sernik pieczony - 9248 przepisów (strona:12/617)

Sernik z rosą 182

Wykładamy nim spód i rancik tortownicy. Na przygotowany spód wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Niech Was nie zrazi fakt, że środek sernika będzie wyglądał po tym czasie na lekko surowy – tak ma być, sernik zetnie się jeszcze podczas dopiekania bezy i chłodzenia. Na 15 minut przed końcem(...)pieczenia sernika (czyli po ok. 1 godzinie pieczenia) ubijamy jajka na bezę. Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Wykładamy ją na upieczony sernik Rozsmarowujemy pianę na serniku i wyrównujemy szpatułką. Można dodatkowo zrobić wzorek. Sernik z bezą wkładamy ponowanie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 15-20 minut. W tym czasie beza urośnie i powinna

Ciastkozercy
Sernik chałwowo-czekoladowy 133

Prosty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy. Chałwowo-czekoladowy. Pycha :) Do jego przygotowania nie będzie potrzebować zbyt wyszukanych składników. Poniższy sernik nie jest za słodki ani zbyt dominujący w smaku. Jeżeli nie macie pomysłu co słodkiego przygotować na Sylwestra to zachęcam do upieczenia sernika chałwowo-czekoladowego. Składniki na formę do 24 cm*: 1 kg sera(...)jednej dodać pokruszoną chałwę i całość ze sobą zmiksować. Natomiast do drugiej części wsypać kakao. Ponownie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykładać naprzemiennie na blachę. Przygotowany sernik piec w 150ºC  przez około 70-80 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika. Pozostawić tam, aż do ostygnięcia ciasta. Po upieczeniu przechowywać w chłodnym miejscu

Ugotować
sernik z żurawiną (na półkruchym spodzie) 135

Ostatnio podawałam przepis na sernik gotowany, teraz przyszła więc pora na klasyczny pieczony. Sernik wbrew powszechnej opinii nie jest ciastem trudnym do zrobienia. Ja zawsze wrzucam do niego składniki na tzw "oko", zapisuję od razu na kartce ile czego dałam, żeby nie zapomnieć i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby sernik nie wyszedł. Najważniejsze, żeby wszystkie(...)będą utarte dodawać po łyżce sera, śmietanę i budyń.Na końcu wrzucić bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przełożyć ją na podpieczony spód. Sernik piec w 180*C około pół godziny a później co kwadrans zmniejszać temperaturę o 20*C trzy razy. Upieczony sernik zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, następnie wyjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z ziemniakami 170

posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ziemniaki z jogurtem zblendować na gładkie puree. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym(...)ekstrakt waniliowy. Białka ubić ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać do masy serowej, wyłożyć na podpieczony spód. wierzch wyrównać, brzegi blaszki zabezpieczyć folą aluminiową, obniżyć temperaturę do 16 stopni, piec sernik około godziny. Następnie nie wyjmując ciasta z piekarnika delikatnie zdjąć folię, na wierzchu sernika ułożyć pozbawione pestek połówki śliwek, piec sernik jeszcze ok 15 minut. Po upływie

6niebo
Sernik bez spodu 272

klasyki czyli sernik pieczony bez spodu. U mnie z rodzynkami i skórką pomarańczową (zdecydowanie moje ulubione bakalie!), na górę polewa z ciemnej czekolady i trochę ozdób :) Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki: 1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wniliowego(...)brzegów za pomocą silikonowej szpatułki. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ulubione bakalie. Masę przekładamy do blaszki, nie należy jej wykładać papierem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni przez 1 godzinę. Sernik po godzinie w piekarniku powinien być dosyć blady (nie taki jak mój! zagapiłam się i piekł sie godzinę i 10 minut). Po tym czasie wyłączamy

Ciastkozercy
Sernik królewski 197

muszę go upiec przy pierwszej okazji… no i okazja się znalazła, bo akurat Pan Mąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche(...)pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy

Smakowy Raj
O tym, jak powstawały „Serniki słodkie i wytrawne” 114

moją książką, która stwierdziła, że temat mojej książki jest raczej niszowy, mało kto wydał książkę tylko z przepisami na serniki. Dlaczego więc nie mam to być ja? Na potrzeby książki upiekłam przeróżne rodzaje serników. Słodkie i słone. Pieczone i na zimno. W różnorodnych smakach, z oryginalnymi dodatkami. Wymyślałam, piekłam, próbowałam, testowałam na innych, którzy wyrażali swoje zdanie, modyfikowałam(...)poznać. Mnie i moją pasję oraz zrozumieć, dlaczego na bohaterów mojej pierwszej książki wybrałam właśnie serniki. To krótkie, sentymentalne opowiastki w formie wspomnień z dzieciństwa. Najbardziej mi bliski, obok klasycznego sernika mojej Babci, jest sernik różany, zamykający w książce dział serników pieczonych. Kojarzy mi się z jednym momentem z dzieciństwa, w czasie letnich wakacji spędzanych

