sernika jest ser. Zazwyczaj używam zmielonego twarogu z wiaderka. W Szwecji nie zawsze mam możliwość kupienia polskiego twarogu, więc używam inne serki czy twarogi. Są jednak bardziej wodniste i zawsze odcedzam je na durszlaku. W ten sposób sernik na zimno czy nawet sernik pieczony nie podchodzi wodą i ma idealną, kremową konsystencję jak tradycyjny sernik . Do sernika(...)przepisie użyłam jednak żelatyny w proszku. Sernik z jagodami wyszedł bez grudek! Najwyraźniej nauczyłam się jak prawidłowo używać żelatyny w proszku. Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię jak jest dużo żelatyny w masie serowej. Dobry sernik to sernik kremowy, a nie taki co „stoi na baczność”. Sernik jagodowy na zimno 16 porcji, średnica
codojedzeniajego zrobienia w tym roku. Sernik z truskawkami jest na spodzie z czekoladowych herbatników, co bardzo dobrze się komponuje i świetnie smakuje. Po sernik na zimno z galaretką i truskawkami z przyjemnością sięgaliśmy, wracając z pracy, a wraz z mrożoną kawą był to deser wręcz idealny na upalne dni. Udostępnij Sernik na zimno z truskawkami i galaretką(...)zmiksować. Wlać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Mieszaninę przesypać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzić na dnie i docisnąć dłonią. Wstawić do lodówki na 30 minut. Żelatynę zalać 50 ml gorącej wody, dokładnie ją rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Ser z wiaderka przełożyć do misy miksera, wsypać cukier
niecodziennikparyjeszcze wszystkich serdeczie przepraszam! Mam nadzieję, że takie coś się więcej nie powtórzy. A tymczasem zapraszam na pyszne ciasto. Lekkie, delikatne i musowe, które pachnie wanilią i kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kawy(...)podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam
W kuchni Karmel-itkischłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut. Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodać dokładnie pokruszoną(...)powierzchnię. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170°C. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą, a na drugim poziomie ustawić tortownicę z sernikiem. Piec około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy nasz sernik dobrze wystygnie, polać go polewą chałwową. Aby ją uzyskać należy zmiksować pokruszoną chałwę ze śmietanką, tak aby nie było grudek. Ja do tego
Świat CiastaSernik na zimno, na waniliowych serkach homogenizowanych, z musem jabłkowym, spód zrobiłam z bezglutenowych płatków kukurydzianych. W smaku jest łagodny, aksamitny, na pewno przypadnie do gustu dzieciom. SKŁADNIKI: - szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych - 50 ml syropu klonowego - 50 masła (rozpuszczonego) - 2 łyżki kakao - 400 ml musu jabłkowego - 3 łyżeczki żelatyny - cukier (jeśli mus jest bardzo kwaśny) - 350 g serków(...)wyłóż folią spożywczą, masę na spód przełóż do tortownicy i bardzo dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki, ŻELATYNĘ ZALEJ MAŁĄ ilością zimnej wody i odstaw. Mus jabłkowy podgrzej. Po kilku minutach połącz żelatynę i mus. Wstaw masę na chwilę do lodówki. KIEDY SPÓD BĘDZIE twardy, a mus jabłkowy delikatnie ścięty przełóż go do tortownicy i wstaw do lodówki aby stężał. ŻELATYNĘ
Kuchnia bezglutenowa Lolidelikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy(...)Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić na moment. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (należy jedynie pamiętać - aby odłożyć odpowiednią ilość truskawek do udekorowania wierchu naszego sernika). Do masy dodać truskawki i żelatynę (fot.2) . Dobrze wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie na jak najcieńsze blaty. Odłożyć dwa najładniejsze - a resztę można zjeść :). Jeden z nich ułożyć
Świat CiastaSkładniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki duża łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 1 puszka mleczka kokosowego (około 400 g) 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3 opakowania budyniu śmietankowego szklanka cukru 100 g drobnych wiórek kokosowych na galaretkę: 1 puszka pulpy(...)połączyć i przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z opcją góra -dół i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową: białka jaj ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleczko kokosowe i ubijać chwilę (masa będzie rzadka). Dodać ser,kokos, wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję. Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki jak ja przygotowałam. Składniki przepisu oryginalnego: - 1kg tłustego sera (przed dodaniem musimy go zmielić(...)minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia. Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo iż nie jestem fanką rodzynek w sernikach
