drzewek i jeszcze raz... jedzenia! U nas na stole dziś królują słodkości. Dlatego nie przedłużając zapraszamy Was na przepyszny klasyczny, trochę ekstrawagancki sernik z całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z tego bloga. Składniki na spód ok. 2,5 szklanki mąki 2 żółtka ok. pół szklanki cukru pudru garść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno(...)minut. Gotowane gruszki 5 gruszek 2 czubate łyżki miodu naturalnego kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było je postawić i polewamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Gotujemy do zmięknięcia (moje gruszki- konferencje, były dość twarde, gotowałam je ok. 10-15 minut
Symfonia Smakówmojprzepisna.pl | Sernik jagodowy z bezową chmurką Wszyscy pieką serniki jagodowe, więc upiekłam i ja. Dla mnie jagody są troszkę kwaśne dlatego świetnie komponują się ze słodką, słodziutką warstwą bezy. A że zbyt skomplikowane wydaje mi się pieczenie sernika w kąpieli wodnej z bezą proponuje więc bezę włoską, która nie wymaga pieczenia i świetnie się z nią współpracuje. Przepis(...)środek sernika będzie ścięty,ale cały sernik będzie lekko galaretowaty. Jeżeli nie macie możliwości pieczenia w ten sposób, można naczynie w wrzątkiem umieścić na dolnej półce w piekarniku, a formę z sernikiem, już bez owijania w folię aluminiową, umieścić wyżej na kratce. Efekt nie będzie identyczny, ale sernik nie popęka i nie będzie przesuszony. Po upieczeniu, sernik
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik jagodowy z bezową chmurką Wszyscy pieką serniki jagodowe, więc upiekłam i ja. Dla mnie jagody są troszkę kwaśne dlatego świetnie komponują się ze słodką, słodziutką warstwą bezy. A że zbyt skomplikowane wydaje mi się pieczenie sernika w kąpieli wodnej z bezą proponuje więc bezę włoską, która nie wymaga pieczenia i świetnie się z nią współpracuje. Przepis(...)środek sernika będzie ścięty,ale cały sernik będzie lekko galaretowaty. Jeżeli nie macie możliwości pieczenia w ten sposób, można naczynie w wrzątkiem umieścić na dolnej półce w piekarniku, a formę z sernikiem, już bez owijania w folię aluminiową, umieścić wyżej na kratce. Efekt nie będzie identyczny, ale sernik nie popęka i nie będzie przesuszony. Po upieczeniu, sernik
moj przepis naprzesuszony. Po upieczeniu, sernik wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do całkowitego ostudzenia, wyjać z formy, wstawić do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc. Jak już sernik będzie wystudzony przygotować bezę włoską. Beza włoska: 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu(...)wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona na górze sernika, zaczęłam wyciskanie od samego środeczka sernika, później do pozostałej masy dodałam fioletowego barwnika, znów zmiksowałam i ozdobiłam boki tą samą tylką, tylko że rękaw trzymałam pionowo i wyciskałam krem do góry. Przystrojony sernik schować do lodówki na 2 godziny. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony
moj przepis naprzesuszony. Po upieczeniu, sernik wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do całkowitego ostudzenia, wyjać z formy, wstawić do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc. Jak już sernik będzie wystudzony przygotować bezę włoską. Beza włoska: 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu(...)wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona na górze sernika, zaczęłam wyciskanie od samego środeczka sernika, później do pozostałej masy dodałam fioletowego barwnika, znów zmiksowałam i ozdobiłam boki tą samą tylką, tylko że rękaw trzymałam pionowo i wyciskałam krem do góry. Przystrojony sernik schować do lodówki na 2 godziny. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony
moj przepis naKarmelowe serniczki na krakersach Lubicie małe, szybkie słodkości? Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszne karmelowe serniczki na krakersach . Chwila przygotowań i do piekarnika. Słodka
