wyciszenia. Nie może podczas tych spotkań zabraknąć sałatki jarzynowej, wędlin, kiełbas, jajek i oczywiście słodkości, takich jak sernik czy baba drożdżowa. Nie da się ukryć, że nie są to najlżejsze potrawy i delektowanie się ich zbyt dużą ilością skończyć się może problemami – bólem brzucha i wzdęciem(...)silikonowej foremki w kształcie miniaturowych bab wielkanocnych foremkę umieść w większej, metalowej formie, wlej wrzątek (uważając, by nie dostał się do masy serowej!) piecz w 170ºC przez ok 35 minut, następnie wyłącz piec i zostaw na 15 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij z pieca i odstaw do wystygnięcia następnie wstaw do zamrażarki na ok 15 minut żeby stężały
SandraFrej.comSernik gotowany Jeżeli lubicie serniki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sernik po prostu rozpuszcza, się w ustach jest miękki i bardzo delikatny. Składniki : Ciasto : masło - 50 g mąka - 1,5 szkl(...)podsypać mąką. Podzielić ciasto na 4 części, każdą część ciasta, upiec oddzielnie w tortownicy o wymiarach (24 cm) na papierze pergaminowym. W nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 10 minut. Masa serowa: Do miksera przełożyć wszystkie składniki masy, dokładnie zmiksować. Przelać masę serową do garnka i gotować kilka minut na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Podzielić
Kuchnia Danusinawet mieszać ciasta drożdżowe. Już niedługo na blogu podzielę się z Wami przepisem na pyszną drożdżówkę z owocami lub serem. Którą wolicie? A wracając do przepisu na bananowy sernik z jagodową polewą… Składniki: 2 banany (najlepiej dojrzałe) 300 g półtłustego twarogu w kostce 50 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodajemy świeże jagody lub borówki). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu około 30 minut. Smacznego
Słodkie okruszkitrochę czasu, to zrobienie bezy i jej opiekanie palnikiem, więc jeśli bardzo Wam się spieszy, to pomińcie ten dodatek (chociaż sama słodka beza cudnie dopełnia lekko kwaskowy smak sernika). Serniczki możecie również posypać cukrem pudrem albo podać z czapą bitej śmietany. Wszystkie pyszne chwyty dozwolone! ;) * SKŁADNIKI na 16 mini serniczków Serniczki: 500 g tłustego twarogu 2 całe jajka ½ szklanki(...)wyłóż 1 łyżeczką zmiksowanych ciasteczek. Zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę i włóż do foremki na muffiny lub w kokile. Piecz 25-30 minut w 160 °C, aż ser się zetnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Serniczki udekoruj bezą
Food SquareJedne z moich ulubionych ciasto to te, z serkiem ricotta. Serek nadaje im fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami. Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego(...)mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, a ciasto delikatnie zrumienione. Smacznego
Smak mojego domuKrucho, miękko, delikatnie i bardzo, bardzo smacznie, czyli małe kłamstwo w kuchni, SERnik bez sera :D Składniki (duża blacha): Ciasto kruche: 3 szklanki mąki (500 g) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 250 g margaryny 5 żółtek smalec do posmarowania blachy Masa: 3 x 400 g śmietany 18% 2 budynie śmietankowe(...)ubitej piany dodawać małymi porcjami śmietanę, delikatnie wymieszać i wylać całość na ciasto. Na masę zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i piec w temp. 180*C przez ok 45 minut. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka
moj przepis namojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy
moj przepis nanajlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie czy na podwieczorek, bo świetnie syci i ma mnóstwo wartości odżywczych. Panie i Panowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć(...)dodajemy do garnka z gotującą się wodą. Laskę wanilii przekrajamy wzdłóż. Ziarenka dodajemy do śmietanki kokosowej, a korę dorzucamy do gotującej się kaszy. Gotujemy razem ok 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. W międzyczasie w do innego garnka wlewamy pozostałe mleko kokosowe, dodajemy agar, zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Gdy kasza jest gotowa, przekładamy ją do misy
Zawsze głodna!będzie zbyt zimny, nigdy - nawet jeśli będziesz ucierać jak szalona - sernik nie osiągnie cudownej kremowej konsystencji. Za wysoka temperatura pieczenia spowoduje, że sernik popęka. Składniki na spód sernika : 6 sucharków pełnoziarnistych 50 g masła 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na masę serową : 500 g twarogu 3 x mielonego 200 g serka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka(...)cukrem, budyniem i bananami. Do masy serowej wbijać po jednym jajku i miksować krótko, tylko do połączenia składników mase serową przelać do tortownicy piec przez pierwsze 15 minut w 175` C, nastepnie zmniejszyć temperaturę do 120`C i piec jeszcze 1 godzinę. Do pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody studzić początkowo w uchylonym piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rabarbarem , ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy . Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny(...)żelatyny. Rabarbar z powrotem wkładamy do ranka i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie robimy masę serową, żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do namoczenia na 5 minut, po czym dodajemy jeszcze 3-4 łyżki gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Żelatyna w momencie dodawania do masy serowej powinna być lekko ciepła
Kulinarne przygody GatityTarta kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem(...)łyżki 1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić dno i boki formy, nakłuć widelcem - ciasto ponownie
Smakołyki BerenikiSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
Blondynka GotujeSoczyste i smacznego kotleciki mielone, chyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety
Kuchnia ŁukaszaWyśmienita szarlotka z bezą, daleka kuzynka słynnego sernika z rosą.. Upieczona na pysznym cieście z beza udekorowana złotymi kropelkami rosy. Ta szarlotka Was zachwyci swoim smakiem i wyglądem. Idealna na Święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 -3 łyżki brązowego cukru(...)formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma o wymiarach 23 x 29 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C. 30 minut. W międzyczasie przygotować jabłka : Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W dużym garnku podsmażyć jabłka wraz z cukrem i przyprawami. Kiedy ciasto się podpiecze
Pani M - kuchnia smakowitaParzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru(...)kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie). Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy
Słodki Zakątekkremowy, idealnie delikatny, idealnie słodki itd. itd. Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność! Świetnie jego delikatną konsystencję przełamuje jabłkowy spód – to takie połączenie sernika z szarlotką. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że to będzie jeden z Waszych ulubionych serników! SKŁADNIKI: ( blacha ok. 24 x 30 ) SPÓD: * herbatniki – ok. 20 – 25 szt WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1 kg ( już po starciu(...)połączenia składników. Dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na jabłka wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 55-60 minut. Pieczemy z kąpielą wodną. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego
Ostra na SłodkoTradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza(...)masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części). Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku około
BullioRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim sosem wiśniowym z pokruszonymi maślanymi herbatnikami. Tortownica 20 cm 600 g twarogu sernikowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka L Skórka z jednej cytryny Sok z jednej cytryny(...)przelewamy do tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 65 minut. Pieczemy na funkcji ,,Góra-dół”. Po upieczeniu wyjmujemy foremkę z wody, odwijamy folię. Studzimy. Po wystudzeniu wierzch oblewamy sosem wiśniowym i obsypujemy pokruszonymi maślanymi herbatnikami
VioletoweKucharzenienocnej ze słoika , ale ostatnio zaczęłam kombinować również z jej zapiekaniem. Najczęściej zapiekam w najprostszej postaci. Jednak, gdy zobaczyłam przepis Jedz zdrowo żyj zdrowo na owsiankę i sernik 2w1, postanowiłam go wypróbować. Widzę, że nie tylko ja darzę ją entuzjazmem, bo jednogłośnie stała się Waszym wyborem w czerwcowym Gotowaniu za Głosowanie. Ps. Taka owsianka znakomicie smakuje(...)sobą wszystkie składniki. Przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem lub silikonowej foremki. Na wierzch ułożyć truskawki lub inne owoce, które lekko wcisnąć w masę serową. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPowracam do tematu zdrowych słodkości. A jeśli ma być i zdrowo i słodko, to wiadomo, że bedzie kasza :) W tym roku pokazywałam Wam już pyszny mus z kaszy manny , "sernik" z kaszy jaglanej i gryczane brownie . Dziś mam coś dla fanów kokosa i pralin Rafaello-wegańskie, bezglutenowe praliny kokosowe z kaszy jaglanej. Są pyszne, kremowe i rozpływają się(...)zalewamy mlekiem kokosowym (polecam zebrać do naczynia całą śmietankę i dopiero potem uzupełnić do 300 ml rzadkim mlekiem) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko, od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie na suchą patelnię wsypujemy 6 łyżek wiórków kokosowych, prażymy, aż się zarumienią (uważamy żeby nie przypalić!) i dodajemy
Zawsze głodna!Przepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki(...)masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na spód tortownicy i przekładamy całość do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję twaróg, mascarpone i budyń. Miksuję do połączenia składników. Masę serową dzielę na pół. Do jednej części dodaję Nutellę, natomiast
Mango PapajaTradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza(...)masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części). Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku około
Bullioświętach. U nas w tym roku święta były inne - mieliśmy małe porcje tego i owego, takie porcję bardziej na smaka, niż na objedzenie! Nie było babek, ani mazurków, był sernik i desery z owocami. Wszystko lekkie w smaku, lekko słodkie z kwaskową nutką od owoców! Jakie to były pyszne święta! Była u nas też ta sałatka - może być(...)usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić i odparować, następnie przesmażyć na oliwie na złoto brązowy kolor. Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Obrać i przekroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki i rozdzielić razem z warzywami pomiędzy dwa talerze, posypać ziołami
Plate of JoyBardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak uznałam, że powinna się znaleźć choć odrobina tej kruchości w moim przepisie. Zapraszam! Przekonajcie się sami :)" Składniki(...)powinniśmy dodawać ją do masy serowej. Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść. Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki
Słodkie Przyjemnościsię, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę(...)opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy manny szczypta soli Wykonanie: - mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez
Smakołyki Bereniki