smak puszysty) 10 dag startego sera żółtego Szczypta cukru 1 łyżeczka oregano sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. Odcedzić i przelać go zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się(...)pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym. Piec. Ok. 15-20 minut
Fabryka pomysłówlaurowy, ziele angielskie sól, pieprz 8 kromek bagietki 4 plasterki sera żółtego Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cebulę. Do cebuli dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy do momentu aż cebula lekko zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy(...)gotujemy ok. 20 min. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami z żółtym serem, wcześniej przygotowanymi w piekarniku
Kuchnia MagdaLenyboczniaków1 cebula120 g sera gouda1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masłasól, pieprzWykonanie:Cebulę pokroić w drobną kostkę, grzyby pokroić w paski.Na patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę - usmażyć na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni, pozostawiając oliwę. Na tej samem patelni podsmażyć boczniaki. Grzyby smażyć około 5-7 minut(...)patelni.Na tą samą, nie mytą patelnię wsypać ryż - smażyć, mieszając aż ziarna zrobią się szkliste. Szklisty ryż podlać odrobiną bulionu - gotować. Gdy płyn wyparuje, ponownie uzupełnić i czynność powtarzać, aż ryż stanie się kremowy i miękki.Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, grzyby i pietruszkę- wymieszać.Na koniec dodać starty ser oraz masło - całość raz jeszcze wymieszać. Jeśli risotto jest zbyt
kolorowotorcikowopomidorowego1 cebula1 czosnekser (np. parmezan czy pecorino)bazylia, oregano, zioła prowansalskiełyżeczka słodkiej mielonej paprykisól, pieprzoliwa z oliwek bądź olejSposób przyrządzenia:Kroimy w kostkę cebulę, wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi(...)odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka makaronu pokryła się przepysznym sosem. Po przełożeniu na talerz, ścieramy ser i dekorujemy świeżą bazylią.Przepyszne i bardzo szybkie danie dla 2 osób
upichcicsię rozpadły i powstała pulpa. Pod koniec smażenia dodaję bazylię i jeszcze przez chwilę smażę. Do odcedzonego i gorącego makaronu dodaję ugotowaną fasolkę, dodaję sos i całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu makaron posypuję pokruszonym serem feta. Makaron z fasolką szparagową jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepomidorówduża cebula3 duże ząbki czosnkuolejsól, pieprz, bazylia3 jajka150 mozzarelli lub sera żółtego do zapiekania (np. gouda, edamski)ok. 400 g kiełbasy Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na ok. 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Pomidory kroimy w grubą kostkę (można je przedtem obrać ze skórki
Słodka Stronatalerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym, a jeśli uda się Wam go zdobyć, to najlepiej oryginalnym serem sirene. Nie dosalamy dodatkowo frytek, gdyż ser jest wystarczająco słony. :) Te pyszne kotleciki były podawane w naszym hotelu, były tak pyszne, że nie przeszkadzało nam, że podawano je właściwie codziennie, bo mimo to zawsze decydowaliśmy się je jeść(...)przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo
Cooking MonsterKotlety mielone z cukinii...Złocista i chrupiąca skórka na zewnątrz.A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia.Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego.Zapraszam! Składniki:1 duża cukinia;100 g startego sera mozzarella;1 jajo;1 duża, zwykła bułka;2 średnie cebule;Sól;Pieprz;Olej;Bułka tarta.Sposób przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze(...)grubych oczkach mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. W przypadku gdyby masa była zbyt rzadka dodać bułkę tartą.Z masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Kotelty podawać na ciepło do obiadu (u mnie z surówką z buraków z jogurtem i zapiekanymi ziemniakami), na zimno na kanapki lub jako przekąskę na zimno.SMACZNEGO
Gospodyni Miejskagrzybach. Sos – na tej samej patelni co smażyły się grzyby, roztopić masło. Wsypać mąkę chwilkę smażyć, ale nie pozwolić żeby zbrązowiało. Wlać wodę i dodać rozdrobioną kostkę rosołową, zagotować. Ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i dodać potarty ser. Zostawić trochę sera do posypania na górze.Wymieszać i zdjąć z ognia. Wylać do naczynia żaroodpornego
Kuchnia Pokoleńchilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe, po czym wlać(...)dobrze wymieszać, żeby nie było grudek (ja mój sos pomidorowy robiłam w misie blendera, bo korzystałam ze świeżej bazylii). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ser zetrzeć na tarce. W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Wrzucać po 3 płaty lasagne (tak żeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym
Passions hobbies lifeMój ulubiony obiad Składniki - 4 cukinie - 1 woreczek ryżu - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g sera żółtego - mieszanka przypraw do dań chińskich - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym (miałam swoje przepis w mojej kolekcji ) - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 łyżka papryki słodkiej - świeże zioła : - pęczek pietruszki - kilka(...)dań chińskich solą i pieprzem smażyć do odparowania wody - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem włożyć na blachę Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę każdej cukinii dać plasterek sera Zostawić chwilę aż się rozpuści ser 3. sos - W garnku
W królestwie smaków Beatymielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w oliwie 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego Vegeta , pieprz do smaku Przyprawa pomidor, czosnek , bazylia Piątnica około 3 łyżek 3 łyżki szczypiorku Piątnica 2 łyżki ziół prowansalskich Piątnica 3 łyżki oliwy(...)dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory i przyprawy. Smażyć na małym ogniu około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek , przyprawić jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka oregano świeżego sól, pieprz Wierzch-pianka. 1 białko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h. Opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min. Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać(...)Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach.. Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano. Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie. Całość posypać listkami oregano. Rada. Pomidory tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z sufletowym
Kulinarny karnet Christopheratłuszczu większe fragmenty bułki tartej, jeśli się takowe oddzielą, aby uniknąć ich przypalenia). olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy doprowadzić do wrzenia. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 23 x 34 cm wylać warstwę sosu. Oprószyć 1/4 tartego sera. Ułożyć plastry bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki sosu. klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu
Moja Delicjaugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszą strukturę), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili. Jabłka obieramy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata