pyszny likier dostał swoje ostatnie 5 minut. Zabłysnął w towarzystwie jabłek w prostym sosie, znakomitym dodatku do deserów w podobnych nutach smakowych. Wybór padł na pieczony sernik, który od jakiegoś czasu miałam zamiar połączyć z nasionami chia. Powstał pyszny, bardzo lekki sernik z ciekawą fakturą nadaną przez nasiona szałwi. Wadą tego sernika jest dość długi czas oczekiwania(...)połową skrobi ziemniaczanej * , białym cukrem, 2 jajkami, skórką cytrynową i namoczonymi nasionami chia. Odstawić na 15 minut. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł dołem, z zewnątrz zabezpieczyć folią aluminiową, żeby w trakcie pieczenia woda nie wlewała się do tortownicy. Masę przelać do tortownicy, wstawić do większej foremki napełnionej
SzczyptaSmaQSernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu(...)wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia- czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewę wylać na sernik, wyrównać- ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce Sernik gotowany, bez względu na to, z jakiego twarogu go przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując
Smakołyki Berenikibrzegu - upiekłam malinową rozpustę, ale malin mi zostało, Mąż mi nie żałował i sporo zerwał :) dlatego korzystając z okazji zamiast tortu przygotowałam sernik z malinami :) Mój pierwszy - pieczony - sernik. I jestem zadowolona i dumna z siebie! W smaku - rewelacja, to znaczy: mięciutki, delikatny, puszysty, kremowy i do tego owocowy - rozkosz na me podniebienie :) Zachwalam swój kolejny wypiek(...)stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez 10-15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 20 minut. Sernik ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ostudzony można od razu
Kolorowy Przepisownikkajmakowa do posmarowania wierzchu płatki czekoladowe do dekoracji folia aluminiowa- do wyłożenia formy i pieczenia w kąpieli wodnej Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - ciastka(...)cukrem). Patelnię zdjąć z ognia, a gruszki przełożyć na pergamin i przestudzić. Ser utrzeć mikserem, dosypując w tym czasie cukier. Podałam orientacyjną ilość, nigdy nie ważę cukru przy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać kawałki karmelizowanych gruszek
KUCHARNIASernik orzechowy powstał z połączenia masy serowej z rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Jego struktura jest wyjątkowo wilgotna, gdyż tradycyjny tłusty twaróg wzbogaciłam o serek mascarpone. Sernik piekłam w niskiej temperaturze, co również pozytywnie wpływa na jego wilgotność. Zawartość mascarpone może wpłynąć na to, że sernik podczas pieczenia urośnie, a następnie nieco opadnie. Jest to normalne, gdyż sernik(...)formy, wyrównać - sernik wstawić do piekarnika, piec przez około 70-80 minut do momentu ścięcia się masy na środku (po dotknięciu patyczkiem powierzchnia powinna być sprężysta) - sernik podczas pieczenia może nieco urosnąć, ale podczas stygnięcia powinien opaść do poziomu pierwotnego - sernik pozostawić w wyłączonym i zamkniętym, a następnie w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia - po ostygnięciu delikatnie
Smakołyki BerenikiSernik czekoladowy bez pieczenia to klasyka, której nie może zabraknąć na moim blogu. Znajdziecie u mnie już dwa przepisy na pieczone serniki z czekoladą: klasyczny i z musem pomarańczowym , tym razem przyszedł czas na sernik na zimno. Sernik z poniższego przepisu, podobnie jak znany już Wam sernik stracciatella , przygotowany jest na bazie(...)jogurtu i nie zawiera w składzie ani twarogu, ani ubitej śmietanki. Przy sernikach bez pieczenia nie jest to jednak wadą i nie wpływa na mniej sernikowy smak deseru. Całość ma natomiast mniej kalorii i delikatniejszy smak. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą należy zmienić ilość składników. Zapraszam do spróbowania :) Sernik czekoladowy
Smakołyki BerenikiKolejny trzeci już sernik pieczony w całkiem nowym wydaniu. Tym razem prócz kremowej konsystencji samej masy serowej będzie świeża nektarynka, słynna niewidzialna-przeźroczysta galaretka oraz kokos. To też kolejny sernik do którego zrobienia użyłam margaryny do pieczenia zamiast masła. Wyszło smacznie i prosto a jakże efektownie. Wybaczcie jakość zdjęć, ale na szybko improwizowałam, wykorzystując elementy które(...)wymiarach 30 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać całość masy. 4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu. 5. Sernik pieczemy w 160 st C przez 1 godzinę
vaniliowoczekoladowaciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać. Na wierzchu wyłożyć (łyżeczką) puree malinowe - tworząc kółka lub przeciągnięte, grube pasy. Następnie należy wziąć wykałaczkę i po całości "rysować" mniejsze/większe okręgi. Sernik można piec na dwa sposoby - w kąpieli wodnej lub pod wpływem pary. (W obu wersjach ciasto będzie idealnie gładkie i nie popęka.) Sposób 1. Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie(...)Sernik piec około 55-60 minut w 170-175 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić (całą noc) w lodówce. (*) Uprzednio podpieczony spód będzie smaczniejszy i łatwiejszy w późniejszym krojeniu ciasta. (**) Używam piekarnika gazowego, który czasami ma swoje humorki. Przeważnie ciasta piekę odrobinę dłużej, więc w tym przypadku czas pieczenia sernika może być krótszy (niż
Di gotujeSernik jabłkowy bez pieczenia Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo lekki, w miarę słodki (dzięki słodkości jabłek), a do tego nie wymaga pieczenia! Nigdy dotąd nie myślałem, że twaróg i jabłka tak fajnie grają między sobą! Sernik jabłkowy bez pieczenia(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając na małym ogniu
Kuchnia ŁukaszaSernik pieczony z jagodami i kokosem, to idealne połączenie dwóch smaków. Na wierzchu galaretka ze świeżymi jagodami, żeby jeszcze bardziej podkreślić letni smak owoców :) SPÓD: 100 g herbatników maślanych 50 g masła SERNIK: 1 kg twarogu zmielonego 1 szklanka cukru 4 jajka 1 budyń kokosowy 150 g jagód leśnych 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)Piec przez 50 min i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jagody rozłożyć na wystudzonym serniku. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zimną, lekko tężącą zalać jagody. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje. Smacznego :) Sernika nie należy trzymać długo w metalowej formie, bo nabierze posmak metalu. Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: galaretka , jagody
https:KKuchniaMniamsernik robi się szybko, jedynie co trwa dłużej to przygotowanie ciasta kakaowego.Składniki na ciasto: 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 kostki z 25 dag masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz(...)część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem przy uchylonych. Mój sernik piekłam w foremce w kształcie serca. Mieściło się w okrągłej foremce o średnicy 24 cm. Rada praktyczna co do ścierania ciasta; robiłam to na szerokim talerzu, przekładałam starte ciasto
Proste PotrawyWiele lat uczyłam się piec serniki. Nie wychodziły. Pękały, osiadały i ogólnie były jakieś nie takie. Zniechęciłam się na jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu(...)mleko. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.Drobne rady odnośnie pieczenia sernika:* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której
Codzienna kuchnia niecodziennamój absolutny hit tego lata. Trochę się trzeba przy nim napracować, ale naprawdę warto. Oczywiście można przygotować sernik bez pieczenia, bo łatwiej i szybciej. Jednak dla mnie sernik doskonały to sernik pieczony, bez spodu, wilgotny i jednocześnie delikatny oraz obowiązkowo z sezonowymi dodatkami. Dlatego w dzisiaj proponowanym przepisie znajdują się przeróżne letnie owoce(...)dodatek zajmuje najwięcej czasu, więc od nich trzeba zacząć. Pieczenie sernika bez spodu oznacza, że trzeba przygotować odpowiednią masę i dostosować do niej odpowiednią temperaturę. Tę pierwszą uzyskamy przez zastosowanie doskonałego twarogu, który sprawi, że sernik dobrze się upiecze i będzie miał aksamitną strukturę. Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm): 100 g przecieru z żółtych owoców (np. moreli
Weekendy w domu i ogrodzieosób. Sernik inny niż wszystkie. Wiśnie, czekolada i ser. Dla mnie super trio. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, troszkę go zmodyfikowałam. W dniu, w którym piekłam ten sernik oprócz tego piekłam jeszcze dwa inne serniki i chciałam wykorzystać składniki, które mi pozostały. Wyszedł piękny i wysoki. Bardzo wysoki. Piekłam w tortownicy o średnicy(...)była masa serowa.Piekłam w temperaturze 150 stopni przez około 90 minut, bo sernik jest bardzo wysoki, dlatego autorka sugeruje piec tak długo. Jeśli będziecie piec w większej formie, wtedy czas pieczenia skracamy do 75 minut. Gotowy sernik ma być sprężysty i ścięty na wierzchu. Studzimy piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny sernik chłodziłam 12 godzin w lodówce
Blondynka GotujePieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik. Sernik przygotowałam z myślą o mojej mamie i to ją bym obdarowała wypiekiem. „Upiekłam go… ot tak… prosto(...)delikatnie w co najmniej trzech etapach dodawać do przestudzonej czekolady. Gotowy mus przełożyć na zimny sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć ozdobić dekoracjami cukierniczymi od Delecty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: czekolada , kremówka , maliny , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniam