serniku na zimno, który robi się z własnoręcznie przygotowanego/uwarzonego sera z mleka, jajek i śmietany. Taki ser następnie uciera się z masłem i cukrem. Taki sernik na zimno smakuje zupełnie inaczej niż serniki z sera z wiaderka czy serków homogenizowanych. Jest zbity, ciężki, lekko maślany w smaku. Świetnie się kroi i ładnie wygląda. Z powodzeniem mógłby udawać sernik(...)przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Śmietanę w tym czasie zmiksowałam z jajkami na jednolitą konsystencję i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając mleko podgrzewałam przez kilkanaście minut, aż oddzielił się ser i serwatka. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie podgrzewać. Ser przecedziłam przez drobne sito i odstawiłam do przestygnięcia. Leciutko ciepły ser zblendowałam na jednolitą masę. Miękkie
Waniliowe Improwizacjepolecam… Składniki: Spód: 200g ciasteczek amarettini 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 350g białej czekolady 130g śmietany kremówki 36% 600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu) 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Sos owocowy: 150g jagód (mrożone lub świeże(...)tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno). 2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła. 3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym. 4. Do czekolady dodać
Mała Cukierenka05.09.2018 Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla
gotuj ze mnąTo już ostatni dyniowy przepis, który umieszczam na blogu w tym sezonie. Tym razem w wersji na słodko. Jest to typowe ciasto dyniowe jadane w USA
Zgrabne GotowanieNajlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa(...)tłustego mleka 50 g cukru z wanilią 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g płatków migdałów Rodzynki zalać rumem i odstawić. Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min. Wyłączyć gaz, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Zmielić trzykrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki wraz z rumem, miód, skórkę
Słodkie inspiracjelodówki. Rano smakują wybornie. Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną LINK , dodatkowo znajdziecie tam też przepisy na jej wykorzystanie. Zapraszam również po przepis na SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT LINK Wartości odżywcze 1 kawałka (mi wyszło 10 dużych) 197 kcal B 13 W 25 g T 7 g Składniki: kulki ▸ 100 g żurawiny suszonej(...)kaszy jaglanej ▸ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + dosłodzić wedle uznania polewa ▸ pół szklanki jogurtu naturalnego ▸ 50 g moreli suszonych Przygotowanie: 1. Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. 2. Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy
zdrowo i aktywnielodówki. Rano smakują wybornie. Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną LINK , dodatkowo znajdziecie tam też przepisy na jej wykorzystanie. Zapraszam również po przepis na SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT LINK Wartości odżywcze 1 kawałka (mi wyszło 10 dużych) 197 kcal B 13 W 25 g T 7 g Składniki: kulki ▸ 100 g żurawiny suszonej(...)kaszy jaglanej ▸ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + dosłodzić wedle uznania polewa ▸ pół szklanki jogurtu naturalnego ▸ 50 g moreli suszonych Przygotowanie: 1. Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. 2. Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy
Zdrowie i pysznie na talerzuuwielbiam – nawet w serniku, ta sałatka bez rodzynek sułtańskich nie byłaby już taka sama. Rodzynki dopełniają subtelną słodycz tej nieco egzotycznej sałatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Egzotyczna sałatka z kurczakiem, ananasem i rodzynkami 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 190 kcal Subtelnie
ProstePesto.plnaczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem pudrem. A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE
VioletoweKucharzeniekurkuma, reszta zależy od tego jaki jest Wasz smak i do czego tofu będzie używane. Jeśli chcecie przeznaczyć je na tofurnicę – sypnijcie ‘jajecznej’ soli Kala Namak , jeśli na sernik – nie sólcie i nie dodawajcie innych dodatków. Jeśli tofu ma mieć smak sera bliski cheddarowi – niezastąpione będą płatki drożdżowe. Jeśli będziecie tofu marynować, smażyć – polecam cebulową w smaku asafetydę, paprykę(...)przesmażamy przyprawy na oleju, następnie zlewamy do garnka resztę wody znad mąki – bez mąki, sama woda. Zawiesina mąki i wody powinna pozostać w drugim garnku. Wodę po moczeniu mąki gotujemy z przyprawami na średnim ogniu do czasu, aż odparuje przynajmniej 1/3 płynu a to co mamy w garnku zacznie gęstnieć i bulgotać. Mieszamy w drugim garnku dokładnie mąkę po moczeniu
Karo in the KitchenŻółtka oddzielić od białek ( najlepiej od razu do dwóch dużych misek). Obydwie czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej ( tzn.miskę z pokruszoną czekoladą umieścić na rondelku z gotującą się wodą). Odstawić do lekkiego przestudzenia. W tym czasie utrzeć żółtka z ksylitolem, dodać do nich roztarte masło i wymieszać. Ja uprościłam trochę procedury, a mianowicie masło utarłam z ksylitolem(...)ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego do 100*C piekarnika i pieczemy 80 minut, na termoobiegu. Następnie zwiększamy temperaturę do 125*C i dopiekamy jeszcze 50 minut( też termoobieg). W drugim etapie
Smaczne ZdroweTęczowy sernik na zimno Taki kolorowy deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy. Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać partiami ser, cały czas miksując. Masę podzielić na równe porcje. Żelatynę rozprowadzić w połowie zimnej szklanki wody. Następnie podgrzać (nie gotować!!!!!) i rozpuścić cały czas mieszając. Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć herbatniki. Do pierwszej porcji sera wlać letnią żelatynę, zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Tortownicę włożyć
na moim stole...czekoladą. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Zielone szparagi oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie wstążki lub plasterki, zanurzamy w syropie i gotujemy w nim, po czym wyjmujemy i studzimy. Mus wykładamy na talerze i dekorujemy zielonymi szparagami. Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową Czas przygotowania(...)papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut. Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø Składniki: Masa : 1 kg twarożku „Mój ulubiony” 4 łyżki oliwy
karmelowyCiasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody . Zostawiamy do ostygnięcia ( włożyłam kubek do zimnej wody i tak szybciej mi ostygła galaretka). Śmietanę wlałam do misy ( wysokiej misy) i zmiksowałam na sztywno. Serki jagodowo malinowe przełożyłam do śmietany
Różowa kuchniaCiasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody . Zostawiamy do ostygnięcia ( włożyłam kubek do zimnej wody i tak szybciej mi ostygła galaretka). Śmietanę wlałam do misy ( wysokiej misy) i zmiksowałam na sztywno. Serki jagodowo malinowe przełożyłam do śmietany
Różowa kuchniaMonastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem Monastyrska izba to wyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto
Korniszonkimojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was
moj przepis naDziś polecam Wam rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym . Dlaczego rodzinne? Bo doskonale sprawdza się na rodzinne spotkania. Ciasto piekę w dość dużej blaszce, łączę
Słodkie okruszkiPyszne, mięciutkie, ciągnące się i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka jaglane z czekoladą . Przygotowanie takich ciasteczek, to dosłownie chwilka czasu, najdłuższe w tym będzie gotowanie
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was
moj przepis naKażdy ma swój sprawdzony, niezawodny przepis na jakieś popisowe danie. Tym razem zapraszam na pyszny, delikatny serniczek. Jest z nami już ładnych parę
Rozpustne gotowanieCiasto, które możecie upiec z najróżniejszych owoców czy nawet z dodatkiem konfitury, dzięki temu za każdym razem będzie mogło Was zaskoczyć. Przepisu na idealne kruche ciasto
Mania Gotowania