wstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części - 1/4 i 3/4. Większa porcja ciasta posłuży do wylepienia dnia blachy. Rozwałkowuję i wykładam do blaszki, przyciskając. Nakłuwam widelcem dość gęsto - aby nie powstały pęcherzyki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, piekę ok. 10-15 minut, aż się ciasto zezłoci. masa(...)masę serową wykładam na podpieczone ciasto, gruszki wciskam w masę. Posypuję kruszonką i wstawiam ponownie do piekarnika. Piekę ok. 45-60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę chwilę w piecu, po czym wykładam poza niego, aby sernik całkowicie wystygł. Polewam go przygotowanym lukrem. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj kochani pyszny, rozpływający się w ustach sernik z ricotty i mascarpone. Delikatny z dodatkiem owoców. Przepis na niego znalazłam tutaj ( klik ) lekko zmodyfikowałam pod siebie. Mój mąż serników nie lubi, ale stwierdził, że taki jak najbardziej. Polecam, naprawdę pyszny, a łatwy w przygotowaniu :-) Miłego piątku :-) tortownica 26 cm Składniki ciasto: 125 g ziemnego masła 50 g cukru(...)podpieczony spód (może być gorący), górę wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na funkcji góra - dół przez 60 minut. 4. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i tak studzimy nasz sernik. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki. 5. Dżem dajemy na sitko i przecieramy. Owoce myjemy, osuszamy. Do osuszonych owoców dodajemy dżem, delikatnie mieszamy
kruche babeczkiSerniki to bardzo znane i lubiane ciasta, które pieczemy na szczególne okazje. U mnie w domu obowiązkowo sernik musi być na każde święta. Oprócz tradycyjnego sernika do naszych ulubionych należy też sernik Raffaello . Jest to ciasto, które piecze się stosunkowo długo, ale przez to sernik nie opada i jest wilgotny. Sernik Raffaello poprzez dodatek białej(...)taka ma być). Ponadto tradycyjny sernik ma spód z kruchego ciasta, a sernik Raffaello robimy na spodzie z pokruszonych wafelków śmietankowych z dodatkiem migdałów i wiórków kokosowych. Sernik Raffaello jest delikatny, kremowy, śmietankowo-kokosowy w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na Sernik Raffaello: Spód: 200 g wafelków śmietankowych
Danka Pichcipłaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4 białka 120 ml śmietanki 36% Frużelina brzoskwiniowa: 400 g brzoskwiń 1/5 szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika z brzoskwiniami: Żółtka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło i dale ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy mąkę ziemniaczaną a następnie dodajemy(...)piekarnika. Pieczemy 50 minut. Studzimy w formie. Na patelnie wrzucamy 3/4 brzoskwiń, posypujemy cukrem i smażymy około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy razem z wodą a następnie dolewamy do gotujących się owoców. Wierzch sernika dekorujemy frużeliną brzoskwiniową i resztą pokrojonych na cienkie paski brzoskwiń. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzone. Smacznego
Słodkie Przyjemności/www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SERNIK PISTACJOWY Składniki na spód: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 2 żółtka Przygotowanie spodu: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim formę. Chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu lekkiego(...)polewy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady. Odstawiamy do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania. Schłodzony sernik smarujemy białą polewa. Całość oprószamy dodatkowymi posiekanymi pistacjami (opcjonalnie). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuluski wygladaja jak male chinskie latarenki.Ich lekko slodko-kwasny smak idealnie wspolgra z delikatnym smakiem kokosa.Sernik jest wszystkie moje kokosowe serniki jest pyszny,kremowy,nie opada,nie peka pozostaje prosty i rowniutki.Dodam tylko ,ze dodatek kokosa nadaje sernikowi wyjatkowo aksamitna strukture.Wyglada cudnie i tak tez smakuje.To nastepny z serii kokosowych pysznosci,w sam raz na powitanie Nowego Roku.Sernik upieklam(...)nizej w piekarniku zaroodpornym naczynie z wrzaca woda (okolo 250 ml).Nastepnie zmiejszyc temperature do 120°C i piec nastepne 90 minut. Boki powinny byc dobrze sciete,a srodek po upieczeniu pozostanie lekko drzacy.Studzic na kratce. Sernik schlodzic cala noc w lodowce,aby sie ustabilizowal. Gore sernika i boki wysmarowac syropem z agawy i obsypac wiorkami kokosowymi.Z owockow physalis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i pyszna, pikantna zupa dyniowa . Sernik choć osobiście na kolana mnie nie powalił, to jednak miał w sobie to coś. W połączeniu z czekoladowym spodem i polewą ze słodkich czekolad, stworzył bardzo fajne, arcyciekawe doświadczenie(...)jednolitą masę. Masę serową wyłożyć na spód z ciastek, wyrównać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po ostudzeniu, zdjąć obręcz i schłodzić sernik w lodówce. Polewa czekoladowa: - 50g czekolady (dałam po 25g białej i ciemnej słodzonych stewią) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - płatki migdałów (nie trzeba
Smaczne ZdroweMleczny sernik z granatem i wiosennymi, jadalnymi kwiatami. Ma tak delikatną konsystencję, że wprost rozpływa się w ustach. Chociaż nie zawiera dużej ilości cukru to jest bardzo słodki. Polany zagęszczonym mleczkiem które kojarzy mi się z dzieciństwem. Po prostu pyszny! Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin(...)olejem. Cały czas miksujemy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica ok 21 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Studzimy w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Wyciągamy z formy na następny dzień. Gotowy sernik polewamy zagęszczonym mleczkiem i dekorujemy granatem oraz kwiatami. Smacznego :) Artykuł Mleczny sernik z granatem i kwiatami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjakoś ;) Dziś jednak nadszedł ten dzień. Piękna, słoneczna, jesienna niedziela- żal siedzieć w domu. A po spacerze…? Dzień nadszedł i sernik odszedł. Nawet Tymuś, zdeklarowany przeciwnik serników (po tatusiu), zjadał po dwa kawałki naraz. Przepyszny, lekki, maślany… Idealny. Składniki 1300 g twarogu, trzykrotnie zmielonego 250 g masła 400 g cukru 10 jaj, osobno białka i żółtka(...)kremówkę, połączcie z pozostałą masą. Pod koniec dodajcie ubite białka, delikatnie wymieszajcie z masą serową. Jeśli chcecie upiec sernik z bakaliami teraz jest czas na dodanie wybranych bakalii. Do przygotowanej formy wlejcie masę serową. Pieczcie przez około 70 minut. Studźcie przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Wystudzony schłodźcie- najlepiej przez kilka-kilkanaście godzin w lodówce
OliveandThymejajka Banan 20 g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru BROWNIE Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut Fasolę dokładnie opłukać Zblendować fasolę z bananem, odsączonymi z wody daktylami i jajkami Dodać kakao, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie SERNIK Twaróg zblendować z serkiem, bananem i jajkami Dodać budyń i wymieszać Do formy wylać masę kakaową
HealthyCreationswręcz, dlatego aby dostarczyć mu wapnia produkty mleczne wplatam we wszystko w co możliwe, tak by nie wyczuł ich smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia(...)tarce o grubych oczkach. Posyp nimi wierzch i piecz około 45 minut w 180 stopniach aby wierzch zdążył się zarumienić. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale drzwiczki uchyl dopiero po 30 minutach. Zostaw tak jeszcze ciasto na godzinę aby bardzo powoli stygło. A Ty, lubisz sernik? Ja baaardzo! Sernik na bazie jogurtu greckiego- poezja! was last modified: Lipiec
Arbuziakiserowa,,,, i słodki truskawkowy mus ... Na spód : 150 g pokruszonych herbatników 100 g stopionego masła Połączyć składniki i taką masą wysypać spód foremki. Masa serowa : 1 kg sera na sernik 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 1,5 op budyniu śmietankowego 300 ml śmietany kremówki 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła kilka kropli aromatu śmietankowego. Ser połączyć kolejno(...)Pozostałe truskawki zblendować z cukrem na mus. Przelać do garnka , wsypać żelfix , doprowadzić do wrzenia i gotować ok minuty. ( należy ciągle mieszać , bo mus ma skłonność do przypalania ) Wystudzić . Polać musem lekko przestudzony sernik. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaspód i piankę ze znanego wszystkim ciacha i mój ekspresowy sernik, ale tym razem z prawdziwego twarogu i ulubione owoce na wierzchu. Kombinacja wyszła wspaniale i po serniku zostały tylko okruszki i oczywiście zdjęcia... Smacznego :) CIASTO : 2,5 szklanki maki pszennej kostka zimnej margaryny lub masła 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek(...)wciskamy owoce. NA KONIEC: Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. wykładamy na wierzch. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego :) Polecam również łatwy przepis na sernik z brzoskwiniami lub sernik w kakaowym cieście
Pani na deserżal przyznać, ale moja mama zawsze szła na łatwiznę jeśli chodzi o sernik na zimno. Kupowała gotowca w proszku, dodawała składniki sugerowane przez producenta i robiła ciasto w kilka minut. Potem wszyscy zajadali się ze smakiem, ja również, choć jakiś głos w głowie szeptał mi, że coś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie(...)położoną na terenie Rudniańskiego Parku Krajobrazowego nazbierać borówek amerykańskich z krzaczka rosnącego w ogrodzie znajomych, zakupiłam twaróg wyprodukowany w mleczarni w Skale. I tak oto powstała moja wizja domowego sernika na zimno. Jeśli kiedykolwiek będę mieć dzieci to nie skalam się przygotowaniem im ciasta z torebki! ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru
W kuchni Katie