słychać nic. W takie dni zjadłoby się coś przyjemnego dla podniebienia. Coś, co troszkę rozchmurzy nastroje. Na słodką przekąskę przy tv pod kocykiem i do filiżanki kawy mam sernik chałwowy. Chałwę uwielbiam a takie jej wydanie to....no pyszne to jest i tyle :D Moim gościom bardzo smakował, więc nie bazuję tylko na mojej opinii jakby co :D Składniki(...)wody * 2 łyżki cukru - opcjonalnie Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 25x21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia. Spód podpiekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je z cukrem na puszystą masę. Dodałam kolejno ser, chałwę, budyń i śmietankę. Po dodaniu śmietanki miksowałam chwilkę
Pieprzyć z Fantazjąminut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zerknięcia na inne przepisy na ciasta z jabłkami, np.: jabłecznik zaparzany (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Jabłecznik zaparzany ), babka cytrynowa z jabłkami (link: Waniliowe Improwizacje: Gotowana babka cytrynowa z jabłkami ), sernik z jabłkiem
Waniliowe Improwizacjealbo do sernika z figami... Ale o nim innym razem. Syrop z owoców czarnego bzu Składniki: (na 500 ml syropu) 500 g owoców czarnego bzu (waga bez gałązek) 250 g cukru 125 ml wody sok z 1/2 cytryny Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny, zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 20 minut, a następnie przetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia ( np w mikrofali ). Dodajemy do masy serowej i ponownie miksujemy. Masę wylewamy na warstwę z ryżu preparowanego. Mleko podgrzewamy. Dodajemy masę krówkową, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Całością zalewamy masę serową. Sernik owinięty folią
Smaki Na Talerzuspód sernika Przy pomocy widelca zgnieć banana. Do miseczki z pogniecionym bananem wsyp płatki i wszystko wymieszaj. Wyłóż niedużą blaszkę (małą okrągłą lub kwadratową – moja blaszka – śr. 22 cm, poj. 2.2 l) papierem do pieczenia i wyłóż na niego bananową masę. Wyrównaj masę i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Teraz zajmij
Eat me! Fit me!sera do sernika (u mnie z wiaderka) 5 czubatych łyżek cukru pudru* 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 i 1/2 łyżki śmietanki 30% 3 i 1/2 listka żelatyny konfitura z borówki amerykańskiej – od PrzetworyzBorowki.pl polecam *ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, dodatkowo deser nabiera słodyczy dzięki konfiturze Przygotowanie: Liski żelatyny zalewamy wodą, odstawiamy na kilka minut (wg zaleceń
Słodkie okruszkiserniki 75g masła 3 łyżki kaszy manny 2 jajka 100g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 100g konfitury malinowej 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia
Szefowa kuchniWczoraj wróciła do rodzinnego miasta. Na pociąg zdążyłam w ostatniej sekundzie (taka jest moja organizacja czasu) no i za karę przez godzinę i 40 minut miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpierwszych minutach czeskiego filmu - o co chodzi? A chodzi o łyżeczki. "- Co to takiego? - Łyżeczki. - To się przyda, tyle łyżeczek. - Uważaj! To nie są zwykłe łyżeczki. To łyżeczki z plastiku. Lekkie, giętkie, elastyczne. To łyżeczki wynalezione przez enerdowskich naukowców, wiecie! (tu znacząca scena bez słów, za to z wielce wymownym obrazem) - Mówiłam żeby były do sernika
KUCHARNIAsernika w kubeczku (u mnie marki Wieluń) - ok. 20 ciasteczek Oreo (ja zakupiłam 2 małe opakowania) - 4 garści małych bez Z ciasteczek ściągamy białe nadzienie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 łyżce twarogu oraz nadzienie z ciasteczek ciągle miksując. Na koniec dodajemy pokruszone bezy. Masę śmietanowo - serową schładzamy na 30 minut w lodówce
Bon Appetit Małgorzatysernika. Polecam zrobić swoją domową skórkę pomarańczową. Na pewno nie ma konserwantów ani innych chemicznych substancji. skórka pomarańczowa Składniki : * 2 pomarańcze * szklanka cukru * szklanka zimnej wody Przygotowanie : Obrać pomarańcze ze skóry. Odkroić białą błonę, posiekać skórkę w kostkę lub w paseczki. Zagotować wodę z cukrem, wrzucić skórkę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut
Magiczne Życie Martydodatkowo (według mnie przynajmniej) takie "schowane" nadzienie naprawdę świetnie wygląda! :) Dzisiejsze galette to wersja z masą serową i śliwkami. Masa jest bardzo kremowa, delikatna, lekko ściągnięta (miłośnicy suchych, trocinowatych serników mogą się nie odnaleźć przy jedzeniu tego ciasta). Zamiast śliwek można użyć również innych owoców - ja, jako, że jest sezon na śliwki akurat nimi się posłużyłam ;) Naprawdę polecam! Proste(...)dokładnie) zagniatamy pilnując żeby nie zostały nam grudki masła nierozrobione z mąką. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną zamrażamy w woreczku, a drugą chowamy do lodówki na około 30 minut. MASA SEROWA: 450 g. sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie (jeśli nie mamy czasu, ochoty, siły albo możliwości mielić twaróg to możemy posłużyć się tym z wiaderka. Tutaj jednak uważajmy ponieważ masa
JedzeniomaniaDziś znów mam dla Was sernik, bo tak się jakoś składa, że kocham je w każdej wersji, a ten tu jest po prostu pyszny, delikatny, na kruchym spodzie z soczystymi brzoskwiniami i do tego kokosową kruszonką. Klasyka w najlepszym wydaniu. Spróbujcie koniecznie. Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja(...)chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut w 180 st. C) Masa serowa: 1 kg sera 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cynamonowe szczęściesię go na prawdę szybko i jest łatwy w wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku, a takie pyszne, takie idealne! Wierzch sernika zwieńczony został bitą śmietaną i borówkami, ale możecie też użyć innych sezonowych owoców jakie macie pod ręką. SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY(...)łyżki cukru brązowego Żelatynę zalej 5 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszaj. Jogurt grecki, ziarenka, wanilii, cukier i ser chudy zmiksuj blenderem. Dodaj żelatynę. Całość zmiksuj ponownie blenderem przez 4 minuty. Masę wylej do małej tortownicy wysmarowanej masłem bądź wyłożonej folią lub papierem. Dodaj owoce i delikatnie przemieszaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny aby masa stężała troszkę, tak abyśmy mogli
SMYKWKUCHNIzimno, spód na owsianej masie miasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie. Ma niebanalny smak i jest prosty w przygotowaniu. Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek kruchych owsianych(...)godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć do miseczki i podgrzać przez 7 sekund w mikrofali tak aby się tylko rozpuściła, należy uważać żeby jej nie zagotować, bo straci swoje właściwości
Wanilia i Kardamon