ser smażony - 2002 przepisów (strona:62/134)

Błyskawiczne piątki - podsumowanie 09.12.2016r. 181

tygodniu mamy 14 przepisów. Angelika  Galareta w ieprzowa   Karp smażony Sałatka ziemniaczana      Marzena Śledzie w oleju lnianym     Magdalena  Szybkie pomarańczowe ciasto z kisiele m   Marta Moskole     Aga Makowe muffinki z serem   Agnieszka  Wigilijne babeczki   Danuta Tatar z makreli wędzonej i awokado    Joanna  Błyskawiczne

Magiczne Życie Marty
Faszerowane cukinie z piekarnika. 192

jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju

Powiedz dietom nie
Spaghetti z karmelizowaną cebulą i szparagami 174

oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 czubata łyżka brązowego cukru sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki drobno startego sera grana padano Wykonanie: Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę, smaż około 10 minut aż zmięknie i zacznie delikatnie się rumienić, mieszaj od czasu do czasu, uważając by się nie przypaliła

Moja pasja smaku
Roladki schabowe z fasolką i serem 205

tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Mieszamy z serem. Na każdym płacie schabu układamy garść sera i kulka fasolek szparagowych. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 230

smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju aż się lekko zrumienią.. Łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać  do niego ser, pokrojony koperek, sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć do szprycy. Farsz ułożyć na środku każdego placka i zwinać

Gosia gotuje
Naleśniki z soczewicą zieloną 232

ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem dorzucam pokrojony w  kostkę  ser feta, przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy i duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na  naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.   Gotowe ! Dobrze smakują z sosem czosnkowym oraz zieleninką (roszponka, kiełki

Życie na widelcu
Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią 256

soczewicy z fetą i cukinią Składniki: 1 szklanka suchej soczewicy (u mnie verde) 2 cukinie około 200 g sera fety 1-2 łyżki suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów garść świeżej mięty sól, pieprz olej do smażenia Soczewicę ugotować aż będzie miękka. Odcedzić i ostudzić. Cukinie opłukać, pokroić ukośnie w plasterki i posypać suszonym tymiankiem. Smażyć

UgotujmyTo.pl
Naleśniki nadziewane serem i szynką 240

lubiSólCzosnekDodatki:KeczupUWAGI:Ser żółty można zastąpić pleśniowym lub mozzarellą wedle uznania. Wykonanie : Na usmażonego naleśnika kładziemy plasterek szynki , plasterek sera. Posypujemy szczyptą ziół prowansalskich czosnku (jak kto lubi). Składamy na pół i jeszcze raz na pół tak żeby powstał trójkąt. Smażymy na maśle z obydwu stron na złoty kolor (pod przykryciem na wolnym ogniu). Pod koniec smażenia można posypać papryką

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 214

mięty 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto Przygotowanie: Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 399

mrożone warzywa. Gdy puszczą wodę doprawić przyprawą do kuchni chińskiej. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać sos, dusić chwilę, aby było ciepłe. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdy bok zwinąć do środka ok. 0,5cm (tak, aby powstała nam ramka). Na to wyłożyć chińskie nadzienie. Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut

Fabryka pomysłów
C - Kotlet w ziołowym aromacie 186

indywidualizacji kawałka mięsa... Kotlet w ziołowym aromacie   Składniki: 1 filet z kurczaka 1 jajko bułka tarta 20 dkg pieczarki 2 ząbki czosnku 2 papryki konserowe 5 dkg żółtego sera oliwa z oliwek 1 szklanka maślanki 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół sól, pieprz do smaku Filet z kurczaka dzielę na "kotletowe" porcje,  zalewam maślanką, dodaję ząbki czosnku(...)zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej, smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki konserwowej papryki, przykrywam żółtym serem i wkładam na kilka minut do piekarnika, do momentu roztopienia się sera.Mięsko jest

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 325

Dodatkowo 4 parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka na chlebowych grzankach 222

zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut.   Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy.   Usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekamy ok 10 minut.   Posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas

