seler - 8745 przepisów (strona:361/583)

Zupa bryndzowa 310

genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych

ladykitchen
Zupa klopsikowa 165

świetną propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki tartej bułki 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól lub vegeta pieprz Mięso wyrobić z jajkiem, tartą bułką, cebulą startą na miazgę, solą (vegetą) i pieprzem. Uformować klopsiki

kuchnia doski
Zupa szczawiowa 131

nabyć we wszystkich sklepach spożywczych. Oczywiście najlepszy jest ten siekany.  mięso na wywar 1/2-3/4 słoiczka szczawiu (użyłam z Dagomy ) (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo:   3-4 łyżki śmietany 18% jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem

Di gotuje
KALAFIOROWO WARZYWNA Z KASZĄ 155

SKŁADNIKI: 2 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler naciowy 1 kalafior 5 pomidorków koktajlowych 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety pieprz 3-4 ziarna angielskie 1-2 liście laurowe 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Do garnka wlewam wodę. Warzywa obieram. Kroję w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe nie obieram wkładam w całości. Gotuję. Kiedy warzywa będą

Gotowanie Patki
Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) 340

godzinę, a nawet całą noc. K ażdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Obraną marchew i pietruszkę kroimy w grube plastry, seler w grubą kostkę. Gdy już każdą porcje schabu podsmażym y, wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa oraz

Słodka Strona
Co jeść w pracy? Zupa tajska z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. 883

świeży imbir jest dość pikantny) pieprz cayenne, pieprz ziołowy, sól wg uznania 300 ml mleka kokosowego sok wyciśnięty z połowy limonki 2 litry wody po kilka gałązek natki lubczyku, selera, pietruszki oraz jeden liść laurowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente. W garnku na zupę zagotować dwa litry wody, dodać natki oraz liść laurowy. Gotować na małej mocy palnika. Jednocześnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
PASZTET DO SŁOIKA 156

mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego i warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia

Zrób to smacznie
uda kurczaka w jogurtowych pomidorach i w przyprawie kurczak na dziko... 206

naczynia żaroodpornego wlać zmiksowane ze skórką w dzbanie blendera umyte pomidory, dodać jogurt, kucharka wsypać suszoną mieszankę przypraw kurczak na dziko: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki wszystko wymieszać, odciąć z ud nadmiar tłustej skóry, kuperki, uda przeciąć na dwie części: udko + podudzio i włożyć umyte i osuszone do marynaty, przykryć

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z selerem i słonecznikiem 255

Kolejna sałatkowa propozycja z serii co się nawinie. Osobiście uwielbiam różne sałatkowe kombinacje ... może taka wersja wam posmakuje.   Składniki: 1 słoik selera konserwowego 200 g wędliny np. schabu lub szynki 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 słoik olewek nadzianych czosnkiem 3 garście prażonego słonecznika ok. 100 g ciecierzycy z zalewy (z puszki lub słoika) 1 papryczka chili (opcjonalnie

IMPRESJA SMAKU
Zupa buraczkowa z ziemniakami 423

Domowa, pyszna i aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe

Szybko Szybkowar
Przy niedzieli.... Śląski Bifej 162

Składniki: 500 ml przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżeczki koncentratu) 2 skrzydełka kury lub 2 udka  1,5 l wody  2 marchewki 2 małe pietruszki 1/2 średniego selera  1 cebula 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut

bistro mama
Zioła ogrodowe na zimę 223

sprytne patenty. Wystarczy włożyć, zamknąć i zamrozić, a potem łatwo wyjąć tyle ile potrzeba i znów można spokojnie zamknąć :-)  Czego więcej prócz woreczków potrzebujemy? Ziół... Pietruszka, koperek, nać selera, por... wszystko możecie zamrozić w ten sposób, by potem w zimie cieszyć się pięknym aromatem ziół prosto z ogródka, a nie sztucznie pędzonych z marketu... Natki myjemy, osuszamy, usuwamy wszelkie

Czary - gary w kuchni
Pierogi z mięsem 145

ciasta pół łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera 2 - 3 średnie cebule mniejszy kawałek pora olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka Przyrządzenie pierogów: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dolewaj wody

Zasmakuj Kuchni
Grochówka z pęczakiem 118

Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki.   Składniki 500 g pęczaku 500 g grochu łuskanego 1 duża marchewka 1 pietruszka por (biała część) 1 mały seler 1 ząbek czosnku 500 g żeberek 100 g wędzonej słoniny 1 liść laurowy sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy 1,5 l wody

R'n'G Kitchen
Flaki wołowe 210

uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w  proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!