małych ziemniakach, czy da radę, bo w dużych to żadna filozofia. Spokojnie dał radę! Przejdźmy do rzeczy. Składniki: jajka odrobina tłuszczu do jajek sadzonych 250 g sera białego 1 pęczek szczypiorku sól pieprz kilka ziemniaków olej lub oliwa z oliwek czosnek niedźwiedzi śmietana 18% Wykonanie: Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą, osuszyłam i z pomocą wykrawacza do ziemniaków wydrążyłam spirale(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłam około 30 minut, ale czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Kochani, po prostu pilnujemy, żeby nie spalić, a stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką. Biały ser rozgniotłam widelcem, pokroiłam szczypiorek, wsypałam do sera, posoliłam, dodałam śmietanę i wymieszałam wszystko razem. Jak smażyć jajka? Na rozgrzanym tłuszczu, oczywiście. Smażycie zgodnie z Waszymi upodobaniami. Ja lubię płynne żółtko
Blondynka Gotujeziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie. Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne. Pierogi ruskie Składniki: Farsz : ser biały - 350 g cebula - 2 szt ziemniaki ugotowane - 650 g masło- do smażenia sól i pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca - 1 i 1/4 szkl mąka - 4 szkl sól(...)łyżeczka Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. Wymieszać składniki z solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto
Kuchnia Danusideser. W sam raz na weekend. Tak więc już dzisiaj należy zaopatrzyć się w potrzebne składniki, blender i do dzieła. Samo przygotowanie zajmuje 15 minut. Składniki: 500 g białego sera 125 g serka mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka (osobno żółtka i białka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli himalajskiej 1 laska wanilii 3 świeże figi. Przygotowanie(...)program góra-dół. Małą foremkę, u mnie tortownica o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blendera wlewamy mleko skondensowane, żółtka, serek mascarpone. Całość miksujemy. Dodajemy po kawałku sera białego i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Całość miksujemy jeszcze przez chwilkę. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę
Naturalna Kuchniapomysłami jak je wykorzystać, ale strzałem w dziesiątkę okazały się muffiny. Tak powstał przepis na pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem. Składniki 100 g płatków gryczanych 200 g odtłuszczonego białego sera 3 jabłka 2 jajka 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka bio proszku do pieczenia Ser biały przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy
My Chcemy Jeśćzrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania Dodatkowo; sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru(...)bułeczki ładnie się zrumienia. Kiedy bułeczki już nam przestygną, przekrawamy je na pół,smarujemy masłem i wkładamy na co tylko mamy ochote. Ja podałąm składniki których uzyłam. Z białego sera wykroiłam kółka na oczy a w srodek wbiłam goździki, z nich również zrobiłam nos. Bułke przykrywamy i gotowe. Dekorujemy kiełkami. Smacznego! śniadanie bądź kolacja w idealnych humorach
Radość kipiąca uśmiechem.ziemniaki 50 dag · ser biały 40 dag · cebula 4 szt · mąka pszenna 50 dag · woda ciepła 1 szkl · sól · pieprz · olej Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli
Camilla w kuchniCiasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: ok 15dkg słoniny, pokrojonej w kostkę i usmażonej na patelni Sposób przygotowania(...)Zaczynamy od farszu Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Śmiało możemy to zrobić dzień wcześniej, ponieważ do zmielenia potrzebujemy zimnych, następnie mielimy je razem z białym serem. 2. Margarynę topimy, wrzucamy obrane i posiekane w pióra cebule. Rumienimy na złoty kolor. Dodajemy do farszu razem z przyprawami.Dokładnie wyrabiamy- najlepiej dłonią. 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie
Kuchnia w czekoladzieoczyszczonej sól 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy ok 1 litr oleju do smażenia Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Odmierzamy potrzebną ilość sera białego i mielimy w maszynce do mięsa. 2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony biały ser i śmietanę. Posiekać delikatnie po czym dodać jajka i resztę składników. Wyrobić
Kuchnia w czekoladzieszkl * napój migdałowy Alpro – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * olej – 0,5 szkl NADZIENIE: * ser biały 2x mielony * ananas ( świeży lub z puszki ) – ok. 200 g * banan – 2 szt * dżem ananasowy – 100 g DODATKOWO: * kokos – 50 g * śmietana 30% – 150 ml * cukier(...)możemy zastąpić taką samą ilością mleka, jednak to z napojem migdałowym smakują najlepiej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki mieszamy, smażymy średniej wielkości naleśniki. Każdy smarujemy dżemem ananasowym, pokrywamy warstwą białego sera, pokrojonym w plasterki bananem i pokrojonym w kosteczkę ananasem. Posypujemy odrobiną kokosu i zawijamy. Układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania posmarowanym odrobiną masła. Zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem
Ostra na Słodkoutwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. Składniki na farsz: - 1 kilogram sera białego (jak do sernika, zmielonego) - 1 kilogram ziemniaków (waga po obraniu) - 2 cebule - masło - 2 białka - sól - pieprz - ewentualnie oregano i majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy(...)tudzież przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Także mielimy i dodajemy do ziemniaków. Łączymy z białym serem, mieszamy i doprawiamy. Na sam koniec dodajemy białka. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze kwaśną śmietaną lub smażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupodanego pstrąga dostaliśmy w Zagrodzie w Zagórzu Śląskim http://www.zagrodazagorze.pl/ Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około(...)minut. W misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Gdy już ziemniaki się dobrze upieką, otworzyć sreberko, ziemniaka przekroić na pół i wypełnić masą serową. Pstrąga oczyścić, tym razem obcięłam głowę :) Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również
MarciochaKucharzyprzymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji(...)pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki miodu płynnego 2 jajka 70 g masła roztopionego szczypta soli mleko do posmarowania ciasta masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 50 g masła 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki cukru z wanilią lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny
Kuchcik gotujesię orientowałam to chleb na płatkach owsianych mogą jeść również osoby chore na celiaklię. Składniki na jeden bochenek: 40 dag płatków owsianych, u mnie górskie 50 dag białego sera 4 duże jaja, najlepiej wiejskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo opcjonalnie: sezam, siemię lniane, pestki dyni 1. W blenderze zmiksuj jajka(...)ser biały na gładką masę, przelej do dużej miski i dodaj resztę składników. Wymieszaj drewnianą lub silikonową łopatką, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch można posypać sezamem, dynią lub słonecznikiem. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 50 minut, aż boki i spód będą rumiane, a papier do pieczenia łatwo odchodzi od chleba. Po upieczeniu
Apetyczna babeczkaszklanka schłodzonego mleka 1 szklanka wody gazowanej! (to ważne, aby woda była gazowana) 2 całe jajka szczypta soli Dobra patelnia i odrobina tłuszczu. Nadzienie - mirabelkowy serek: 125 g chudego białego sera 4 morele lub brzoskwinie 2 łyżki jogurtu typu greckiego 0% tłuszczu o smaku wiśniowym * do podania śmietanka (lub jogurt) + cukier * wiśniowy smak jogurtu stosuję dla przełamania słodyczy Przygotowanie: Naleśniki(...)rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Nadzienie: Do misy blendera przekładamy połówki owoców, ser biały i 2 łyżki jogurtu typu greckiego o smaku wiśniowym, wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Na naleśniki nakładamy nadzienie, po czym składamy każdy na pół. Podajemy polane śmietanką
Słodkie okruszkiCiasto: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 starta na małych oczkach marchewka opakowanie szpinaku baby sól pieprz Przygotowanie: 1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem(...)białym serem. 2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów
AZgotuj!