Grecki Sernik z wyspy Sifnos z Archipelagu Cyklad czyli Melopita-Μελόπιτα, miodowe ciasto. Grecki Sernik z wyspy Sifnos, oczywiście z Archipelagu Cyklad, czyli Melopita-Μελόπιτα. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że Grecja ma jakieś 2500 wysp, z czego 165 jest zamieszkanych. Jedną z takich wysp jest Sifnos, która według badań archeologicznych była już zamieszkana ponad 4000 lat temu(...)Sernik, czy też miodowe ciasto, z kilku składników wychodzi coś naprawdę pysznego. W oryginalnym Greckim Serniku jest ser – Mizithra -, który niestety jest ciężko dostępny poza Grecją, ale na szczęście jest bardzo podobny do włoskiej Ricotty, którą praktycznie można dostać wszędzie. Na zakończenie… A nie dziś w Irlandii jest Pancake Day 🇮🇪 A, że mój sernik
RafalCookCiasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miała imieniny. Jak co roku prosiła o przygotowanie jakiegoś pysznego ciacha, które mogłaby zabrać dla koleżanek w pracy na poczęstowanie. A że mama tak samo mocno jak ja kocha serniki – to wiedziałam, że na bank ciacho będzie na jego bazie. Na spróbowanie zabrałam też kawałek do Ł. – wszyscy jednogłośnie byli zachwyceni! Ciasto robiłam pierwszy(...)RABARBAROWY: Rabarbar zasypujemy cukrem, gotujemy kilkanaście minut do rozpadnięcia. Po tym czasie blendujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy dokładnie, wlewamy do rabarbaru. Dostawiamy do wystudzenia, ale nie tężenia! Po wystudzeniu ubijamy śmietanę na puch, dodajemy 2 łyżki rabarbaru, mieszamy, a następnie dodajemy całość śmietany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki
Ostra na SłodkoLody o smaku bazyliowym to moje odkrycie minionego (niestety) lata! Jadłam je w pobliskiej lodziarni i postanowiłam spróbować odtworzyć ten smak w warunkach domowych. Muszę przyznać
zadanie-gotowanieTo był zielony dzień. Tak jakoś samo tak wyszło. Uwielbiam herbatę Matcha, więc to normalne, że sypałabym ją do wszystkiego. Jednak Matcha ma specyficzny smak i
Blondynka GotujeDawno nie piekłam ciasta, ciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze
dom-agi.plWszyscy uwielbiamy serniki, dlatego z wielką radością je piekę. Sernik krakowski jest chyba najbardziej popularnym sernikiem w Polsce i jest dostępny chyba w każdej
dom-agi.plOkres przedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na
dom-agi.plzastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna w smaku. Na surowo i bez cukru(...)Żurawinę przebieramy – zostawiamy sobie do wykorzystania tylko całe, zdrowe i twarde owoce. W rondelku zagotowujemy wodę ze 150g cukru i z wybranym aromatem – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i gotujemy taki prosty syrop przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Ściągamy rondelek z ognia, dajemy syropowi cukrowemu 2-3 minuty przestygnąć i wrzucamy do niego naszykowaną wcześniej żurawinę (jeśli musicie
Karo in the Kitchenmatematyki dla ósmoklasistów. Blog jakby zeszedł na dalszy plan, a materiał aż sam się prosi o publikację. Dzisiaj mam dla was przepis na obłędnie czekoladowy, gładki jak aksamit, sernik zwieńczony aromatycznym lekko kwaskowym musem śliwkowym. Sezon na te owoce przecież jeszcze się nie skończył, więc śliwki doskonale nadadzą charakteru każdemu wypiekowi. U mnie mały twist tych owoców(...)Śliwki na mus dzielimy na pół wyjmując pestki. wrzucamy do rondla i zasypujemy cukrem dodajemy goździki oraz startą skórkę pomarańczową. Gotujemy do momentu aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, wtedy wlewamy sok i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestudzeniu wyjmujemy goździki i całkość miksujemy blenderem na gładką masę. Żelatynę moczymy
vaniliowoczekoladowamałym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia lubi bulgotać , więc lepiej podgrzewać pod uchyloną pokrywką. Koniecznie na małym ogniu, bo dynia niekiedy lubi się przypalić. W przypadku odmian wodnistych gotować do momentu aż woda zredukuje się o 1/3. Wrzącą dynię przekładać do słoików, natychmiast zakręcać (tu również przyda się facet). Odwracać do góry dnem, ustawiać w pojemniku. Ja na wszelki(...)wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej
moj przepis namałym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia lubi bulgotać , więc lepiej podgrzewać pod uchyloną pokrywką. Koniecznie na małym ogniu, bo dynia niekiedy lubi się przypalić. W przypadku odmian wodnistych gotować do momentu aż woda zredukuje się o 1/3. Wrzącą dynię przekładać do słoików, natychmiast zakręcać (tu również przyda się facet). Odwracać do góry dnem, ustawiać w pojemniku. Ja na wszelki(...)wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej
moj przepis namałym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia lubi bulgotać , więc lepiej podgrzewać pod uchyloną pokrywką. Koniecznie na małym ogniu, bo dynia niekiedy lubi się przypalić. W przypadku odmian wodnistych gotować do momentu aż woda zredukuje się o 1/3. Wrzącą dynię przekładać do słoików, natychmiast zakręcać (tu również przyda się facet). Odwracać do góry dnem, ustawiać w pojemniku. Ja na wszelki(...)wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej
moj przepis naciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło mi do głowy, co sama robiłam i jadłam oraz to co widziałam:) Ciekawostki? Kompot z dyni pity na pusty żołądek działa jako środek na zaparcia. Gotowana lub pieczona dynia
Pause Gotowanie!myślę. Rabarbarowy sernik z migdałami i czekoladą powstał z potrzeby zjedzenia wszystkiego naraz A jak się dobrze pokombinuje, to „wszystko” razem może smakować rewelacyjnie. Polecam ten sernik na ciepłe dni, bo nie wymaga piekarnika . Składniki na spód: ½ (100g) masła 100 g biszkoptów 1 łyżka cukru (jeśli biszkopty są niesłodzone) Składniki na sernik: 3 garście drobno pokrojonego(...)masła. Powstanie masa o mokrej konsystencji. Nie musi być jednolita. Masę wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, rozprowadzam równo, ugniatam i wstawiam do lodówki. Z rabarbaru i wody gotuję kompot. Nie za długo, żeby rabarbar za bardzo się nie rozpadł. Odstawiam do wystygnięcia. Płatki migdałów prażę na patelni i też odstawiam do wystygnięcia. W misce umieszczam serek, cukier puder
Słodki sentymentrewelacyjnie. Polecam ten sernik na ciepłe dni, bo nie wymaga piekarnika . Składniki na spód: ½ (100g) masła 100 g biszkoptów 1 łyżka cukru (jeśli biszkopty są niesłodzone) Składniki na sernik: 3 garście drobno pokrojonego rabarbaru ½ szklanki wody 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 garście prażonych płatków migdałów Dodatkowo: 20 małych biszkoptów 100 g czekolady 100 g śmietanki(...)masła. Powstanie masa o mokrej konsystencji. Nie musi być jednolita. Masę wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, rozprowadzam równo, ugniatam i wstawiam do lodówki. Z rabarbaru i wody gotuję kompot. Nie za długo, żeby rabarbar za bardzo się nie rozpadł. Odstawiam do wystygnięcia. Płatki migdałów prażę na patelni i też odstawiam do wystygnięcia. W misce umieszczam serek, cukier puder
Słodki sentyment