podwójna pierś kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, kilka plasterków sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej , 400 ml kremówki, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę i różyczki brokuła (obgotowane w osolonej
Aga w kuchnitutaj)Sos beszamelowy:- 40 g masła- 60 g mąki pszennej- pół litra mleka- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- ser zółty do posypania- naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm)Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone.Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy(...)zakryły go całkowicie.Trzecią warstwą jest sos beszamelowy.Wylewamy go na płaty makaronu.Składników powinno wystarczyć nam na jeszcze dwie warstwysosu bolońskiego i dwie sosu beszamelowego.Wierzch lasagne posypujemy obficie tartym serem żółtym, całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.Po upieczeniu pozostawiamy lasagne na około 10 minut by "odpoczęła".Następnie kroimy na porcje i podajemy. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnikapusty pekińskiej 4 średnie pomidory 500 g piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników(...)minimum na 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć go na patelni na jasno złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu
Świat Domowej Kuchniprzyprawa do kuchni meksykańskiej 3 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem(...)podłużne paseczki. Smażymy przez około 5 minut. Możemy smażyć na patelni pozostałej po smażeniu kurczaka, wtedy warzywa przejdą również aromatem przypraw. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy. Pomidora kroimy w kostkę, dymkę i sałatę siekamy. Tortille smarujemy odrobiną wody, następnie posypujemy je serem. Tak przygotowane placki przekładamy na patelnię (serem do góry) i chwilę podgrzewamy, aby ser się
Mania Gotowaniaszczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 średnie dojrzałe pomidory 1/2 czerwonej papryczki chili garść listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje feta) Dodatkowo: ser feta z zalewy ( może być zwykła feta) oliwki czarne i zielone
Gosia gotujeBabkę ziemniaczana z boczkiem Taki placek ziemniaczany z piekarnika jest pyszny, chrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem. Polecam Wam moje inne przepisy na placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany(...)lekko posmarowanym olejem papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopni z termoobiegiem, aż się placek ze złoci- ok.20 minut. Placek oczywiście możecie zrobić grubszy i doprawić jak chcecie. Ten smażony placek był rewelacyjny, jak powiedział Piotrek. Smacznego, zostawiam Was z pysznym plackiem ziemniaczanym z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. The post Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew lub 2 małe 150g żółtego sera 400 ml śmietany 18% płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka oregano sól pieprz Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i czosnek i chwilkę podsmażyć. Dodać marchew startą na grubej tarce i smażyć razem około 3-4 minut. Do warzyw dodać mięso i rozdrobnić je. Wsypać(...)przyprawy, wymieszać i smażyć około 15 minut. Po wystudzeniu mięso wymieszać z ryżem i jajkami. Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie napełnić je farszem i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wstawić naczynie z papryką i zapiekać około 20 minut. W tym czasie Przygotować sos. Ser zetrzeć na tarce
kuchnia doskikaszanki :))Składnikiziemniakikapusta kwaszona (dość kwaśna)kaszankacebula ser żółtymajeranekziele angielskieliść laurowyNie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.Wykonanie:Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki
Walijskie Pichceniepółplasterki. Podsmażony boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy
Kolizje Smakówużyto sól, pieprz łyżeczka cukru ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich makaron spaghetti tarty żółty ser (lub parmezan) Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka (lub kosteczkę jak ktoś woli..) i siekam czosnek. Wstawiam wodę na makaron. Na patelni z olejem smażę mięso mielone, ciągle mieszając żeby nie zostały duże kawałki ani nie przywarło. Gdy woda się(...)Dodaję słoiczek przecieru i trochę wody. Wsypuję cukier, przyprawy i duszę kolejne 5 min. Wyciągam makaron z wody prosto na talerze, dodaję sos i posypuję serem. Smacznego
W kuchni bez szafekDrób i ser...dwa składniki które moi synowie mogą jeść codziennie...połączyłam te dwa smaki... wyszło pysznie Składniki:70 dag piersi z kurczakasól,pieprzzioła
Z Majeczką w kuchnisól i pieprz do smaku 100g mąki 100-150ml gazowanej wody olej do smażenia Ocet podgrzewamy w rondelku do mometu aż zacznie gęstnieć- wtedy zdejmujemy go z ognia i zostawiamy na potem. Kwiaty płuczemy i kładziemy na papierowym ręczniku do osuszenia. Ser mieszamy z sokiem z limonki, drobno posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Do wody wsypujemy stopniowo mąkę- przesiewamy(...)podobno są niesmaczne. Przez powstały otwór nadziewamy kwiaty masą serową. Jeśli kwiaty były rozwinięte, górne końcówki płatków skręcamy, tak, żeby masa nie uciekła. Nadziane dokładnie maczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez około 2 minuty. Gotowe danie serwujemy na ciepło, na liściach sałaty lodowej, skropione sosem z octu balsamicznego. Mnie kombinacja smaków wprawiła w zachwyt, dodatkowo cała
les mirabellespapryki 4 łyżki oliwy sok i skórka z 1/2 cytryny 175 g łagodnego sera koziego (kruszącego się, nie do smarowania) kilka gałązek oregano sól, pieprz do podania: wykałaczki Przygotowanie: Papryki oczyść i pokrój w szerokie paski. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paski papryki i smaż je pod przykryciem ok. 10 minut, aż staną się prawie miękkie. Skórka powinna
Chilli Czosnek i Oliwasuszone w paskach, kapary i oliwki w plasterkach. Całość smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy, papryczkę chili, bazylię, pieprz i sos worcetershire. Całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. często mieszając, tak aby wszystkie składniki smakowo się zmieszały. Makaron odcedzamy, dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy serem pokrojonym w paseczki. Smacznego
Moniki Smakołyki