ser smażony - 2002 przepisów (strona:54/134)

Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem 176

Ostatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i  stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu.Składniki:1 większa cukinia2 figi120 g koziego sera100 g śmietanki(...)grubości około 0,7-1 cm. Patelnię bardzo cienko smarujemy oliwą i smażymy pokrojone cukinie z obu stron. Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 0,5 cm plasterki. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietankę, biały pieprz i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy starty ser kozi i mieszamy. Płaskie naczynie żaroodporne bardzo cieniutko smarujemy oliwą i układamy

Oryginalny smak
B... Bruschetta w 2 wariantach! 152

pół100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p)3 pieczarki1/2 pomidora4 plastry grillowanego bakłażana1/2 małej cebuli 3 czarne oliwki (opłukane) 2 łyżki oliwy8 plastrów sera emmentaler5 plastrów mozarellisól, pieprz, papryka ostra (do mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie:I wersja pomidorowa:Bakłażana kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy(...)bazylią i przykrywamy mozarellą.II wersja "wiejska" (:p): Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy.Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy do miski i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuniemy sok, który zmiękczyłby bagietkę.Bagietkę polewamy oliwą, układamy plastry sera emmentaler, dodajemy mięso mielone, które przykrywamy plastrami sera.Obie bagietki pieczemy w 180"C przez ok. 15-20 minut

Kitchens Alphabet
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 724

ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno(...)Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę

Kolizje Smaków
Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 166

część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz   Na klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko(...)skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością sera, dodajemy wątróbkę z pieczarkami. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy

BaRepas
MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM 122

główki sałaty lodowej (poszatkowanej) 2 pomidory pokrojone w kostkę 1/2 szklanki tartego żółtego sera do dekoracji: liście sałaty na spód każdego placka tortilla PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, posypujemy odrobiną cukru oraz soli, smażymy około 5 minut lub do czasu, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodajemy tuńczyka, kukurydzę, fasolę(...)posiekaną kolendrę, smażymy przez około 3 minuty lub do czasu kiedy zawartość patelni stanie się gorąca - utrzymujemy w cieple. Krok 2. Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni grillowej (bez tłuszczu). Krok 3. Na każdy placek nakładamy gorące warzywa z tuńczykiem, posypujemy tartym żółtym serem, który od ciepła potrawy lekko zmięknie, całość posypujemy sałatą lodową oraz pomidorami , od razu

Moja Książka Kucharska
,,Zapiekanka szpinakowa’’ 305

łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę i smażymy razem

Podróż w kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 306

jeszcze ziemniaki :) Składniki: 3-4 laski kiełbasy około 15 średnich ziemniaków 1 cebula 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko osolonej(...)cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony

Kolorowy Przepisownik
Ful Medames. Zapraszam Was na egipskie śniadanie! 130

składa się z suszonego bobu (po egipsku ful), gotowanego przez całą noc do konsystencji papki. Doprawia się go następnie oliwą, kuminem, natką pietruszki, czosnkiem i cytryną. Czasem podaje ze smażonymi lub gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej(...)smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ciecierzycę, bób, kumin oraz płatki chilli i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe ful madames podawaj posypane serem feta, razem z cząstkami cytryny, podgrzanymi chlebkami pita oraz salsą z zielonego chilli. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym 268

Makaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym...Mięsisty makaron z dziurką w środku oblepiony aksamitnym sosem z miękkimi liśćmi szpinaku.Delikatny, kremowy i przede wszystkim sycący.Dla miłośników

Gospodyni Miejska
Grzanki z mortadelą 111

śmiało konkurować ze znacznie wykwintniejszymi wędlinami. Polecam... Składniki: 12 plasterków cieńko pokrojonej mortadeli 10 dkg startego sera morskiego  kromek bułki wrocławskiej 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek  3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z  sosem vinegret Sposób

Gosia gotuje
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1373

kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie. Na drugiej patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy(...)widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.Wskazówki:Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty

upichcic
Co zamiast fast food – menu na tydzień 127

nawet chrupiącym kurczakom z fast foodów, bo jest równie „crunchy”, ale przyrządzone bez smażenia w głębokim tłuszczu. W ogóle bez tłuszczu! Udka to absolutny hit tego menu, ale nie jedyny. W jadłospisie na tydzień znajdziecie zdrowy, wegetariański odpowiednik hamburgerów – burgery z cieciorki i koziego sera . Kochamy też tradycyjnego burgera (i wkrótce wrzućmy nasze sprawdzone, ulubione przepisy na to doskonałe(...)burgery z cieciorki i koziego sera na środę i ugotowaliśmy zupę brokułową z mielonymi migdałami . To danie na piątek, dlatego trafiło do zamrażalnika. Zupę podaliśmy z grzankami z koziego sera i gruszki, które zrobiliśmy w piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy

Niedzielny kucharz
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 216

plastry szynki szwarcwaldzkiejduża garść szpinaku baby70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronkiokoło 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego100 ml białego wina wytrawnego1 łyżka masła sólpieprzoliwa z oliwekWykonanie:W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę.Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli(...)lekko chrupka.Gotowe warzywa zdejmij z patelni.Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty.Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie.Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino.Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj.Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Makaron z cukinią 286

małe cukinie3 ząbki czosnkusólchili w proszku oliwa z oliwek50g tartego twardego sera(u mnie Dziugas)PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cukinie bez obierania kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy chili. Smażymy na złoto. Zdejmujemy cukinię z patelni.    Kiedy już usmażymy wszystkie

Moje Kuchenne Rewelacje
Paluszki krabowe w chlebku 210

sól i pieprz - 2 łyżki masła Przygotowanie: Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle z liści laurowymi do miękkości. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i oliwę, mieszamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masy razem z posiekaną pietruszką i serem żółtym. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania