mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 jajko + 3 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1300 g mielonego białego sera 200 g cukru pudru 200 g margaryny lub masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe/śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g wiórek kokosowych(...)przenosić z papierem na blachę. Każdy blat ciasta piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone kruche blaty odłożyć do ostygnięcia. W dużym garnku umieścić zmielony biały ser, pokrojone w kostkę margarynę lub masło, cukier i jajka. Całość gotować na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści i masa zacznie wrzeć. W mleku rozrobić proszek budyniowy i mąkę
kolorowotorcikowoformę o wym. 24x36cm Kruche ciasto: 400g mąki 4 żółtka 200g masła 3 łyżki cukru pudru Szczypta soli 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 500g sera białego 3 jajka ½ szklanki cukru 100ml słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy Pianka: 4 białka ¾ drobnego cukru do wypieków ⅓ szklanki oleju słonecznikowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 500g malin(...)wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 190⁰C piekarnika. Podpieczony spód studzimy. Sernik: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser biały, śmietankę i proszek budyniowy. Mieszamy i łączymy z ubitą z pozostałych białek pianą. Rozsmarowujemy równomiernie na podpieczonym spodzie. Pianka: Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy się
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na sernik nowojorski na spodzie z owsianych ciasteczek Spód z owsianych ciasteczek: 150 g ciasteczek owsianych (lub wielozbożowych) 70 g masła 1 łyżka cukru Masa serowa: 900 g białego sera z wiaderka (dobrej jakości) w temperaturze pokojowej 250 g cukru 3 jajka wielkości L w temperaturze pokojowej 1 żółtko w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu(...)wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz. Wsypać rozdrobnione ciasteczka, równomiernie rozłożyć je po powierzchni, mocno docisnąć do dna. Tortownicę wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Aby biały ser, jajka i śmietana osiągnęły temperaturę pokojową, należy wyjąć je z lodówki na co najmniej 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania sernika. Do misy miksera przełożyć ser z wiaderka, dodać cukier
niecodziennikparySkładniki na 4 porcje: 1 duży koper włoski (fenkuł) 200g dyni 1 średnia sałata lodowa 4 pomidory 100g białego sera z mleka owczo-krowiego szczypiorek orzechy włoskie łyżka miody 3 listki świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek chilli pieprz sól Sposób wykonania: Sałatę lodową dokładnie myjemy i kroimy, dodajemy do niej szczypiorek i pokrojone w plastry(...)nich z łatwością ściągnąć skórkę, co pozbawia je goryczy i efekt prażenia ich z miodem jest fenomenalny). Na koniec przenosimy wszystko na talerz i posypujemy pokrojonym w kostkę białym serem. Koper włoski:) wyrósł u Mamy w ogrodzie, dzięki jej pasji i zacięciu. Jak najbardziej zasługuje na miejsce w mojej sałatce, debiutuje w niej ostrością chilli i czosnku, a za razem
Kuchnia Pani Wiosnyciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej 70-80 dag jabłek 30-40 dag sera białego 3,5 szklanki mleka słoik brzoskwiniowej lub morelowej konfitury 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 10 dag margaryny 1 szklanka mąki(...)obieramy z łupin i kroimy w płaskie plasterki. 4. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. 5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez 60 minut
Apetyczna babeczkacukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 150 g jagód 250 g sera białego, mielonego 4-5 łyżek cukru (do smaku) 1 jajko ziarenka z 0,5 wanilii budyń waniliowy w proszku 40 g KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanka(...)około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie
Rozpustne gotowanieDziś bezmięsnie - za to z kaszą, białym serem, świeżym szczypiorkiem. Wyglądem przypominają mielone, może ktoś da się oszukać? :) W takich wegetariańskich kotlecikach ważne jest to, by nie były zbyt suche - wtedy nie dają radości z jedzenia, a my czujemy że to co jemy nie do końca nam odpowiada. A jedzenie przecież ma cieszyć. Mam nadzieję, że te kotleciki Wam zasmakują(...)się Wam kotlety to odstawcie na kilka minut gotowy farsz - zgęstnieje i kotlety będą się z łatwością lepiły. Składniki (na 15 kotlecików): 200 g kaszy gryczanej 250 g zmielonego białego sera (możecie użyć także tartego żółtego sera) 2 jajka 2 ząbki czosnku ok. 1 szklanki bułki tartej pęczek szczypiorku 2 łyżki masła sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy do smażenia
Zasmakuj KuchniCzytałam opinie, że warto spożywać olej lniany na czczo , jednak osobiście miałabym z tym problem. Bardzo dobrym wyjściem jest wypić łyżkę w przypadku, kiedy będziemy jeść np. śniadanie z białym serem, gdyż witaminy i mikroelementy wzajemnie się uzupełniają, wspomagając swoje działanie i przyswajalność. Stara medycyna mówi o cudownym wypłukiwaniu toksyn z organizmu poprzez ssanie w ustach oleju lnianego. Póki(...)krótki termin jego przydatności (maksymalnie 3 miesiące). Olej lniany zawsze przechowujemy w lodówce. Nie smażymy na nim potraw. Pijemy solo można na czczo lub też dodajemy do sałatek i białego sera. Artykuł OLEJ LNIANY NA CZCZO LUB NA NOC – HIT WSZECHCZASÓW pochodzi z serwisu blog dla mamy wkawiarence.pl
W KawiarenceCzytałam opinie, że warto spożywać olej lniany na czczo , jednak osobiście miałabym z tym problem. Bardzo dobrym wyjściem jest wypić łyżkę w przypadku, kiedy będziemy jeść np. śniadanie z białym serem, gdyż witaminy i mikroelementy wzajemnie się uzupełniają, wspomagając swoje działanie i przyswajalność. Stara medycyna mówi o cudownym wypłukiwaniu toksyn z organizmu poprzez ssanie w ustach oleju lnianego. Póki(...)krótki termin jego przydatności (maksymalnie 3 miesiące). Olej lniany zawsze przechowujemy w lodówce. Nie smażymy na nim potraw. Pijemy solo można na czczo lub też dodajemy do sałatek i białego sera. Artykuł OLEJ LNIANY NA CZCZO – HIT WSZECHCZASÓW pochodzi z serwisu blog dla mamy wkawiarence.pl
W Kawiarencedziennie. Produkty dozwolone: Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak(...)przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś
Codzienne GotowanieDziś zapraszam Was na pyszne naleśniki z białym serem polane jagodowym sosem. Po prostu rozkosz na talerzu. I wiele uśmiechów na twarzy, bo jagodowy sos dodaje każdemu koloru ;) Spróbujcie. Takie naleśniczki przygotowuje się naprawdę szybko i smakują każdemu. Ja je przygotowałam ostatnio w ramach tzw. przed obiadu. Składniki: (na 5 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)wody. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Około 3-4 minuty, aż jagody całkowicie się rozmrożą, a miód rozpuści tworząc pyszny sos. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy biały ser. Naleśniki zwijamy lub składamy w trójkąty. Każdą porcję polewamy ciepłym sosem jagodowym. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus malinowy: 400g świeżych malin 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki wody Masa kokosowa: 0,5l śmietany 36% 200g czekolady białej 500g białego sera z wiaderku 3 łyżeczki żelatyny 10 łyżek mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 125ml likieru kokosowego Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 50ml likieru kokosowego 1/3 szklanki wrzącej wody Dodatkowo(...)Masa kokosowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w mleku kokosowym a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno dodać małymi porcjami biały ser, przestudzoną czekoladę, likier, wiórki kokosowe i żelatynę. Dokładnie wymieszać podzielić na dwie równe porcje. 4. Poncz: Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać likier kokosowy i wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinychcemy włączać piekarnik i dodatkowo nagrzewać dom więc polecam przygotować ten sernik który nie wymaga pieczenia a w dodatku po przekrojeniu ładnie się prezentuje. Składniki: Masa serowa: 650 gram sera białego półtłustego 500 ml. Śmietany 36% 4 łyżek cukru pudru 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Pianka z Chia: 2 puszki mleka kokosowego 8 łyżek nasion(...)podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż puszczą sok, miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy. Ser biały mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski wlewamy zmiksowane jagody i dokładnie ucieramy, dodajemy po łyżce ubitej śmietany, delikatnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną wlewamy
Bajeczna Kuchniajajka garść rodzynek, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej lub innych bakalii Składniki masy serowej 4 jajka rozm. M 1 szklanka cukru 3/4 kostki (ok. 150 g) miękkiego masła 1 kg białego sera, mielonego (może być z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek) Polewa 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% Jak przygotować? Zimne masło kroję w kostkę, dodaję(...)kruchego ciasta. Oddzielam białko od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka ucieram z cukrem na jasną masę. Dodaję masło i miksuję razem. Wrzucam biały ser oraz proszek budyniowy i miksuję. Ubite białka delikatnie łączę z resztą masy sernikowej, najlepiej za pomocą łyżki. Wykładam na warstwę makową i wstawiam do piekarnika. Piekę około 50-60 minut
W kuchni Karmel-itkiPierogi palce lizać! Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g chudego sera białego 2 szare renety łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami. Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem
R'n'G Kitchen