font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Na pierwszym zdjęciu: dufinki (smażone kuleczki ziemniaczane), smażony kalafior w cieście oraz zielona fasolka z bułką tartą. Całkiem smacznie i nie tak bardzo drogo, nawet bez OpenCard. Na kolejnych zdjęciach prażony ser, frytki, zestaw surówek i jajko z majonezem. W menu jest nawet oddzielna zakładka „dania jarskie”. Na deser – naleśniki
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki* 4 placki tortilla* 2 średnie filety z kurczaka* 8 plastrów serka topionego* 20 dag sera żółtego* 6 łyżek mąki pszennej* 3 łyżki mąki ziemniaczanej* 1 białko z jajka* przyprawa do kurczaka * ulubiony sos pomidorowy lub ketchupSposób wykonaniaKażdy filet z kurczaka rozciąć na dwa plastry i rozbić na dość cienkie płaty. Do białka wlać 2 łyżki wody, dodać przyprawę(...)mące. Tak opanierowane mięso kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano.Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi pokrojony w słupki ser żółty.Połówkę placka z nadzieniem nakryć tylko połówką posmarowaną .Na patelnie posmarowana odrobinę oliwy
Mix smakuMożemy z niego przyrządzać zupy, dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti(...)minut Składniki: 200 g mrożonego szpinaku Poltino 1 puszka pomidorów z puszki 2 ugotowane ziemniaki 2 duże wiejskie jaja 1 cebula 1 łyżeczka ziarenek kuminu olej do smażenia sól pieprz natka do posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Solimy go i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatitymiseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku.Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać.Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący.W międzyczasie(...)Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.Ja używam mieszanki serów twardych Reggio piatto dostępnej w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Oliwę można zastąpić olejem, a boczek pancettą
Gospodyni Miejskalitra bulionu drobiowego 200 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g kurek, oczyszczonych, duże przekrojone na połówki sól i pieprz szczypiorek i kolendra do podania Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż cebulę i szczyptę soli i smaż do zeszklenia, przez około 3 lub 4 minuty. Dodaj dynię(...)smaż przez minutę, po czym dodaj bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W międzyczasie podsmaż na oliwie kurki z odrobiną soli i rozłóż je do miseczek. Gdy wszystkie warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie umieść ponownie garnek na małym ogniu, dodaj ser i śmietanę
karmelowyliści Bazylii 10g Sera parmezan Sól Pieprz Włoska zupa krem z pomidorów Przygotowanie: Pomidory myjemy, nacinamy w kształcie krzyża od strony szypułki i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a selera kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy, aż się zeszkli(...)selera, zasypujemy mąką i razem smażymy przez kilka minut. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy przesmażone warzywa razem z pomidorami i gotujemy przez 20 min. Zupę blendujemy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką, lub pieprzem cayenne, gotujemy przez 3-4 min Oddzielnie przygotowujemy małą porcję pesto bazyliowego – orzeszki, liście bazylii i ser blendujemy, zalewamy oliwą, mieszamy i doprawiamy solą
Księga-Smakuprzygotowanie mojego przepisu. Miłego pichcenia Wam życzę. Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 21,00 złSKŁADNIKI:1 kg ziemniaków250 g startego żółtego sera ( użyłem sera edamskiego)550 g kiełbasy ( np. śląskiej)300 g śmietany 18%2 cebule czerwonenatka pietruszki2 łyżeczki masła2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiejsól, pieprzPRZYGOTOWANIE ziemniaków:Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania(...)pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy śmietanę. Farsz redukujemy do zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE zapiekanki:Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Na spód naczynia wykładamy warstwę z pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich układamy 1/2 przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie warstwa z ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano
kulinarnyJaZapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna ! Składniki na blaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda, edamski lub podlaski 3 czubate łyżki majonezu <- klik ( użyłam domowej roboty ) 1/2 kg filetów drobiowych przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat ) olej do wysmarowania papieru do piecz. Nadzienie pieczarkowe około(...)pieprzem i czosnkiem granulowanym (możemy użyć świeżego czosnku, podczas smażenia dodać go razem z cebulką ) Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy bułkę tarta i jajko, mieszamy i odstawiamy. 2. Filety rozcinamy w połowie i rozbijamy cienko, przyprawiamy i na czas przygotowania ciasta serowego chowamy je do lodówki. 3. Ser ścieramy na średnich oczkach, dodajemy rozkłócone jajka oraz majonez - mieszamy
Gotowanie...to proste !PRZYGOTOWANIE Szpinak umyć i poszatkować. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać przygotowany szpinak. Smażyć, aż woda odparuje, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. W drobną kostkę pokroić wędlinę i usmażyć ją na osobnej patelni – do zezłocenia. Następnie mięsiwo przełożyć do szpinaku, wkroić ser i na wolnym ogniu doprowadzić do jego rozpuszczenia. Doprawić solą – na ten punkt uważać
zabawa smakiemhiszpańskiej - proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Do przygotowania dania użyłem: 4 sporych ziemniaków, 4 jajek, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram kiełbasy chorizo, 30 gram sera manchego, pęczka szczypiorku, mielonej papryki słodkiej, gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki suszonego cząbru, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki dokładnie umyłem, nie obierałem(...)Następnie zsunąłem ją z talerz ponownie na patelnię przyrumienioną stroną do góry i smażyłem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zsunąłem danie z patelni na talerz. Pokroiłem jak pizzę w trójkątne kawałki, które umieściłem na talerzach. Każdy kawałek posypałem obficie startym na drobnej tarce serem manchego i posiekanym drobno szczypiorkiem. Podałem z lampką czerwonego wina
Wyprawy kulinarnełyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawą do mielonego i smażymy aż nie będzie surowe. Otwieramy puszkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiulubionego chleba 1 duża gruszka pokrojona w kostkę 100 g sera gorgonzola 2-3 liście jarmużu, usunięte grube łodygi, liście podarte na kawałki Przygotowanie prostej zupy dyniowej: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz gałązki tymianku lub rozmarynu. Smaż przez 5 minut. Dodaj dynię obraną ze skórki(...)kromkach chleba ułóż gruszkę i jarmuż i przykryj dużymi plastrami gorgonzoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę na 5-7 min. aż ser się roztopi. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem, oraz płatkami chilli. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami. ➤ Chcesz zrobić miseczki
Chilli Czosnek i Oliwatopionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli(...)rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut na 180 stopni do piekarnika na funkcje opiekania. Obserwujemy ser, gdy zacznie się rumienić potrawę można wyjąć. Podawać
Kolizje Smakówbardzo drobno, zalewamy oliwą, dodajemy sól. Następnie chleb kroimy w kostkę, dorzucamy do oliwy i dokładnie mieszamy. Smażymy aż będzie rumiany na mocno rozgrzanej patelni. Zupę wylewamy na talerz i posypujemy grzankami. W wersji burżujskiej możemy także po wierzchu posypać startym żółtym serem. (ja użyłem estońskiego twardego długo dojrzewającego ale jakieś tanie sery też powinny się sprawdzić) Koszt całości: 6zł
Tanie przepisy studenckie