ser - 17000 przepisów (strona:727/1134)

Sos beszamelowy 144

mąki oraz zachowanie odpowiednich proporcji składników. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt gęsty to dolejcie trochę zimnego mleka. Warto wspomnieć, że poprzez dodanie, np. koncentratu pomidorowego lub sera możecie otrzymać inne smaki poniższego sosu. Pamiętajcie, zimny sos mocno gęstnieje! Wystarczy go podgrzać i stanie się płynny :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: około 1,5-2 szklanek

Ugotować
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 174

wypróbują, będą chciały więcej J Kluseczki są jędrne i wbrew pozorom syte. Kombinuj z dodatkami, żeby się szybko nie znudziły. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnych kopytek z sera białego. Jeśli masz ochotę, tutaj znajdziesz mój tradycyjny PRZEPIS NA KOPYTKA >>   SKŁADNIKI: ( ok. 4 porcje, 50 klusek) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 60 g ricotty 2 duże jajka

Calzonella.com
Czulent z kaszą i fasolą 159

się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś” (lub 1 puszka białej fasoli) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki tłuszczu (olej

Trzeci talerz
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 132

drożdży, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto najlepiej wyrasta z tych świeżych na nadzienie 1/2 brokuła 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 3 łyżki suszonego oregano sól, pieprz do smaku dodatkowo oliwa z oliwek mąka do posypania blatu Przygotowanie: Do miski dodajemy pokruszone drożdże, mąkę oraz sól. Dolewamy wodę oraz oliwę

Moja smaczna kuchnia
Kluski szare, kluski żelazne 161

pyzy, śląskie do wyboru Kluski pasują zarówno do podrumienionej cebulki, ale sprawdzą się również z wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno są i tacy, którzy jadają je z białym serem. Ja w każdym razie zawsze jak trę ziemniaki na placki, mam dylemat…. placki czy te kluski. Brzuszek by chciał oba, ale te kalorie… Kluski może nie wyszły

Mieszam w Garnku
Testowanie stolnicy silikonowej oraz silikonowego wałka 166

wałkowania -silikon nie ściera się, jest odporny na wysokie temperatury -jest uniwersalny i stanowi element wystroju wnętrza kuchni -wymiary: długość 40 cm, średnica 5,5cm Do przygotowania pierogów z serem , polanych śmietanką z cukrem i posypanych cynamonem z rodzynkami , użyłam stolnicy silikonowej  przyjemnegotowanie.pl  i wałka silikonowego ze strony sklepu :  przyjemnegotowanie.pl (function

Kuchnia Danusi
makaron z rukola/ bazylią i serem blue 121

naprawdę z różnyli serami, których jestem fanką :) Szybciutki- jak praktycznie kazdy makaron zawierający wszystko co uwielbiam- rukola, bazylia, szynka parmenska, czosnek ii seryyy! :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 139

równe części. Pięć łyżek żelatyny zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy 3/4 szklanki cukru i mieszamy do czasu, aż całość się rozpuści. Powstały płyn studzimy, a następnie dodajemy do twarogowego sera i dokładnie mieszamy ( twaróg koniecznie musi mieć temperaturę pokojową, inaczej podczas mieszania w masie powstaną grudki żelatyny) . Dno tortownicy wykładamy pergaminem, kładziemy do niej jeden kawałek biszkoptu, a następnie układamy

Miód i pieprz
Chmurka na śniadanie, czyli pieczone jajka 120

sól,pieprz szczypta suszonej bazylii ulubione kiełki (u mnie rzeżucha) Przygotowanie: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną piane z odrobiną soli. Szynkę kroimy drobno i razem z serem łączymy z ubitym białkiem. Doprawiamy do smaku. Wykładamy drewniana łyżką na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Formujemy dołek, w który wlewamy żółtko. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika

ChilliJemy
Placuszki z borówkami na jogurcie wg Aleex 171

mleka 2% • 2 duże jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki cukru • szczypta soli • odrobina oleju • 400 g borówek amerykańskich Dodatkowo: • 250 g białego sera trzykrotnie mielonego • cukier waniliowy • 1 – 2 łyżki cukru pudru • 3 – 4 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: 1. Borówki opłukać pod bieżącą wodą, odłożyć kilkanaście owoców. 2. Twarożek przełożyć do miseczki

W mojej kuchni
Farsz do pizzy i zapiekanek wg Aleex 159

cebulę i czosnek. 6. Farsz podsmażyć, doprawiając pieprzem i papryką. Ostrożnie używać soli, ponieważ wędlina jest dość słona. 7. Farsz rozłożyć na spodzie do pizzy lub na zapiekankach. Posypać serem. Zapiekać. Smacznego

W mojej kuchni
Sos pieczarkowo - śmietanowy wg Aleex 127

Przyprawić solą, pieprzem oraz, opcjonalnie, kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 10. Sos podawać z makaronem al dente. Każdą porcję można posypać drobno startym twardym serem. Smacznego

W mojej kuchni
Langosze wg Aleex 156

głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku

W mojej kuchni
Domowy sos do pizzy wg Aleex 183

uwielbia, Dario i ja też lubimy tę tradycyjną, włoską potrawę. Można do niej wykorzystać wędlinę, która jakoś nie została zjedzona w ciągu tygodnia, można też przygotować pizzę minimalistyczną – z serem i sosem pomidorowym. Ponieważ na pizzę zapraszałam Was już kilka razy, tym razem proponuję Wam domowy sos do pizzy. Ten przepis to efekt moich kulinarnych poszukiwań, który w pełni

W mojej kuchni
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 115

Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Składniki 4 filety z kurczaka pieprz czarny sól Nadzienie 100 g chorizo 2 średnie pory 1 szalotka 4 plasterki sera cheddar 2-3 łyżki masła pieprz biały Panierka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej Dodatkowo oliwa do smażenia Instrukcje Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania