dzisiaj dla was nową propozycję. Jest to sernik na białkach. Tak, to nie pomyłka do sera nie dodaje się ani jednego żółtka. Żółtka dodajemy tylko do kruchego ciasta. Sernik jest lekki, delikatny i puszysty. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Kruche ciasto: 1 szkl mąki pszennej T500 1 szkl mąki krupczatki 220 g zimnego masła 2 żółtka 80 g cukru(...)wymiarach 24*33 cm wyłożyć po bokach i na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blaszki, nakłuć widelcem. Podpiec w 180 stopniach około 20 minut na złoto. Drugą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Masa serowa: Białka ubić na sztywno z połową cukru. Do dużej miski przełożyć twaróg. Do twarogu dodać kremówkę, resztę
Ala piecze i gotujebardziej odznaczały się one na tle sernika, dodajcie do nich trochę gorzkiego kakao, powinno pomóc;) Spód: 80 g masła 120 g herbatników 40 g cukru 60 g mielonych orzechów Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 5 jajek 100 g płynnego miodu 80 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika(...)zwartej konsystencji. Powstałą masę ciasteczkowo-orzechową rozprowadzamy na dnie tortownicy (23cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 8-10 minut. Podpieczony spód wyjmujemy, lekko studzimy. Wszystkie składniki na kulki orzechowe przekładamy do miski i mieszamy. Powinniśmy otrzymać zwartą masę, z której można lepić kulki. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze
Smaki Na Talerzujest to takie ważne. Najbardziej istotne jest to w przypadku pieczenia biszkoptów . Szczególnie tych bez proszku do pieczenia, gdzie odpowiedzialność za wyrośnięty biszkopt biorą na siebie dobrze ubite białka. Serniki , które potrafią strasznie opaść – również „lubią ciepłe jajka”. Jaj w temperaturze pokojowej zawsze używam do ciasta drożdżowego, które uwielbiam i piękę kilka razy w miesiącu. Natomiast do przyrządzenia(...)kruchego spodu do szarlotki używam jaj prosto z lodówki. Starajcie się piec ze składników, które mają taką samą temperaturę pokojową. Pamiętajcie, że jaja zawsze można ogrzać, wystarczy 5 minut w gorącej wodzie. Artykuł Czy jajka zawsze muszą być w temperaturze pokojowej? pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkzjeść!). Puree z kalafiora świetnie zastępuje ziemniaki i sprawdzi się jako dodatek do karpia czy innego dania. Krokiety Paszteciki wigilijne z grzybami i kapustą Desery: Puszysty sernik Sernik babci, mamy pod keto puszystą postacią. Torcik orzechowy Coś słodkiego, coś wyjątkowego i do tego czekolada... Torcik orzechowy spełnia zawsze swoje zadanie. Perniczki Czy Gwiazdka zdąży przynieść wszystkie prezenty zanim(...)stołu znikną pyszne pierniczki? Piernik inaczej Bardziej wilgotny, lepki, po wyjęciu z lodówki przypomina lekko krówkowy wytwór. Zdecydowanie nada sie na świateczny stół... Rafaello Rafaello gotowe w 10 minut to szybciej niż wyprawa do sklepu po gotowy produkt i do tego to KetoRafaello. Smak naszego KetoRafaello przebiło oryginał jakością i smakiem. :-) Czekladowe kuleczki ...z kokosem i nutą espresso. Życzymy
Keto Przepisyokoło 100-120ml mocnej, zaparzonej, ostygniętej kawy Wierzch: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 350g gotowego sera na sernik (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia) 50g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym) 15g żelatyny 100ml zimnej wody 4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku(...)drobnych oczkach gorzkiej czekolady 400g malin Dodatkowo: maliny do ozdoby biała czekolada lub wiórki z białej czekolady 1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i nasączyć je ostygniętą kawą ( patrz FILM ). 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Mała Cukierenkatruskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia
Kulinarne przygody Gatitykwaśnym sosie pomidorowym. Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego(...)dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc. Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można
Codzienna kuchnia niecodziennaplacuszki serowe z patelni i omlety. Tym razem przedstawiam Wam niezwykle puszysty serniczek na bazie kremowego twarożku z żółtkiem i pianą z ubitego białka. Prawie jak w tradycyjnym pieczonym serniku, tylko dużo, dużo zdrowszy :) Podałam z aksamitnym jogurtem :) Składniki: 4 łyżki twarożku tłustego lub półtłustego 1 jajko podzielone na żółtko i białko 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej kropelka aromatu waniliowego ewentualnie(...)trochę miodu Rozgrzać patelnię. Twarożek i żółtko zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z serem. Wyłożyć na patelnię i smażyć po 10 minut z każdej strony. Podawać z jogurtem i orzechami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogNo cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że
Kuchnia ŁukaszaNajdelikatniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wspaniała puszysta konsystencja, po prostu rozpływa się w ustach. Zamiast kruchego pieczonego ciasta można dodać herbatniki lub biszkopty. Z podanego przepisu wychodzi duża tortownica o średnicy 26 cm. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na 3 kruche spody: 400 g mąki pszennej 2 duże żółtka lub 3 małe 150 g cukru pudru(...)składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie
Na słodko lub wytrawniemiksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko (powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, wyrabiałam około 7 minut w mikserze . Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h. Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę. Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru. Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem
SprawdzonaKuchnia.plpapierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksujcie razem z roztopionym masłem na "mokry piasek". Wyłóżcie nim przygotowaną formę do pieczenia mocno dociskając do dna (np spodem łyżki). Wstawcie na kilkanaście minut do lodówki. Nagrzejcie piekarnik do 150 st bez termoobiegu, z termoobiegiem do 130 st. W wodzie rozpuśćcie kawę. Mascarpone, serek, śmietanę, cukier, mąkę i ekstrakt z wanilii zmiksujcie na gładką(...)śmietankę i wsypcie kawę,wymieszajcie, aby dokładnie się rozpuściła. Dodajcie połamaną czekoladę i podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia czekolady, dokładnie wymieszajcie, aby otrzymać aksamitną polewę. Nieco przestudzoną polewą posmarujcie schłodzony sernik. Wstawcie na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Przed podaniem posypcie obficie kakaem. Przepis na sernik Erica Lanlard
OliveandThyme