nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi. Dla mnie istotne jest to, że robi się je o tej porze roku niezwykle szybko. Czas wykonania(...)wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Ja ten etap przyspieszyłam wynosząc galaretki na balkon. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a potem herbatnikami. Zimną śmietanę ubijać ok. 4 minut na wysokich obrotach. Włożyć do lodówki. Ser zmiksować na małych obrotach, później miksować dalej dodając tężejące galaretki. Do masy serowej dodać zimną śmietanę. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na herbatniki
Weekendy w domu i ogrodziesernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka(...)delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt. W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować
Kolorowa kuchnia Elkiwpadła mi tonka, nie mogłam się powstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego(...)cukru dodatkowo: 5 truskawek Ciastka na spód pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Przestudzić. Rabarbar pokroić, zagotować z cukrem. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Serek kremowy, mascarpone, pozostały cukier i jajka zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkuście się koniecznie , bo naprawdę warto. Składniki : Spód: 120 g ciastek (kruche, biszkopty, maślane) 40 g roztopionego masła czubata łyżeczka gorzkiego kakao Masa serowa: 600 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy ) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany 30% 130 g białej czekolady(...)pieczenia tortownicy ( u mnie średnica 22cm) Wklepać w dno i schłodzić ok pół godziny w lodówce. Śmietanę doprowadzić do wrzenia i zalać nią połamaną czekoladę. Odstawić na dwie minuty . Wymieszać i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ser , cukier , jajko i proszek budyniowy zmiksować tylko do czasu połączenia składników , wlać czekoladę i wymieszać. Tak przygotowaną masę serowa wlać na ciasteczkowy spód
Malinowa Kawiarenkamówi mądre przysłowie - co się odwlecze to nie uciecze, a tymczasem stwierdziłam, że najlepiej zawiesić swą działalność na słodkim akcencie. W związku z tym przedstawiam przepis na sernik na zimno, który kilka dni temu przygotowałam z jogurtu owocowego Składniki (na 2,5 litrowe naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego(...)żelatynę i galaretkę cytrynową. Należy zawiesinę porządnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Zimną, ale nie tężejącą mieszankę wlałam do jogurtu i zmiksowałam na jednolitą masę. Na ok. 30 minut wstawiłam do lodówki by zgęstniała. Galaretkę wiśniowa rozpuściłam w 450 ml wody i odstawiłam do wystudzenia. Tymczasem na dno naczynia wyłożyłam dla odmiany kaszę mannę ugotowaną na bardzo, bardzo gęsto
Kuchnia po mojemuCiasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie
Di gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, szczypta soli, łyżka cukru, mąka. Składniki na nadzienie: około 50 dag twarogu na sernik, 1-2 łyżeczki cynamonu, 4-5 łyżek cukru, żółtko. Składniki
JejKuchniapuder na masę. Jeśli nie lubicie rodzynek w serniku lub serze, to pomińcie. Po tym czasie, ciasto przekładam na oprószony mąką blat i wałkuję na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawam koła, wypukłą stroną łyżeczki robię delikatne wgłębienie pośrodku koła i w to miejsce nakładam ser. Drożdżówki odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. Brzegi ciasta smaruje jajkiem z mlekiem. Piekę
ladykitchenpuder na masę. Jeśli nie lubicie rodzynek w serniku lub serze, to pomińcie. Po tym czasie, ciasto przekładam na oprószony mąką blat i wałkuję na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawam koła, wypukłą stroną łyżeczki robię delikatne wgłębienie pośrodku koła i w to miejsce nakładam ser. Drożdżówki odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. Brzegi ciasta smaruje jajkiem z mlekiem. Piekę
ladykitchenTo jest bardzo stary przepis na serniczek, pyszny. Moja siostrzyczka przypomniała mi o nim. Buziak Masło, cukier,kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować. Gotować 5 minut
Kuchnia Pokoleńmnie 2x po 500g waniliowego serka Zott Jogobella, który nadaje się idealnie do serników na zimno) 1 cukier wanilinowy (16g) 6 łyżek cukru pudru (możemy zwiększyć ilość jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta) 1 op. żelatyny spożywczej o wadze 50g 400g jagód Dodatkowo na wierzch sernika: 2 galaretki jagodowe 2 łyżki jagód Wykonanie: 2 galaretki jagodowe rozpuścić w połowie wody(...)przewidzianej na opakowaniu. 4 łyżki żelatyny wsypać do szklanki i zalać przegotowaną, zimną wodą do 3/4 wysokości szklanki. Dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Napęczniałą żelatynę przełożyć do większej miseczki, dodać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wystudzenia. Jagody przepłukać na sicie. Zblendować. Serek, cukier puder
Walijskie Pichceniegodziny. Pokroić na kawałki i serwować. Sernik jest pyszny i każdy może go zrobić i zaskoczyć znajomych i rodzinkę. Mniam Thermomix – nałożyć motylek, ubić śmietanę 45 sekund, obroty 4, sprawdzić czy jest sztywna. – wyjąć śmietanę do miseczki – wyjąć motylek, wrzucić kostkę twarogu, cukier, soki z owoców, czas 1 minuta, obroty 8, zgarnąć twaróg z boków naczynia
Kuchnia Pokoleńraczej na słodko: Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych pomidorów. Inspiracja klik. Bazyliowa zupa krem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 700 g ziemniaków
Kulinarne przygody Gatitymielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę
Smaczne ZdroweOstatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki. SKŁADNIKI Ciasto: 20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka kakao 10 dkg masła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 4 żółtka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia 6 czubatych łyżek cukru pudru Skórka(...)dokładnie dociskając. Podpiekam 10 minut w 180 stopniach. Ser przekładam do misy blendera i miksuję dodając po łyżce śmietanę. Następnie dodaję po łyżce cukier, wanilię, skórkę z pomarańczy oraz po jednym żółtku. Na koniec dodaje po łyżce skrobię ziemniaczaną i jeszcze przez chwile miksuję. Masę serową wykładam na podpieczony spód i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Magiczna kuchnia Darii