kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki bazylii, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek kroimy na cienkie plastry (można też kupić już w plastrach), dokładnie wykładamy nim kokilki po bokach
Kulinarne życiejest mój przedostatni wypiek karnawałowy w tym roku, bo planuję zrobić jeszcze mini pączusie z serem. A dziś postawiłam na chrust lany, który jest szybki i pyszny Składniki: - 3 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 150 ml mleka - 200 g mąki - szczypta soli - olej - cukier puder Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Cukier waniliowy miksujemy z żółtkami do białości. Dodajemy szczyptę soli
Kulinarne życiepuszki duża garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki 1 cebula szalotka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g sera feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól
Smakowity Blog Kulinarnyinne owoce, ważne żeby było smacznie i kolorowo ;-) Sernik można zrobić w formie o średnicy od 26 do 30 cm (w zależności jaką posiadacie). SKŁADNIKI Na sernik 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 125 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego
Passions hobbies lifewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Naleśniki z serem, owocami, bitą śmietaną, czekoladą, różnymi kremami... - były. To może galaretka? W moim domu taka wersja stała się wielkim hitem. W sumie cieszy mnie ten fakt, bo są przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam
Di gotujezwykle smakowała pysznie. Flądra sama w sobie jest dobra, nie potrzebne więc są jej wyszukane dodatki i składniki. Podałam ją z surówką Colesław i gotowanymi brokułami na które starłam ser Grana Padano. Składniki 2 flądry 1 cytryna sól olej Flądry przekładamy do zamykanego pojemnika, każdy kawałek solimy z wierchu, na to wyciskamy połowę cytryny i odstawiamy najlepiej
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki (na ok. 32 pierogi) ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g), - ¾ szklanki letniej przegotowanej wody, nadzienie: - kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - żółtko (20g). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki. 3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbrokuły powinny być al dente). Po tym czasie dorzucamy gorgonzolę i wszystko razem blendujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i sporą ilością pieprzu. Zupa powinna być dosyć słona dzięki obecnosci sera, więc dodatkowa sól może już nie być potrzebna. Podajemy na gorąco, z dodatkiem jajka w koszulce (np. z tego przepisu) i świeżego, chrupiącego pieczywa
Zawsze głodna!zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z wycinków z gazet. Z podanego
Na słodko lub wytrawniełyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub agawy* 6 kropel stewii 1/3 łyżeczki imbiru *w wersji wegańskiej użyjcie agawy, ewentualnie można pominąć i dodać parę kropel więcej stewii. Ser „parmezan” 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne) 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli
Fill The Bowltortowej szczypta soli ponadto: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania ew. konfitura do nadziania Twaróg rozetrzeć z żółtkami, najlepiej drewnianą łyżką. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, wlać do sera, wymieszać. Wciąż mieszając dodać rozpuszczone, letnie masło i sól, następnie przesianą mąkę. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na godzinę. Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką
6niebochociaż tym razem nic nie pieczemy to mamy pyszne śniadanie! Swoją szakszukę zrobiłam w wersji "na bogato" bo dodałam do niej też trochę papryki a także kozi ser i kalerosse. Ta ostatnia, dziwna nazwa, to bardzo świeże na polskim rynku warzywo. Tak świeże, że dopiero pojawi się w sprzedaży a ja dostałam dużą torbę po prostu w prezencie
Smaczna Pyza400g) fasoli czerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g) 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin
Chocolate Muffin Blogpięknie rośnie w gorącym oleju. Ważne, aby jego temperatura nie była zbyt wysoka, w innym wypadku oponki nie usmażą się równo. Powodzenia! Składniki: 500 g twarogu lub białego sera 500 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany, kwaśnej 18% 3żółtka 1 łyżeczka sody W głębokiej patelni rozgrzać ok. 0,8-1l oleju ( lub więcej, oponki muszą swobodnie pływać, nie mogą
Chocolate Muffin Blogłyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub agawy* 6 kropel stewii 1/3 łyżeczki imbiru *w wersji wegańskiej użyjcie agawy, ewentualnie można pominąć i dodać parę kropel więcej stewii. Ser „parmezan” 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne) 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli
Fill The Bowl