obiadu na pyszną kolację. Ruskie pierogi - podpiekane SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkieksperymentów:) Naleśniki chłopskie Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 jajko 1 łyżeczka suszonego koperku szczypta soli Farsz: 200 g sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia naleśników polecam specjalną, cienką patelnię;) Farsz - ziemniaki gotujemy i mielimy maszynką(...)ziemniaków dodajemy biały ser, podsmażoną na masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je startym żółtym serem i keczupem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Można je podawać z sosem pieczarkowym lub jako samodzielne danie
Lawendowe NieboCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle(...)zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładać około
Świat Domowej Kuchniziemniaków35 dag sera białego8 dag cebulisólpieprzPodane składniki wystarczają na około 50 szt. Najpierw należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i mielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski
Świat Domowej Kuchniserników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca. SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 )MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa(...)odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkopierogów: Ciasto: 500 g mąki pszennej 370 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli 40 g masła Farsz: 400 g ziemniaków (po obraniu) 300 g sera białego półtłustego lub tłustego 1 cebula pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Masło roztopić w gorącej wodzie, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dolewać wodę z masłem, sól, oliwę(...)mąki. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć na 30 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miękkości. Odlać wodę i roztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić. Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około
cooklifeeksperymenty z resztek są bardzo udane :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 1 czerwona papryka - 1/2 łyżeczki bazylii - 1/2 łyżeczki oregano - połowę sera białego typu włoskiego Przygotowanie: Cebule, czosnek, paprykę oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, jak się zeszkli dodajemy do niej pomidory i gotujemy na małym ogniu(...)się masa zredukuje. Pod koniec gotowania doprawiamy bazylią i oregano. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy wcześniej przygotowaną masę a na jej wierzch kawałki białego sera oraz papryki. Pieczemy w 180 C przez 25 minut a następnie ozdabiamy natką pietruszki
Zainspirowana w kuchniBiałe szparagi używam głównie do zup. Jak do tej pory nie wykonywałam z nich nic innego. Biała zupa szparagowa z serem parmezan Zielone szparagi natomist, goszczą u mnie w domu dość często, gdyż albo nadziewam nimi piersi kurczaka, albo gotuję je al dente i podaję z sosem holenderskim albo robię z nich zupę. Według mnie białe szparagi są mniej intensywne(...)zblendować a następnie przetrzeć przez gęste sitko. Zupę serwować z odrobiną orzeszków piniowych i skwarkami z boczku. Biała zupa szparagowa z serem parmezan Smacznego! Biała zupa szparagowa z serem parmezan Białe szparagi są dość włókniste dlatego najlepiej jest nie używać ich dolnych części. Szparaga powinniśmy nagiąć i użyć tylko jego górną część od miejsca, w którym po nagięciu pękł. Share
mecookscukru pudru ( ja miksuję cukier zwykły na niby puder w młynku do kawy ) - 1 jajko - kilka kropel olejku waniliowego - szczypta soli na masę serową : temperatura pokojowa - 1 kg sera białego zmielonego min 3 razy lub ser z wiaderka ale ser a nie wyrób serowy :) - 7 jajek ( oddzielić białka od żółtek ) - 300 g cukru pudru - 130 g miękkiego masła - 2 łyżki(...)każdy przecież ma wszystkie wymiary blach :) Spód ciasta zapiekamy przez 10-15 minut w gorącym piekarniku ,180 stopni. Wyciągamy jak nabierze złoty kolor . Zabieramy się za ser . Masło ucieramy z cukrem na białą masę ,dodajemy po jednym żółtku i ucieramy do połączenia składników ,dodajemy porcjami zmielony ser ,ucieramy po czym zmniejszamy obroty na wolne i dodajemy mąkę ,mieszamy do połączenia
Wypieki Renetemperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej , gotowanej masa serowa SKŁADNIKI -1 kg sera białego półtłustego (ser mielimy) -200g margaryny -0,5 szkl mleka -3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -2 opakowania cukru waniliowego -6 żółtek (tych, które zostały(...)białego ciasta) Zmielony ser dajemy do garnka. Następnie dodajemy margarynę, żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, i mieszamy. Masa zacznie robić się coraz bardziej rzadsza. Wszystko mieszamy trzepaczką, i ucieramy do usunięcia ewentualnych grudek :-) Masa powinna być gładka jak na zdjęciu. Następnie mąkę ziemniaczaną dodajemy do mleka, i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gotującej się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokususzony domowy. Suszony twaróg. Suszony biały ser. Domowy ser suszony, o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i bardzo łatwo go przygotować. Jego smak zależy od jakości twarogu, najlepiej tłustego, wiejskiego. Do tego wiejskie jajka. Ser przypomina klin. Kształt ma owalny, podłużny, który zwęża się ku dołowi. Jego barwa nabiera żółtego koloru w procesie suszenia. W przekroju ser jest jaśniejszy(...)topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Składniki na jedną gomółkę sera suszonego. Suszony twaróg: miałam 660 g twarogu półtłustego białego (najlepszy jest tłusty) 2 jajka sól do smaku Jak przygotować ser suszony domowy? Domowy suszony twaróg. Za pomocą widelca rozdrabniamy ser, dodajemy jajka, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepyszną serowo chałwową polewą. Bez tej polewy sernik traci cały urok, więc moim zdaniem jest obowiązkowa. Sernik zrobiłam z wykorzystaniem kilku rodzajów serów, aby przekonać się jaka jest różnica, wy jednak możecie wykonać go ze swojego ulubionego sera. Do sernika możecie wykorzystać chałwę produkcji domowej lub zrobić z chałwą kupną. W sumie będziecie potrzebować, około 400-500 gr chałwy, jeżeli(...)maślanych ciasteczek zblendowanych z 50 gr rozpuszczonego masła Masa sernikowa: 1 kg sera białego (u mnie 250 gr sera ricotta, 250 gr sera twarogowego chudego z Lidla, 500 gr sera mascarpone ) 1/2 szklanki cukru brązowego albo może być zwykły biały 4 duże jajka (rozmiar L) 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii ewentualnie całe opakowanie cukru wanilinowego
moj przepis naPotrzebujemy na 12 sztuk 12 ciasteczek kokosowych (ciasteczka kokosowe z Jutrzenki ,idealnie pasuja rozmiarem do papilotek) 2 garście truskawek (mogą być mrożone) 1/2 kg sera białego mielonego 1 białko lub całe jajko 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru białego (do sera) 1 łyżka cukru białego lub brązowego do truskawek Na dno papilotki wkładamy po ciasteczku. Ser, białko, mąkę
WYSPA SZCZĘSLIWAZłociste oponki i kulki 2w1 J . Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera. - 50 dag białego sera - 0,5 szklanki cukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym
RAROSSAgazety. Wszystkie składniki w domu były, więc zajęłyśmy się tym od razu. Przepis w trakcie lekko modyfikowany, ponieważ masa nie była taka jakiej się spodziewałyśmy ;-) Mała sugestia po upieczeniu - ser biały mimo naszych modyfikacji jest mocno wyczuwalny (grudki). Dla jednych to na plus, dla nas do zmiany. Kolejnym razem będzie ser z kubełka lub biały kilkurotnie mielony. Składniki: 3 jaja
Gotowanie z pasją