Słodkie okruszkiSzybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką Dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis na ciasto mieszane łyżką . Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować ucierany makowiec z
Słodkie okruszkiŚwięta Wielkanocne już tuż tuż. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie zestawienie przepisów wielkanocnych. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Aby przejść do przepisu
Słodkie okruszkimoja mama, a i ja już dawno piekę. Bardzo często powracam do tego przepisu i zawsze ciasto zjadane jest w ekspresowym tempie. Takie dwa ciasta w jednym. Murzynek i sernik. Przepis ten mam z książeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego) 4 jajka Margarynę, cukier, cukier waniliowy,kakao włożyć do garnuszka wlać 5 łyżek wody i gotować 5 minut. Odlać pół szklanki polewy do szklanki, a resztę przestudzić tak, aby było letnie. Do przestudzonej polewy dodać 4 żółtka mąkę proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę
O kuchni z uczuciemDziś miał być przepis na sernik na zimno ze snickersem, niestety nie wyszedł na tyle dobrze, by umieścić go na blogu. Dlatego podaję bardzo prosty i szybki przepis na tosty z bananami. Myślę, że to fajny pomysł na urozmaicone śniadanie. Save Print tosty francuskie z bananami Czas przygotowania: 5 minuty Czas gotowania: 10 minuty Całkowity czas
zjem to blog kulinarnydietetyczny? Zamiast mąki użyłam kaszy pęczak gotowanej z kurkumą co zwiększyło ilość błonnika oraz zawartość składników mineralnych. Dodatkowo gorzkie kakao czyli bogactwo magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie
wysmienityrobić nic, odpoczywać, leżeć, próżnować. JEDNOPORCJOWY SERNIK Z SERKA WIEJSKIEGO, KAROBU, PŁATKÓW ORKISZOWYCH I GRANATU SKŁADNIKI: 150g serka wiejskiego 50g ziaren granatu białko jajka 2 suszone daktyle 2 łyżki płatków orkiszowych łyżka ksylitolu łyżeczka mielonego lnu 2 łyżki jogurtu naturalnego WYKONANIE: serek wiejski odcedzamy ze śmietanki płatki owsiane mielimy na mąkę, daktyle gotujemy ok 5 min, białko jajka ubijamy
healthy dreamsspodem z kaszy gryczanej i warstwą sernika na wierzchu. Ze zgrozą muszę przyznać, że ponad połowę pochłonęłam sama, takie były pyszne. Składniki na ok 12 babeczek Warstwa czekoladowa 1/2 szkl kaszy gryczanej 1 szkl. wody 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 5 łyżek masła 4 łyżki mąki razowej 2 jaja 4 łyżki cukru Kaszę gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Masło
Cynamonowe szczęściejako szybki sposób na puszysty, wysoki sernik z 1 kg sera. Zawsze się udaje. Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać
Praktyczna plprzepyszny sernik! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – ok. 2 szkl * śliwki – ok. 250 g * borówki – 100 g * cukier wanilinowy – 1 op * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka * cukier – do smaku – ok. 0,5 szkl * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy,by usunąć gorycz, a następnie gotujemy w lekko osolonej
Ostra na Słodkotwarogu jest niemożliwe. Sprawę z sernikami obeszłam dość łatwo, piekąc je na serku kremowym, ale pascha na Philadelphii...? Nawet jak dla mnie to zbyt duży fusion ... Dlatego szukałam dalej. Na szczęście u Abbry znalazłam pachę, do której przygotowujemy twaróg własnoręcznie. Idealne rozwiązanie! Czym prędzej kupiłam kwaśną śmietanę, i zabrałam się za gotowanie. Okazuje się, że zagotowanie dwóch
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre znalazłam w dwóch magazynach: "Moje Gotowanie" (spód) i "Kuchnia - magazyn dla smakoszy" (nadzienie). Oczywiście pozmieniałam je pod siebie ;) Swoją drogą, bardzo ciekawe gazetki, znalazłam w nich wiele fantastycznych przepisów. W przepisie na nadzienie nie ma słowa o tym, że gotową tartę należy schłodzić przez noc w lodówce, jednak po wpadce z sernikiem jagodowym (który dosłownie rozpłynął się na boki
My Culinary Art