Dziś miał być przepis na sernik na zimno ze snickersem, niestety nie wyszedł na tyle dobrze, by umieścić go na blogu. Dlatego podaję bardzo prosty i szybki przepis na tosty z bananami. Myślę, że to fajny pomysł na urozmaicone śniadanie. Save Print tosty francuskie z bananami Czas przygotowania: 5 minuty Czas gotowania: 10 minuty Całkowity czas
zjem to blog kulinarnycytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sernik cytrynowy wykonanie: Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i zagniatamy wszystko bardzo szybko. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, tylko do momentu połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na 30 min. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy ciastem na spód, pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wszystkie składniki na masę serową
Delusional Trineprzyrządzić nawet dzieci, wykonanie zajmuje ok. 5 minut. Zimna galaretka w połączeniu z bitą śmietaną bardzo szybko tężeje, więc nie musimy też długo na niego czekać. Z podanych proporcji wychodzą ok. 2 duże porcje, ale wszystkie składniki możemy podwoić albo nawet potroić czy też zrobić różnosmakowe, warstwowe deserki. Smakuje jak puszysty sernik na zimno :) Składniki (ok. 2 duże porcje
Dobra karmapiekarniku rumienią się jagodzianki, w lodówce tężeje sernik na zimno z jagodami, a w zamrażarce chłodzą się lody bazyliowe... Tym czasem jednak zapraszam Was na wytrawną pastę z bobu z miętą. Jest pyszna do grillowanych mięs, do chleba lub na ciepło do makaronu. Pasta z bobu z miętą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki bobu 2 ząbki czosnku
Kulinarne przygody GatitySernik: 1 kg zmielonego sera do serników 100 g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny 1 laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 2 części. Wsadzamy do zamrażalki na około 35 minut. Masło ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy
Mania Gotowaniajesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)folię spożywczą do lodówki na 30 minut. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki delikatnie smaruję masłem. Ciasto wyjęte z lodówki dzielę na dwie równe części, jedną z nich z powrotem wkładam do lodówki. Pozostawioną część rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci. Z drugą
W kuchni Karmel-itkiwsypujemy żelatynę i odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Wywar z żelatyną podgrzewamy, ale nie doprowadzamy płynu do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna się całkowicie rozpuściła, odstawiamy do przestudzenia. Do miski wkładamy mascarpone i cukier. Ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy kremówkę i ubijamy do uzyskania gęstej(...)lodówki, aż masa stężeje. W międzyczasie w misce mieszamy niebieską galaretkę z wrząca wodą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na wierzchu sernika układamy borówki i wylewamy galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. U mnie sernik chłodził się całą
Kulinarne przygody GatityDelikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach
RAROSSAgalaretka agrestowa 1 opakowanie, czekolada gorzka Goplana 5 dag, śmietana gęsta 1 łyżeczka czekoladę mleczną orzechową rozdrobnić w blenderze, najlepiej tabliczkę czekolady włożyć do zamrażalnika na 30 minut, wtedy dobrze się rozdrobni twaróg z wiaderka przełożyć do miski, dodać czekoladę rozdrobnioną i mikserem połączyć - galaretkę pomarańczową rozmieszać w 1 szklance 180 ml gorącej wody i przestudzoną wlać do twarogu, mikserem(...)poukładać połówki truskawek delikatnie je wciskając w tawróg, schować do lodówki do stężenia na 1 godzinę galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzic i tężejącą dać na sernik - czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, maczać w niej truskawki i poukładać na galaretce - schować do lodówki najlepiej na całą noc jeśli lubisz bardziej słodki sernik
W Mojej Kuchni Lubięwyjątkowo zadowolona. Choć muszę pamiętać, żeby w końcu kupić sztywną folię do wykładania brzegów tortownicy - ciasta z musami zdecydowanie zyskają na aparycji. Malinowe pyszności znajdziecie dzisiaj również u Ani . Sernik z malinami i musem malinowo-bzowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) masa serowa: 600 g twarogu zmielonego 3-krotnie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki(...)papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem. Razem z formą do piekarnika wstawić naczynie z wrzątkiem. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzone ciasto wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Syrop lekko podgrzać - powinien być letni. Kremówkę ubić na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzenowe smaki. Sernik matcha 12 porcji, foremka o średnicy 24 cm Składniki: Spód ciasteczkowy 250 g ciastek digestive 50 g masła, rozpuszczonego Masa serowa 500 g twarogu na sernik z wiaderka 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 150 g cukru pudru 1½ łyżki herbaty matcha w proszku 8 listków żelatyny 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja z białej(...)jest jednak użyć metalowej klamry, którą można bezpośrednio umieścić na paterze, na której będzie ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze gorącej śmietance rozpuść odciśniętą z wody żelatynę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj
codojedzeniaDelikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach
RAROSSAłyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło. Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa(...)likier kokosowy, na końcu dodać przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę kokosową wylać, na stężałą masę cytrynową. Całości posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał rrarossa@gmail.com
RAROSSAPrzepis na sernik pochodzi od jakieś babuni, która podała go w radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku sera posiada puszystą leciutką konsystencję, a sam przepis musze przyznać, że nie jest skomplikowany, a na pewno wart wypróbowania :) Polecam wszystkim, a nieznaną radiową babcie pozdrawiam i dziękuję za przepis :) Ciasto: 1 kostka margaryny 7 żółtek ½ szklanki cukru(...)pieczenia i mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Każdą pakujemy osobno do woreczka lub w folię samoprzylepną i pozostawiamy około godziny w lodówce, lub 20 minut w zamrażalniku. Po tym czasie wyjmujemy większą część ciasta, i wykładamy nią spód wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszki. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajmy cukier i bijemy
Smakowy Rajwzięłam 18 % (taką do zup i sosów), którą również ubiłam i dodałam do sera. Mimo małej pomyłki wyszedł wspaniały. Znikł bardzo szybko. Polecam upiec i porównać czy wolicie tradycyjne serniki czy takie delikatne ;) SPÓD : 2 szklanki mąki 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka gęstej śmietany MASA : 1 kg dobrze(...)wbić jajko, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, podziurkować widelcem i podpiec ok. 20-30 minut do lekkiego pozłocenia (180 stopni C ustawienie góra- dół) ROBIMY SER : Ucieramy żółtka razem z cukrem, następnie dodajemy budynie , cytrynę oraz ser. Śmietanę ubijemy na sztywno, dodajemy
Pani na deser