Walentynki tuż, tuż... Wiem, że kocha się przez cały rok, a nie tylko tego jednego dnia. Mimo wszystko uważam, iż każda okazja jest idealna
Di gotujePyszne naleśniki z serem, rodzynkami w rumie, zapiekane pod budyniem śmietankowym. Są obłędne! Składniki: na naleśniki : 500 ml mleka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, jajko
Lena Gotujezajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu
Cooking for Emilyzajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu
Cooking for EmilyRobiłam już rurki z ciasta francuskiego na słodko wiec teraz wersja wytrawna. Rurki nadziałam masą twarogową w dwóch smakach-jedna z łososiem wędzonym a druga z
Monia miesza i gotujeTo jest bardzo stary przepis na serniczek, pyszny. Moja siostrzyczka przypomniała mi o nim. Buziak Masło, cukier,kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować. Gotować 5 minut
Kuchnia Pokoleńpełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny z orzechami i ciecierzycą. Desery Sernik na bazie tofu z makiem. Pierniczki. Śnieżne kuleczki fasolowe. Domowy
Przepysznik - BLW i nie tylkozimno, na ciepło, z owocami, z bakaliami i tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;) Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się z tego powodu). Oddzielamy żółtka
Cynamonowe szczęścieJest pyszny, kremowy i wprost nie można mu się oprzeć. Pięknie się prezentuje i szybko się go robi, ale jeszcze szybciej znika. Dzięki
Rozpustne gotowanieDziś przedstawię mój sposób na bardzo proste przygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą
Rozpustne gotowanieJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości
dom-agi.plCIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche. -Proste ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym
RAROSSAkońcu gotowanie cukru i obawa, że się może przypalić to troszkę przerażający scenariusz. Ale postępując dzięki poniższym wskazówkom przygotowanie karmelu jest naprawdę proste. Ten słodki domowy karmel to płynne złoto. Karlem jest słodziutki, lepki, maślany i smakuje fenomenalnie. Gdy go spróbujemy raz to uzależnimy się od niego! Jest to idealny karmel do ciast , deserów , bułeczek , ciasteczek , lodów , serników , szarlotek(...)dobrze połączyła się z karmelem. Po dodaniu całej śmietany ponownie stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy aż się zagotuje, nie zapominamy o mieszaniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut. Gdy chcemy otrzymać lejący karmel gotujemy go przez 5 minut, gdy gotujemy go dłużej będzie on bardziej gęsty po ostygnięciu. Gotowy karmel ściągamy z ognia
Zdrowy Styl Joannywięc wykorzystać także do innych deserów czy np. naleśników. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président to unikalny na rynku produkt, który łączy najlepszej jakości twaróg wraz z włoskim serkiem mascarpone. SERNIK WIŚNIOWY NA ZIMNO Składniki: spód: 200 g herbatników 70 g masła masa serowa: 230 g wiśni z pestkami 2 łyżki cukru kryształ 1 galaretka wiśniowa 500 g twarogu sernikowego(...)Herbatniki kruszymy drobno i łączymy z rozpuszczonym ostudzonym masłem. Wykładamy na dno foremki i dociskamy do dna. masa serowa: Wiśnie drylujemy przekładamy do garnka dodajemy ok. 1/3 szkl.wody i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukier kryształ , miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Powinno wyjść ok. 100 ml. przecieru. Galaretkę rozrabiamy w 1 szkl. gorącej
Bon appetit mon amieprosto z pola, więc nie było odwrotu, trzeba było przygotować z nich coś pysznego. Padło więc na sernik na zimno. Przygotowanie go jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. To jeden z moich ulubionych truskawkowych deserów. Poza sezonem przygotowuję ten sernik z brzoskwiniami z puszki i też jest mega! Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 150 g śmietanki(...)truskawki (około 600 g) Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na pół. Na dnie tortownicy dookoła brzegu układamy połówki truskawek, a na pozostałej powierzchni układamy biszkopty. Mleko gotujemy, zestawiamy z palnika i rozpuszczamy w nim żelatynę. Do większej miski przekładamy twaróg, śmietanę, cukier i esencję waniliową. Wszystko razem mieszamy łyżką. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki
Smakowity Blog Kulinarnyowoców. S ERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT , do wykonania w ekspresowym tempie. SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ , niecodziennie wyglądający i zachwycający smakiem , SERNIK KRÓLEWSKI dobrze znany i z kruszonką. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 10) 235 kcal B 14 g W 18 g T 15 g Wszystkie zimne składniki powinny być(...)szklanka wody lub mleka ▪ 4 jajka ▪ 50 g czekolady gorzkiej ▪ dosłodzić wedle uznania polewa ▪ 2 miarki odżywki białkowej+wiórki kokosowe lub 50 g białej czekolady Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku lub wodzie. Do ugotowanej dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i jeszcze ciepłą miksujemy na gładką masę. 2. Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem rozpuszczonym. Wylepiamy tym spód formy