Maminek kulinarny
Makaron z chorizo i 3 rodzajami sera 460

podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento. Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy. Przekładamy makaron na talerze. Posypujemy natką pietruszki, pieprzem

OstryKęs
Grillowane gruszki z camembertem 189

dłuższego czasu chciałam wypróbować połączenia gruszki z moim ulubionym serem camembert. Od początku wiedziałam, że w grillowanych gruszkach będzie pasował idealnie. Do tego jeszcze bazylia dodała świeżego aromatu. Całość dania świetnie wpasowała się w ostatnie ciepłe dni.  Składniki 1 duża gruszka 1 łyżka soku z cytryny 1/3 camembert suszona żurawina świeża bazylia sól, pieprz Sposób przygotowania Gruszki umyć(...)pół i wydrążyć łyżką środek, skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać grillowaną patelnię i smażyć na średnim ogniu do czasu aż będą miękkie (lub można nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec bez przykrycia ok. 30 min). Wydrążone środki wypełnić suszoną żurawiną i przykryć plasterkiem sera camembert. Podsmażyć jeszcze przez chwilę by ser się rozpuścił. Przyprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią

pink envelope
roladki schabowe z serem pleśniowym 274

kostkę, a marchew w plastry. Dodajemy na patelnię do roladek. Smażymy razem aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodajemy wodę, tak by zakryć 1/3 zawartości patelni. Dusimy razem godzinę, półtorej. Aż warzywa będą miękkie, a sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy szczyptę ziół prowansalskich, sól, pieprz i resztę sera lazur.  Gdy ser się rozpuści roladki są gotowe do podania

Cook&Love
Lasagne bez beszamelu 266

posmarowania formy 400 ml mleka 100 ml słodkiej śmietany 200 g dojrzałego sera cheddar 1 łyżeczka białego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 100 g mozzarella 6 suszonych pomidorów w oleju Pokrój cebulę w kostkę, rozgrzej oliwę i zeszklij na patelni. Dodaj czosnek i mięso. Smaż aż mięso przestanie być krwiste, po czym przełóż do garnka. Obierz pieczarki, pokrój

codojedzenia
Pizza omletowa ze szpinakiem 172

rewelacja. Składniki: 5 jajek 150 gram świeżego szpinaku 3 łyżki pomidorów z puszki krojonych 3 spore pieczarki 3 plasterki baleronu ( można inną ) 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej Tarty ser ( typu gouda ) Wykonanie: Do przygotowania potrzebujemy 2 patelnie. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy na paseczki, pieczarki na połowę i następnie na plasterki. Na patelnię, wlewamy odrobinę(...)drugiej patelni wlewamy również trochę oleju ( rozgrzewamy ), wlewamy jajka. Smażymy omleta – podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Nakładamy przygotowany szpinak ze pozostałymi składnikami. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez chwilę aby ser się rozpuścił. Kroimy podobnie jak pizzę

Smaki Ewy
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry 171

makaronu tagliatelle, u mnie Malma 20 dag świeżych kurek 50 dag fileta drobiowego 300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18% ojej rzepakowy zielona natka pietruszki 2 średnie cebule ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku sól pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka carry 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 2. Mięso drobiowe(...)głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 3 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę oraz podsmażone mięso, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron.  4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki

Apetyczna babeczka
Zapiekanka brokułowa 665

paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min.Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać.Przełożyć do naczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia)Wszystko wyrównać . Ser zetrzeć na tarce,połowę  wymieszać ze śmietaną  solą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i mozzarellą. 1974

zeszklić na łyżce masła klarowanego, dodać obrane pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody, filety nakłuć usmażyć na łyżce klarowanego masła 3-5 min. z każdej strony(chodzi o to żeby zamknąć mięso), naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy na dno filet, następnie rozkładamy pieczarki, posypujemy startym żółtym serem, wkładamy pokrojone w cząstki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli kroimy w ćwiartki

Kuchnia Beaty