seler - 8745 przepisów (strona:364/583)

Zupa z pokrzywami 215

został z wczoraj... Składniki: około 3 l rosołu drobiowego ( z marchewką, pietruszką itd ) około 1 pełny durszlak liści świeżej pokrzywy pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki garść liści selera 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 łyżki sosu sojowego jasnego + opcjonalnie sok z cytryny do doprawienia  Z rosołu wyjąć warzywa i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę

Jemy Pijemy
Botwinka z jajeczkiem 131

buraczki, są przepyszne pod każdą postacią. Jest naprawdę bardzo dobra, polecam. Do dużego garnka wlać wodę i wywar. Przygotować warzywa, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, seler obrać i pokroić drobno, łodyżki buraczków dokładnie umyć i pokroić 2,5 cm kawałki, buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gałązki pietruszki umyć, czosnek lekko zmiażdżyć i obrać

Kuchnia Pokoleń
“IQuchnia” – recenzja 134

książki? Na pewno hitem są dla mnie kwiaty cukinii nadziewane krewetkami. Jestem fanem sałaty ze śmietan ą, więc na pewno wypróbuję owocową wersję tej sałatki. Dobrze wygląda seler naciowy zapiekany  z pomidorami i mascarpone. Gdybym była prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest

Ugotowane pozamiatane
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 200

medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE PTYSIE: * ugotowane ziemniaki – 200 g * serek kremowy Pesto

Ostra na Słodko
Sałatka winegret 155

szybkiej wersji używam warzyw z puszki. Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad.   Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki  pokrojone

Ugotowane pozamiatane
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 250

wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam je pod koniec gotowania). Całość zalałam bulionem jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam

Smaczne Zdrowe
Pasztet drobiowy z bobem 148

Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm): 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki

Mango Papaja
Krupnik 181

dodatkiem świeżej natki pietruszki. Ulubiona zupa mojego Taty. Nic dziwnego, jest zdrowa i bardzo pożywna. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 skrzydełka szklanka kaszy jęczmiennej włoszczyzna: 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula 4-5 większych ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie świeża natka pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z kurek 173

Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję     Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie listek laurowy sól świeżo zmielony pieprz 4 łyżki śmietany (18%)     Wykonanie: Oczyściłam grzyby (tak jak tutaj ). Ugotowałam wywar z warzyw

Kuchnia u Krysi
Jesienna zupa na rozgrzewkę 165

już nie ma śladu     Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny.         Składniki: 400 g mięsa wołowego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli          Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 2 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam do gotowania

Kuchnia u Krysi
Antrykot z sosem musztardowym 260

rosołu, podany z sosem musztardowym   i warzywami            Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 1,5 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam do gotowania. Po zdjęciu

Kuchnia u Krysi
Sałatka jarzynowa 202

Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 164

przepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami.     Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny

Maminek kulinarny
Sałatka maminkowa 5974

szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki i zalewę. Do każdego słoika wrzucamy: -plaster selera -ząbek czosnku -kawałek kopru -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -2 listki laurowe -możemy tez dodać kawałek papryczki chili lub piri piri Na tą ilość słoików musimy przygotować

Maminek kulinarny
Młoda kapusta z marchewką 202

samą z pieczywkiem lub ziemniakami jak również może być warzywnym dodatkiem do mięska. składniki: 1 duża główka młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku 1 l bulionu 1 duża cebula 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami 3 łyżki mąki Kapustę grubo pokroić. Przełożyć do garnka

Monia miesza i gotuje