serowa: 125 gram mielonego twarogu półtłustego 200 gram serka homogenizowanego 50 ml soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 180 ml wrzątku 3 łyżki cukru 1 łyżka przyprawy do sernika marki Delecta 1 łyżka cukru cytrynowego marki Delecta Lemon curd: 1 jajko 1 żółtko 60 gram cukru 60 ml soku z cytryny 40 gram masła Dodatkowo: świeże maliny do dekoracji(...)masło. Całość mieszam trzepaczką przez cały czas i podgrzewam na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Gotowy krem przekładam do miski. Na suchej patelni prażę nasiona słonecznika przez 3-4 minuty. Dodaję cukier oraz masło i karmelizuję nasiona do momentu rozpuszczenia cukru, starając się mieszać jedynie raz lub dwa razy zawartość patelni. Kiedy cukier i masło rozpuszczą się i wszystkie nasionka
Mango Papajapewno użyję jej jeszcze nie raz. Sernik wychodzi równy, opada minimalnie i jest aksamitny i kremowy, dlatego doskonale nadaje się pod galaretkę. Jeśli nie liczyć czasu oczekiwania aż sernik się upiecze a potem stężeje to przygotowuje się go dość szybko i prosto. *foremka 24*24 cm Składniki: 1 kg sera sernikowego 1 szklanka cukru 5 jajek(...)cukrem i nadal ucierając dodawać ser, budynie i masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na biszkopty. Piec w 180*C około 50 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około kwadransa. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapopularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki: - 2,5 szklanki mąki tortowej* - 5 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym(...)zmianę, jasne i ciemne ciasto. Nakładanie większych porcji ciasta sprawi, że paski będą wyraźne (tak jak u mnie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 16oº C i pieczemy ok. 60 minut. Gorące ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Zebra należy do bardzo efektownych wizualnie, a zarazem bardzo prostych ciast. Puszysta i wilgotna dzięki użyciu oleju. Piekłam
mojewypiekiinietylkoWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z prostym przepisem na rewelacyjny sernik na zimno z musem jogurtowo-truskawkowym. Ciasto jest niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku(...)BISZKOPT Białka ubijamy na sztywno,dodajmy cukier miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Studzimy. MASA SEROWA (ser powinien być w temp pokojowej) Do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier waniliowy,cukier oraz żelatyne. Zagotowujemy. Studzimy. Zimny płyn wlewamy do sera
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMimo wszystko prosty sernik z truskawkami zawsze jest mile widziany! Prosty sernik na zimno Składniki: okrągła tortownica o średnicy 23 cm lub metalowa obręcz regulowana Spód do sernika pół paczki biszkoptów savoiardi sok z jednej cytryny 2 łyżki cukru 2 płatki żelatyny Masa serowa 500 g twarogu 250 g cukru + 50 g do truskawek 200 ml śmietanki(...)mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 cytryna, otarta skórka z całej cytryny i 2 łyżki soku 500 g truskawek 7 listków żelatyny Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i podgrzać. Dodaj 2 liski odciśniętej żelatyny, wymieszaj. Mocz biszkopty w cytrynowej i nieściętej galaretce i układaj na dnie tortownicy ciasno jeden obok drugiego
codojedzeniatruskawki :). Spód: 130 g ciastek/herbatników maślanych, pasować będą też ciastka kokosowe lub czekoladowe 35 g masła Masa serowa: 450 g serka homogenizowanego waniliowego lub zwykłego twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( lub sera z wiaderka ) 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 16 g żelatyny + 100 ml wody opcjonalnie - cukier puder do smaku ( jeśli używacie serków homogenizowanych(...)boki natomiast folią spożywczą; dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Masa serowa: Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić na mniejsze części i umieścić w garnuszku. Wymieszać je z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu, aż puszczą sok, a cukier całkowicie się
Opowieści z piekarnikawierzch orzechy w czekoladzie. Czy to nie brzmi świetnie? Jest to nowość, która zagości na moim stole, w zeszycie i w zamrażalniku na "wiele lat " :D Ah no i sernik bardzo równo kroi się. Po prostu jest przepyszny :). Polecam <3 SKŁADNIKI: Spód: herbatniki kakaowe 250 gram masło 120 gram Masa I: ryż preparowany(...)wyłożyć na spód. Masa II: W misie umieścić twaróg. Dodać mleko, mleko skondensowane i masło. Dokładnie zmielić blenderem lub robotem kuchennym. Żelatynę rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące ). Odstawić do wystygnięcia. Dodać do masy serowej i ponownie zmiksować. Masę wylać
Kuchnia Pauletteswyższy. Mam nadzieję, że będzie wam smakować tak bardzo, jak mi :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny(...)kokosowe, dodajemy 1 1/2 czekolady i herbatę matcha i gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 5 minut. Łączymy z ciepłym jeszcze mlekiem kokosowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Do miski wkładamy serek, włączamy mikser na średnich obrotach. Powoli dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy naszą
Tajskie smakiSernik królewski to ciasto wymagające dużo czasu i pracy, ale jest pyszne. Delikatny sernik na ciemnym cieście i chrupiącą kruszonką. Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 żółtka 2 łyżki śmietany(...)formy (forma 22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na ciasto wylać masę serową i na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę zamarzniętego ciasta. Piec 50 minut – 1 godzinę w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Podzielić ciasto i zamrozić 3. Zmielić ser 4. Rozpuścić masło 5. Ubić pianę z białek 6. Zmiksować wszystkie
KuchniaWeDwoje.plsmaczny, aromatyczny i lekko mazisty. Dla mnie rewelacja :)! Zapraszam na świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkami, możecie też podejrzeć inne przepisy na serniki dostępne na naszym blogu Świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkami Składniki: Spód 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych) 150 g rozpuszczonego masła Masa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 1000 g serka kremowego (serek Philadelphia(...)średnicy 26 cm. Wyrównać i docisnąć masę i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. 2. Śliwki namoczyć-najlepiej dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej- w rumie lub w wodzie. Następnie namoczone śliwki podgrzewać, w małym rondelku razem z rumem/wodą, na małym ogniu kilka minut, aż się lekko podgrzeją. Jeszcze ciepłe dobrze zmiksować. Przestudzić. 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
UgotujmyTo.plochoty…! Część ananasa w lodówce wydawała się wołać: „Nie, nie, nie! Nie chcę znowu wylądować w zimnym soku!” A zatem – zapraszam was do sernika! Z owoców przygotowałam mus, który wzbogacił masę serową. Zyskała ona owocowy aromat i smak. Spód to mieszanina herbatników, kakao i zmielonych pistacji. Uwaga! Jest pyszny! Składniki: spód 1 opakowanie herbatników(...)spód: W blenerze rozdrobnić razem herbatniki i pistacje, przełożyć do naczynia. Ciasteczkową masę połączyć z kakao i masłem. Wylepić nią dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 minut w 180C. mus owocowy: mandarynki obrać, podzielić na cząstki, pozbawiając białych błonek/skórek. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Owoce umieścić w blenderze i zmiksować. Mus odsączyć z soku
Raj dla PodniebieniaKłania się Wam kultowe ciasto zwiastujące lato w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Mowa o serniku na zimno z truskawkami. Bezsernik równie pyszny, słodki, orzeźwiający jak jego tradycyjny kolega. Deser, który się zawsze udaje i szybko powstaje. Szkoda czasu na zachwyty i przydługi wstęp. Po prostu, łapcie przepis i twórzcie! Składniki na tortownicę średniej wielkości: 1/4 szklanki płatków jaglanych, 1 szklanka(...)moczymy przez minimum 1 h, a następnie obficie przepłukujemy wodą (począwszy od gorącej, skończywszy na zimnej filtrowanej). Kolejno, zalewamy kaszę 1 1/2 szklanki gotującej się wody, gotujemy przez 2 minuty, a następnie wyłączamy palnik. Kasza powinna wsiąknąć całą wodę. Przestudzoną kaszę dzielimy na dwie porcje. Jedną część blendujemy z 1 szklanką płatków kokosowych, 70 ml syropu, 3/4 mleka kokosowego
Jeść, by żyć w zdrowiumamy ochotę na coś słodkiego. Dlatego w takich sytuacjach najlepsze na świecie będzie ciasto bez pieczenia. Po godzinie w lodówce można już delektować się puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śnieżny puch Składniki Składniki(...)stężeje. W wersji oryginalnej sernik posypujemy wiórkami wcześniej uprażonymi na patelni z dodatkiem masła i cukru. Ja żeby nie dokładać zbędnych kalorii posypałam wiórkami kokosowymi. Uwagi Żeby ciasteczka nie wypłynęły nam na wierzch warto je wcześniej przykleić masą. Na dno formy wylewamy pod każde ciasteczko po pół łyżki masy. Wstawiamy do lodówki na 5 minut, aż zastygnie, a następnie
To co lubię - gotuję i polecamprzepis. Świąteczny klasyk. Połączenie sernika i makowca dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, które ciasto lubią bardziej ;) Mam dla Was dwie małe uwagi odnośnie tego ciasta. Mój seromakowiec wyszedł nieco niski - jeśli chcecie, aby Wasz był wyższy, upieczcie go w nieco mniejszej formie - jednak pamiętajcie wówczas, że pieczenie może się wydłużyć o kilka minut. Druga uwaga tyczy się maku
My simple kitchentaka mini wersja sernika na zimno, podana w pucharku. PRZEPIS NA DESER "SERNICZEK" Z MARAKUJĄ Składniki: ( na 5 porcji ) 500 g sera twarogowego 1 galaretka cytrynowa 5 łyżek granoli 3 owoce marakui opcjonalnie cukier lub inna substancja słodząca Przygotowanie deseru: 1. Galaretkę zalać około 80-100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut. W ten sposób
kolorowotorcikowo