Raj dla Podniebienia
Sernik z musem i galaretką z borówki 143

Sernik z musem z czerwonej borówki i galaretką…Nie wiem jak Wy ale jak ja piekę sernik to mi gra cała dusza! Uwielbiam sernik , zwłaszcza sernik z galaretką. Prawie zawsze robię domową galaretkę, podobnie jak do tego sernika. Czerwona borówka to typowy świąteczny owoc. Jest cierpka i kwaśna. Świetnie pasuje do słodkiego sernika, zwłaszcza(...)cytryny i zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i zmiksuj jeszcze raz. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz. Wylej masę serową do formy, wygładź powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym na 175ºC przez 35 minut. Upieczony sernik ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj borówki z cukrem na mus i gotuj przez

codojedzenia
Sernik cytrynowy z musem truskawkowym 85

życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca, nie zobowiązanie, lecz ogromny przywilej! Przywilej nagradzany uśmiechem i bezinteresowną, bezgraniczną miłością... Ten jakże ciepły, majowy dzień wymagał wyjątkowej oprawy. Dwusmakowy sernik idealnie wpasował się w dzisiejsze święto. Jest pyszny, taki jak lubimy - wilgotny, kremowy i orzeźwiający. Wspaniały, cytrynowy smak genialnie uzupełnia się z delikatnym i puszystym musem truskawkowym. Wszystkim Mamom(...)połączenia się składników. Masę serową przekładamy na spód. Formę do pieczenia owijamy szczelnie od dołu folią aluminiową i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę tak, aby sięgała do 1/3 wysokości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy

Wędrówki po kuchni
pieczony, pyszny sernik czarno-biały na herbatnikach... 96

koniec nakryć formy papierem do pieczenia aby za mocno się nie przypiekł wierzch sernika, sernik w formach wystudzić, najlepiej piec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, można posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszny, pieczony sernik dwukolorowy na herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny wilgotny, aromatyczny.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegetariański sernik pomarańczowy bez jajek z daktylami i orzechami nerkowca 210

mogłabym na potrzeby drugiego odcinka upiec sernik bez jajek. Śmiało przyjęłam wyzwanie, a że do tej pory nie piekłam tego typu serników, z przyjemnością zaczęłam układać przepis i proporcje składników mojego wypieku. 12 grudnia 2017r. ten pomarańczowy sernik jaglany razem ze mną był bohaterem programu o kobiecych biznesach na kanale SłodkiLive. Tomek poczęstował się na antenie kawałkiem serowca(...)wykładamy na daktylowy wierzch. Pierkarnik rozgrzewamy do 200C. Wkładamy sernik do takiej temperatury na 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp na 150-160C i w niej pieczemy sernik ok. 40 min. Przy zwiększeniu składników sernika czas trzeba będzie wydłużyć. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch schłodzonego sernika smarujemy cieniutką warstwą konfitury. Całość posypujemy siekanymi orzechami

Raj dla Podniebienia
Tort makowo-serowy z wiśniami 170

wykładamy boków, ani nie smarujemy ich masłem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki. Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 50 ml śmietany kremówki 2 jajka(...)łyżki ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy krótko mikserem tak by się połączyły. Masy serowej nie należy długo miksować gdyż to ją napowietrza i w czasie pieczenia sernik mocno wyrasta, a potem opada.  Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładny opis pieczenia

Przysmaki Karolki
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 255

powinna być niższa niż 180C. Zdecydowanie lepiej piec dłużej w niższej, niż krócej w wysokiej. PIECZENIE Z KĄPIELĄ WODNĄ a) Naczynie ( tortownicę ) z sernikiem szczelnie owijacie folią aluminiową ( szczelnie! ). Wkładacie do blachy wypełnionej wrzątkiem. b) Na dno piekarnika wkładacie blachę wypełnioną wrzątkiem. Sernik ustawiacie na środkowej półce. STUDZENIE Gdy sernik skończy się piec nie wyciągajcie go z piekarnika(...)jest u Was. Ja przekonałam się, że dużo zależy od piekarnika. Jeśli piekę z kąpielą wodą – wtedy mam włączony termoobieg. Jeśli piekę bez – wtedy zdecydowanie wolę bez termoobiegu. PODSUMOWANIE: Stosując się do tych moich rad zwiększamy szansę ( no dobra, możemy być pewni! ), że sernik będzie idealny, nie opadnie i nie popęka. Ja osobiście zawsze piekę z kąpielą

Ostra na Słodko
SERNIK OREO 287

Oreo) i upiekłam. Nie dodałam do masy sernikowej żółtek, aby sernik pozostał w tonacji ciastek, czyli czarno-biały i dodatkowo przykryłam go na czas pieczenia folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały(...)dokładnie.Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Masę przełóż na schłodzony spód, przykryj lekko górę tortownicy folią aluminiową i piecz sernik przez 1 godzinę, aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta przy dotknięciu palcem, a następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze ciasto przez około 10 minut.Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania