serniki, szczególnie takie, które mają wyłącznie masę serową, bez ciasta. Wyjątek stanowi sernik królewski. Może z czasem pojawi się na tym blogu. Dziś jednak przepis na sernik, który piekłam na Wielkanoc, czyli sernik z dużą ilością bakalii. Podstawą jest oczywiście dobry ser - tłusty i wilgotny. Jeśli po zmieleniu okaże się zbyt suchy, można dodać kilka łyżek(...)dodawać do masy serowej i delikatnie mieszać. Przełożyć masę do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180-200 stopni C. Podczas pieczenia utrzymywać stałą temperaturę 180 stopni C. Piec do "suchego patyczka" i rumianego wierzchu sernika. W czasie pieczenia sernik sporo wyrasta, potem jednak opada :( Żeby nie opadł za bardzo
Weekendy w domu i ogrodzieDawno nie piekłam sernika. A przecież bardzo serniki lubię. Ostatnio były babki, mazurki i różne wypieki świąteczne. Czas na kolejny sernik. Pamiętacie mój sernik New York Cheesecake? Mój dzisiejszy upiekłam w oparciu o tamten przepis, tzn. w kąpieli wodnej. Taki sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, kremowy... po prostu rozpływa się w ustach. Zrobiłam go w tortownicy(...)puder Wykonanie: Piekarnik włączyłam na 180 °C. Spód tortownicy (27 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Bok tortownicy (obręcz) i spód owinęłam szczelnie na zewnątrz srebrną folią (3 razy) aby ją uszczelnić. W ten sposób zabezpieczyłam ją, żeby podczas pieczenia sernika nie przedostała się do jej wnętrza woda z naczynia do którego wstawię tortownicę. Herbatniki, cukier i masło
Kuchnia u Krysiwylewamy na spód ciasteczkowy bądź płątkowy ;) Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. 4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki. Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem.. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około
Gotowanie...to proste !Pierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie. Sam w sobie sernik jest aksamitny, delikatny i pełen rodzynek, a masa z soku owocowego nadaje mu ciekawego smaku. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy(...)smaku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy dokładnie herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 3. Masa
Izabelawkuchniciężko sprecyzować. Bo czy ktoś potrafi opisać przedwiośnie ...? Z nadzieją, że rzeczone przedwiośnie zwiastuje nadchodzącą wielkimi krokami wiosnę, czekam na słoneczne popołudnia, porankami zagryzając zęby. W międzyczasie piekę sernik - może nie typowo wiosenny, ale za to optymistycznie pomarańczowy. I z marchewką! Przepis na blogu Ala piecze i gotuje po raz pierwszy zobaczyłam, ekhm ... Ponad trzy lata temu. Wtedy ciągle(...)okręgu ułożyć marchewkę (tak, żeby środek został pusty). Na wierzch wylać pozostała masę, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny przed podaniem. Mascarpone, cukier puder i sok z pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóra na serniku trochę stwardniała, ale gdy się ją poleje ,,odrobiną'' ajerkoniaku to mięknie. Całość jest idealna, od ciasta po masę serową i dekorację. Macie ochotę spróbować takiego sernika? To upieczcie koniecznie. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia] 2 łyżki(...)stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą. Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki. 5. Podanie
Izabelawkuchniwodą. Na wystudzony spód z herbatników wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do drugiej, większej. Przerwę pomiędzy nimi zalewamy gorącą wodą. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej przez około 80 minut. W trakcie pieczenia możemy przykryć sernik folią aluminiową, jeśli jego góra zaczyna się przypiekać. 250ml kwaśnej śmietany mieszamy z dwoma łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Całość(...)wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Upieczony sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin, a najlepiej na całą
Jacob TastesJeśli nadal zastanawiacie się co dobrego upiec na święta to gorąco polecam szybki w wykonaniu bardzo smaczny i efektowny sernik czekoladowo waniliowy w paski o nazwie zebra :) Gwarantuje, że zarówno i Wam jak i Waszym gościom będzie smakował. Wraz z tym postem chciałabym Wam drodzy czytelnicy bloga złożyć życzenia spokojnych, smacznych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Polecam :) Składniki ( na tortownicę(...)dodaje kakao, miksuję. Tortownice smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wykładam po dwie trzy łyżki naprzemiennie każdej masy, raz jasna, raz ciemna, do wyczerpania. Sernik piekę w kąpieli wodnej to znaczy: na dno piekarnika wkładam szerokie naczynie z wodą ( np. inną blaszkę ). Sernik piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach około 80 minut
Kuchnia z widokiem na ogródmasę wylewamy na spód ciasteczkowy. Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. 4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki. Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem.. Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około
Gotowanie...to proste !Pieczony sernik z marakują. Jestem wielbicielką wszelkich serników. Pieczone, na zimno, wszystkie są wspaniałe. Dostałam od córki marakuje i musiałam je wykorzystać. Pierwsza myśl to ciasto. I tak powstał pyszny sernik. Pracy przy nim bardzo mało, a smak... Sami koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie, zdjęcia potraw, komentarze. Składniki Spód 250 g ciastek typu oreo(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Ser skręcić przez maszynkę dwukrotnie, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Miksujemy krótko, aby nie napowietrzyć sernika. Wlać masę serową na ciastka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około godzinę. Wyłączyć piekarnik i nie wyjmować aż do wystudzenia. Dodatkowo 4 marakuje 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka
O kuchni z uczuciemzmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wylać na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min w kąpieli wodnej. W tym celu wsuwając pod sernikiem dodatkową blachę z wodą. Sernik wystudzić i wstawić do lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą tak, aby była przykryta (ok 2 łyżek) i odstawić, aż napęcznieje(...)rozpadły nie należy często mieszać, jedynie potrząsać garnkiem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzone jeżyny wyłożyć na zimny sernik i odstawić do stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: budyń , jeżyny , olej kokosowy , twaróg , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamsumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady(...)przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię masy serowej. Przygotowanie polewy śmietankowej: Mieszamy śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą trzepaczki na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Pieczemy sernik po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut. Wykładamy polewę śmietankową na gorący sernik i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy formę z sernikiem ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 12,5 dag masła lub margaryny 2 łyżki ciemnego kakao pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka(...)sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony
Izabelawkuchninagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Kremówkę podgrzać w garnuszku i gorącą zalać połamaną czekoladę. Po minucie dokładnie wymieszać, aż się całkiem rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Zmielony twaróg (użyłam tego z wiaderka) zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik(...)wyrównać. Można zrobić wzorek widelcem lub specjalną łopatką z ząbkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , Serniki pieczone Tagged: czekolada , dynia , mascarpone , twaróg , żurawina
https:KKuchniaMniamrozpuszczamy z mlekiem, następnie po ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie ze Śmietanką 30 %. Na koniec, ciągle miksując wsypujemy budynie. Ser wylewamy na ciastka, równo go rozprowadzając. Sernik pieczemy w temperaturze 150 % celcjusza przez 1 godzinę. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze tylko dla tego aby był równy po upieczeniu i kremowy w konsystencji. Sernik studzimy
Kulinarne Fantazje Marioli