serowo - jabłkowym SKŁADNIKI: 250 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera białego 300 g dżemu jabłkowego tłuszcz do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać w kubku z łyżką mąki, łyżką cukru i letnim mlekiem. Odstawić na 15 minut(...)wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę w misce przykryte ściereczką. Ser biały rozdrobnić widelcem i wymieszać z dżemem jabłkowym. Po upływie godziny ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki, u mnie było ich 12. Każdy kawałek rozwałkować lub uformować na dłoni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię sprawdzi na zbliżające się komunie,gdyż świetnie trzyma formę . Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g zmielonego białego sera 500 g kremówki 8 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny puszka brzoskwiń Masa adwokatowa: 500 ml mleka 1 szklanka adwokatu 5 łyżek cukru 2 opakowania budyniu(...)prostokątnej foremki. Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić,pod koniec dodać cukier puder. Krem starannie połączyć z białym serem oraz rozpuszczoną żelatyną. Pod koniec wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Masa adwokatowa: Mleko połączyć z cukrem i adwokatem - ugotować w nim budynie, ostudzić. Miękkie
Niespełnione zdolności kulinarnesmak nieziemski. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Pychotka Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru2 szklanki mleka w proszku 500g sera białego wiaderkowego 3 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70 ml mleka kakao Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy 0,5 szklanki gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy do jej rozpuszczenia(...)odstawiamy do przestudzenia. Małą formę wykładamy folią spożywczą. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ostudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Układamy w kolejności: biszkopty moczone w kawie - połowa masy - biszkopty moczone w kawie - połowa
Cukiernia Pychotkiletni podwieczorek, na piknik, czy grila ! Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 200 g rabarbaru 2 jajka 90 g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli 50 g roztopionego masła 100 g białego sera 100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego ½ łyżeczki skórki z cytryny ½ łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Bułka tarta - do wysypania formy(...)kroimy na kawałki (ok. 2 cm). 3. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. 4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie mieszamy. 5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając. 6. Gotowe ciasto nakładamy
Marcepanowa kuchniaPrzepis ten jest przeznaczony dla ludzi którzy uwielbiają kaszę gryczaną w każdej odsłonie! Czyli moja rodzina je uwielbia Babcia i Mama pieką pyszne pierogi z kaszą wymieszaną z białym serem i właśnie te gryczane kotleciki smakują bardzo podobnie do nadzienia tych pierogów - szczególnie gdy pieróg jest jeszcze ciepły (gorący :-)- wiem ze to niezdrowo ale tak najlepiej smakuje) pieróg zawsze smaruje(...)skórka po usmażeniu jest fajnie chrupiąca natomiast środek rozpływa się w ustach i delikatnie ciągnie. Pycha! Hreczniaki 25 minut łatwe dla 2 osób Składniki * woreczek kaszy gryczanej * pól kostki białego sera (tłusty lub półtłusty aby dobrze się łączył) * łyżka pietruszki * sól i pieprz do smaku * jajko * bułka tarta Do dzieła!!! Kaszę gotujemy do miękkości. Mieszamy ją z serem, pietruszką, przyprawami
sierotka maRysia w kuchniherbatników kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie ) 6 bez (mogą być kupne, przepis tu - klik ) Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200g białego sera (mielonego; może być z wiaderka) Wierzch bananowy: 1 banan 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Sos wiśniowy: 200g wiśni bez pestek (świeże lub mrożone) 50 ml czerwonego wina (wytrawnego(...)minuty. Całość zdjąć z patelni i pozostawić do ostudzenia. Przygotować mase serową. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Śmietankę delikatnie połączyć (łyżką) z białym serem. Przygotować sos. Wiśnie (kilka można zostawić do dekoracji) przełożyć do garnuszka, dodać wino, laskę cynamonu i cukier. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu. Część soku odlać, wymieszać
Di gotujepewnością zachwyci nie tylko kawoszy.Zobaczcie jak łatwo je zrobic! SKŁADNIKI:** okrągłe biszkopty – 2 op** masło – 200 g** żółtko – 3 szt** cukier puder – 4 łyżki** mleko w proszku – 2 szkl** ser biały wiaderkowy – 500 g** żelatyna – 3 łyżki** kawa rozpuszczalna – 3 łyżeczki** mleko – 70 mlDODATKOWO :** kakao – cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kawę rozpuszczalną zalewamy 0,5 szkl gorącej wody , dodajemy(...)spożywczą.Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.Łyżka po łyżce dodajemy ser biały , a następnie wsypujemy mleko w proszku – dokładnie miksujemy.Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.Masę wylewamy na blachę , wygładzamy wierzch.Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.Wstawiamy do lodówki