zdrowo i aktywnieowoców. S ERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT , do wykonania w ekspresowym tempie. SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ , niecodziennie wyglądający i zachwycający smakiem , SERNIK KRÓLEWSKI dobrze znany i z kruszonką. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 10) 235 kcal B 14 g W 18 g T 15 g Wszystkie zimne składniki powinny być(...)wody lub mleka ▸4 jajka ▸50 g czekolady gorzkiej ▸dosłodzić wedle uznania polewa ▸2 miarki odżywki białkowej+wiórki kokosowe lub 50 g białej czekolady Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku lub wodzie. Do ugotowanej dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i jeszcze ciepłą miksujemy na gładką masę. 2. Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem rozpuszczonym. Wylepiamy tym spód formy
Zdrowie i pysznie na talerzuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA OWOCOWY TORT OREO Składniki: *przepis na tortownicę o średnicy 20 cm SPÓD 20 ciastek oreo 50g miękkiego masła MASA SEROWA 450g gotowego sera na sernik (u mnie Président) 500 g mrożonych owoców leśnych 3 łyżki cukru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 15g żelatyny 160 ml wrzątku(...)SPÓD Ciasteczka zblendować. Do ciastek dodać roztopione masło i dokładanie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, docisnąć przy pomocy łyżki. MASA SEROWA Mrożone owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować do momentu aż rozmarzną i puszczą sok, lecz będą ciągle w całości. Odstawić do przestygnięcia. Żelatynę zalać wrzącą wodą, mieszać, aż się rozpuści Odstawić do przestygnięcia Do śmietanki 30% dodać
Przepiski.plmega kaloryczny. Potrzebujecie tylko 4 składników , które zawsze są pod ręką – nawet jeśli nie, to są ogólnodostępne i tanie. Solony karmel jest stworzony dla babeczek, ciast, ciasteczek, lodów, sernika, szarlotki czy czegokolwiek chcecie. Kiedyś zrobienie karmelu wydawało mi się niezwykle trudne. Jeśli macie tak samo to obiecuję, że z tym przepisem karmel będzie dla Was jak „chleb powszedni(...)całości łyżką bez opamiętania: Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem Ciasteczka brownie z solonym karmelem Artykuł Łatwy solony karmel w 10 minut pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanielodówki na min. 30minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180st C ok 15 minut. 3. Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie(...)tackę i odrywamy papier. (Zdjęcia mi się zawieruszyły ;)) 4. Krem kawowy: Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku do ubijanych żółtek. Masę jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze
Kuchnia w czekoladzieDziś zapraszam Was na szybki i pyszny deser. Toffi serniczki w pucharkach są idealne na słodką osłodę dnia lub szybki deser dla niespodziewanych gości. U mnie
Słodkie okruszkiwzór mokrego piasku. Wylepić dno tortownicy ∅ 19 cm, dobrze ugniatając i wstawić do lodówki. Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Mleko zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną(...)szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę. W czasie kiedy sernik się piecze przygotować polewę łącząc śmietanę z cukrem waniliowym. Po upływie godziny wysunąć blachę z piekarnika i rozsmarować polewę. Zapiekać jeszcze przez
https:KKuchniaMniamłyżki, gdy podniesiemy ją do góry. Na końcu gotowania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, dokładnie mieszamy. Gotową skórkę przekładamy gorącą do czystych słoiczków i szczelnie zamykamy wieczkami. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Taką skórkę możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. T aka skórka doskonale nadaje się do serników, keksów, pierników oraz do dekoracji ciast i ciasteczek
Przepisy i porady kulinarnetradycyjnego sernika. Nie wszystkim jednak smakowało. Przepis na taki sernik znajdziecie tutaj . Otworzyłam także słoik z ogórkami po kanadyjsku . Ogórki są bardzo smaczne i na pewno w tym roku zrobię więcej takich pyszności. Chociaż zrobiłam zbyt mocny ocet i dla mamy ogórki są trochę za kwaśne. A co oprócz gotowania? Sukienka powoli się dzierga, chociaż znowu nie obyło się
blog.moje-pasje.infokonsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników. Składniki: 1,5 kg truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia