podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia... składniki: 500 g mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku marchew pietruszka kawałek korzenia selera 1/2 główki kapusty 150 g ryżu koncentrat pomidorowy liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/4 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki odrobina pieprzu i chili sól do smaku
6nieboCIASTO PIEROGOWE np. z tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka) 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu lub wody 1/4 łyżeczki chili
cool and mintySKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi
Kulinarne Fantazje Mariolikiełbasy chorizo 300 g chudej wieprzowiny 1 puszka pomidorów 1/2 puszki białej fasolki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 litry bulionu 4 ziemniaki włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku kilka podpieczonych krewetek
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 korpus drobiowy pęczek szczawiu około 200-300 g 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki kawałek selera 1 cebula 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 liść laurowy, ziele angielskie 1 liść lubczyku sól, pieprz do smaki 1 kostka rosołowa 1 łyżka soku z cytryny 1,5 l wody 2 duże łyżki śmietany
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : 1 szklanka umytej, czerwonej soczewicy 1 cebula 2 łyżki masła włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por ) opcjonalnie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 150 g kabanosów 100 g serka gouda ( w kostce ) pęczek
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 1,5 l wody 2 marchewki połowa selera 1 pietruszka 1 cebula 250 g mniejszych kwiatów kalafiora mały pęczek szczypioru i koperku łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka Wykonanie: Wszystkie warzywa obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wody razem z liściem laurowym i zielem i gotuj
Zasmakuj KuchniWydobyć miąższ awokado, cebulę drobno posiekać, a czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki zmiksować blenderem i przełożyć do miseczki. Podawać schłodzone do krojonych w długie słupki marchewek, ogórków, papryki, selera naciowego, czy paluszków chlebowych grissini
zadanie-gotowanieuniwersalne – sprawdzą się przy każdej okazji. W czasach wielkiego boom na zdrowe odżywianie, przedstawiam Wam moje ulubione, sprawdzone przepisy. Smacznego! Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą Sałatka grecka Sałatka z papryką, serem feta i pietruszką Sałatka cesarska Sałatka z kurczakiem, pomarańczami i serem
Kuchnia Bazyliidawna, to mam wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc
Poezja smakuchia spowoduje z czasem zagęszczenie konsystencji na bardzo gęstą. Składniki: 1 łyżeczka lnu złotego 1 łyżeczka nasion chia 1 garść świeżego szpinaku 1 łodyga selera naciowego 1 szklanka borówek 1 miarka roślinnego białka waniliowego ( SunwarriorPolska Classic Plus ) szczypta cynamonu 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowy) Przygotowanie: Do blendera wrzuć nasiona lnu i chia
Zdrowie na języku :Pśliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią Z selera Marchewkowe Z cukinii Z cukinii z miętą Rybne Kukurydziane z zsiadłego mleka Maślankowe z jabłkiem Bananowe Gryczane Dyniowe z kiełbasą Ziemniaczano- serowe Ziemniaczane z cukinią Ziemniaczane z makiem Ziemniaczane
Tradycyjna Kuchniapysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła kasza pęczak szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek
Kukuleczkinastępnie kurczaka i pozostałe składniki. Polewamy dressingiem. Inne przepisy na sałatki z kurczakiem: Sałatka cesarska Sałatka z kurczakiem, pomarańczami i serem pleśniowym Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Kuchnia BazyliiPrzy piątku będzie bezmięsnie i delikatnie. Zupka krem poleca się na piątkowy obiad ;) Składniki: 1/3 selera 3 pietruszki 1 kalafior 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula sól,pieprz 6-7 szklanek bulionu warzywnego gałka muszkatałowa 2 garście grzanek czosnkowych Wykonanie: Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnuszka, dodajemy poobierane warzywa, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości dodając przyprawy
Z Majeczką w kuchni