Ostra na SłodkoDziś przychodzę do Was z przepisem na gofry z białym serem. Wyszły idealne, pulchne, nie za słodkie, chrupiące (jednak polecam zajadać się nimi w krótkim czasie po upieczeniu, ponieważ po pewnym czasie tracą swoją chrupkość). Mojej rodzinie i gościom tak bardzo zasmakowały, że musiałam dorobić kolejną porcję ciasta, zwyczajnie zabrakło gofrów dla wszystkich, a to świadczy tylko(...)goście, a my nie mamy nic słodkiego do kawy. Polecam :) Składniki na około 8 gofrów: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżka cukru * 3/4 szklanki mleka *70 g białego sera twarogowego (użyłam takiego z wiaderka) * 1 łyżka oleju * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli Wykonanie: Białko oddzielić od żółtka. W jednej misce ubić białko ze szczyptą soli
Zrób to smaczniemąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao -125 g margaryny -1 jajko -3 łyżki śmietany -3-4 łyżki cukru -szczypta soli na masę -250 g białego sera -1 jajko -2 łyżki kakao -4 łyżki śmietany -2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku lub mąki ziemniaczanej -4 łyżki cukru -1 szkl. wiśni (mogą być mrożone. Ja użyłam wydrylowanych(...)Formę do tarty natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylepić przygotowanym ciastem. wysypać groch lub ułożyć specjalne obciążniki do pieczenia tart. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. Biały ser, śmietanę, jajko, budyń w proszku, cukier i kakao zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć wiśnie. Całość piec
Zielona Kuchniateż :-) Z takiego połączenia zawsze wyniknie coś korzystnego :-) A do tego są naprawdę smaczne :-) i łatwo je przygotować... Do dzieła kochani :-) SKŁADNIKI Farsz: 150 g szpinaku 150 g sera białego 2 żółtka 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem sól, pieprz kilka łyżek masła klarowanego Naleśniki przygotowane wg dowolnego przepisu (np. jednego z tych: jeden(...)pamiętajcie, by czosnek nie zbrązowiał, bo danie będzie gorzkie), następnie dodajemy szpinak i całość przesmażamy aż sok, który się wytworzy odparuje. Odstawiamy patelnię z palnika i studzimy zawartość. Ser biały, żółtka, sól, pieprz i przestudzony szpinak umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, składamy w chusteczki i smażymy z obu stron
Czary - gary w kuchnibanalny prawda? Oczywiście możemy go w dowolny sposób urozmaicać i modyfikować wedle swojego smaku. A tymczasem zostawiam Was z naszym ulubionym przepisem na pyszną pastę z tuńczykiem, jajkiem i serem białym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA PASTĘ Z TUŃCZYKIEM JAJKIEM I TWAROGIEM Składniki: 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 100 g twarogu 1 czerwona cebulka 2 łyżki jogurtu(...)umieścić w misce z tuńczykiem i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z Tuńczyka Jajek i Sera Białego pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na tortownicę o śr. ok 24cm Spód: 200g kakaowych herbatników 70g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego lub półtłustego min. dwukrotnie zmielonego 5 jajek 250ml słodkiej 30% śmietanki 200g drobnego cukru kryształu Sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie podpiekamy w 180⁰C przez 10 minut. Masa serowa: Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser biały oraz pozostałe składniki, z wyjątkiem herbaty macha i malin. Masy serowej nie mieszamy długo! Zbyt długie miksowanie sprawia, że sernik pięknie rośnie, ale po upieczeniu jeszcze efektowniej opada, tworząc
Kuchnia w czekoladzieserdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko. Są bardzo dobre i ładnie prezentują się na stole. Będziemy potrzebować : 6 jajek ugotowanych na twardo 120 g białego sera 1 łyżka kaparów około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki (może być trochę więcej) 1 łyżka oleju sól, pieprz do ozdoby: kilkanaście ziarenek granatu kilka listków natki pietruszki Link(...)talerzu. Umyte i osączone listki natki pietruszki drobno siekam – usiekanej natki pietruszki powinno być około 1 łyżki może być trochę więcej. . Teraz do miseczki daję żółtka, kapary, olej, biały ser, posiekaną natkę pietruszki, doprawiam szczyptą soli, szczyptą pieprzu i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę – farsz jest gotowy. Przygotowany farsz nakładam na białka, można farsz nałożyć łyżeczką, szprycą lub rękawem
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: -puszka sardynek w oleju -1/2 średniego brokuła -ok. 10 dkg fasolki szparagowej -szczypior -kilka suszonych pomidorów -po garści pestek słonecznika i dyni -sól i pieprz do smaku -biały ser Suszone pomidory i szczypior kroimy na drobno. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-10 minut. Wyjmujemy i osuszamy a do wody wrzucamy podzielonego na cząstki brokuła. Gotujemy(...)kroimy na średnie cząstki. W misce mieszamy brokuła, szczypior, fasolkę i sardynkę. Dorzucamy podsmażone pestki dyni i słonecznika i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy na plastrach białego sera i delektujemy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnyfont-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: Biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 galaretka cytrynowa 4 żółtka Piana : 4 białka 1/4 szklanki cukru 1 galaretka wieloowocowa ( niebieska ) Przygotowanie: Białka ubijamy(...)wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy
Symfonia smakowa