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu nie jest ciastowy. Składniki na tortownicę 20 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko w 2 i 1/4 szklankach wody 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 3-4 łyżki cukru lub miodu(...)wymieszać. Posypać orzechami ziemnymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w formie, wstawić do lodówki na 3 godziny. Nożykiem oddzielić boki sernika od formy. Sernik polać sosem karmelowym. Sos karmelowy, przygotowałam zgodnie z tym przepisem: Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka cukru kryształu 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej 150 gr śmietanki
moj przepis nachałwy, białej czekolady, pistacji... Słodki, ale nie za słodki jak na kraje arabskie:) Przepis znalazłam tutaj , ale swego czasu był też pieczony przez nasze polskie blogowiczki:) Składniki na spód sernika: 120g herbatników "Digestive"; 80g obranych pistacji; 30g obranych migdałów; 30g orzechów laskowych lub włoskich; 50g jasnobrązowego cukru Demerara; 140g roztopionego masła; Składniki na masę(...)cukier i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm i wcisnąć w dno i boki formy. Włożyć do lodówki na około godzinę, następnie piec 15 minut w 180 st.C na złoty kolor. Masa serowa: roztopić czekoladę i wystudzić.Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem.Mieszając dodać wystudzoną czekoladę. Dodać jajka, po jednym
In my kitchenŚwięta co raz bliżej, dlatego dzisiaj słodki król bożonarodzeniowego stołu – pyszny sernik piernikowy. Delikatny, kremowy, aromatyczny klasyk wzbogacony przyprawami korzennymi i domowymi pierniczkami. Kwintesencja świątecznych wypieków w jednej formie, która zadowoli zarówno amatorów serowców jak i pierników. Skusicie się? Składniki (forma o średnicy 24 cm – 26 cm): Spód: kilka pierniczków okrągłych lub tak jak u mnie(...)oraz pastę waniliową i wymieszać do uzyskania jednolitej masy, nie dłużej, żeby zbytnio jej nie napowietrzyć. 5) Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. 6) Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na samym dole piekarnika, w momencie jego włączenia, położyć szerokie naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta). Następnie ciasto wystudzić w wyłączonym
Fitsweet.mebez pieczenia: Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Kolorowy sernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie jest w wersji mini, na tortownicę 18 cm: Składniki: 350 g serek homogenizowany, (może być waniliowy) 2 op. galaretki o smaku ananasa(...)zastygniętą już masę o kolorze różowym. Na powierzchni zielonej warstwy sernika układamy mrożone wiśnie, tortownicę wstawiamy o lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, studzimy, 1/3 przelewamy na płaski talerz aby galaretka dokładnie stężała. Większą część tężejącej galaretki wylewamy nawiśnie i czekamy aż cały sernik dokładnie stężeje, można zostawić na noc w lodówce, a następnego dnia udekorować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoniec przesiać obie maki i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 15-20 minut. Ja piekłam dokładnie 17 minut, ale to zależy od piekarnika. Składniki na masę serową: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 250 ml śmietanki 30 % 3 kopiaste łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki żelatyny(...)masy serowej cały czas miksując. Gotową masę wylać na wystudzony biszkopt. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch sernika. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli lubicie bardziej słodko, to do masy serowej możecie dodać więcej cukru. Mój sernik nie był zbyt słodki, ale taki lubimy
Agusiowe smakołykiprzepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami. Składniki na biszkopt: -5 jajek -¾ szklanki cukru -1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej -4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) -1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Masa serowa, składniki: -1 puszka moreli -500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń) -200 g śmietany kremówki(...)cukier. Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną
Bon Appetit Małgorzatyminut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i ułożyć na paterze. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika ( patrz FILM , jeśli nie mamy woreczków możemy sernik polać łyżką robiąc
Mała CukierenkaPieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu zostawimy biszkopt w piekarniku, otwierając drzwiczki, żeby wystygł. Masa serowa: 500 g sera 250 ml śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę miksuję na sztywno. Dodaję cukier puder i ser zmielony przez maszynkę, lub specjalny ser do sernika. W 1 szkl. wrzącej wody rozpuszczam(...)masy serowej. Dodaję truskawki w cząstkach. Biszkopt przekrawam na pół. Do tortownicy wkładam spód biszkoptu, masę serową, drugą część biszkoptu, Na wierzch truskawki i tężejącą galaretkę. Artykuł Sernik truskawkowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpyszny, kremowy sernik ze śmietany: na formę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka i miksujemy około 1-2 minuty, aż otrzymamy kruszonkę, następnie odkładamy
Rozpustne gotowaniekiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który z pewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane
Plate of Joy