Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo
Moje Kuchenne Rewelacjeporą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno. Składniki: 300 gram żeberek wędzonych 200 gram zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Domowa jarzynka Majeranek 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka , dodajemy obraną
Bajeczna Kuchniaserc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka gałazek tymianku 1 łyżka mąki włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera) 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, chilli do smaku pietruszka do dekoracji Zalej serca niewielką ilością wody, zagotuj. Po krótkim obgotowaniu odlej wodę z gotowania. Obierz włoszczyzną. Do serc dodaj włoszczyznę
Gotuj Sam!będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny (dla 2 osób) 100 g kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera pęczek szczypioru kilka gałązek mięty sól, chilli, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym
Gotuj Sam!zioła. Dodatek startego sera żółtego bardzo poprawia smak farszu. Naleśniki z farszem mięsnym 4 naleśniki (tutaj przepis) mięso z rosołu dowolne (około 500g) 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 100 g żółtego sera pieprz ziołowy i czarny sos sojowy i chili do smaku 1 łyżka masła (sklarowanego) Zmiel mięso. Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulkę i łodygę selra
Gotuj Sam!właściwie gulasz rybny bardzo dobrze komponował się z kaszą. Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 200 g kaszy owsianej 500 g filetu z łososia 2 młode marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka masła sklarowanego 2 łyżki oleju konopnego sok z cytryny sałata strzępiasta do dekoracji Ugotuj kaszę wg wskazówek na opakowaniu. Odstaw w ciepłe
Gotuj Sam!suchary. Powiększy się więc dział dietetycznie :) Na początek lekka zupka. przepis na dwie porcje. Dietetyczna zupa z młodych warzyw 1 niewielka pierś z kurczaka młode niewielkie warzywa: 1 seler 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 buraczki sól i sok z cytryny do smaku Obierz warzywa. Zetrzyj w łezkę buraczki. Pozostałe pokrój w plasterki. Zalej warzywa wodą
Gotuj Sam!Obiecałam kolację z resztek makaronu i oto ona. Błyskawiczna, zdrowa i smaczna Fritella! Co chcieć więcej? ... aa możecie użyć innych chrupiacych warzyw (selera naciowego, kalarepki, groszku ... itp) ale i możecie zjeść ją na śniadanie. Zakręcona Fritella z fenkułem i pomidorkami (1 porcja) 1 szklanka ugotowanego makaronu (świderki, kolanka, muszelki itp) 1 niewielki fenkuł (koper włoski
Gotuj Sam!wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków, ale zaręczam, opłaca się! Do przygotowania około 3 litrów barszczu potrzebujecie: 10 buraków 2 kwaśne jabłka 6 marchewek 4 pietruszki pora selera cebuli 3 ząbków czosnku A to wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego dwie łyżeczki majeranku łyżeczkę lubczyku pieprz i sól
PichceniomaniaMój ulubiony przepis na rodzinny PASZTET.Prosty,tani i bardzo smaczny. 10 porcji kurzych marchewka pietruszka seler cebula por sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystko razem ugotować na małym ogniu do miękkości.Mięso z porcji obrać i zmielić wraz z warzywami.Wywar zostawiamy sobie jako rosół.Możemy go zapasteryzować. 20 dag.pieczarek 20 dag.podgardla 5 dag.namoczonych i ugotowanych grzybów suszonych 1 cebula
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych podgrzybków 1 garść suszonych borowików 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora (10 cm) 1 mała cebula 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny sól
Kulinarne Inspiracjewędzonej słoniny 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnki 1 pietruszka pół selera średni por (zielona część) 2 łyżki smalcu 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych 2 puszki
Bon Appetit Małgorzatypropozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane
kruche babeczkisosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem konserwowym 4. Sałatka ryżowa po węgiersku 5. Tuńczyk w muszelce 6. Sałatka Ananas 7. Szybka sałatka makaronowa w tuńczykiem Słodkości
Czerwona Porzeczkabazylii -0,5 łyżeczki wędzonej papryki -sól i pieprz Wykonanie: Olej rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Marchew pokroić w grube talarki, seler na kawałki, a dynię w grubą kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię. Dodać przyprawy i smażyć kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory. Zalać wodą i dodać
Smakuj życie!