seler - 8745 przepisów (strona:367/583)

ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 227

wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam je pod koniec gotowania). Całość zalałam bulionem jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam

Smaczne Zdrowe
Pasztet drobiowy z bobem 121

Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm): 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki

Mango Papaja
Krupnik 129

dodatkiem świeżej natki pietruszki. Ulubiona zupa mojego Taty. Nic dziwnego, jest zdrowa i bardzo pożywna. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 skrzydełka szklanka kaszy jęczmiennej włoszczyzna: 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula 4-5 większych ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie świeża natka pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z kurek 147

Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję     Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie listek laurowy sól świeżo zmielony pieprz 4 łyżki śmietany (18%)     Wykonanie: Oczyściłam grzyby (tak jak tutaj ). Ugotowałam wywar z warzyw

Kuchnia u Krysi
Jesienna zupa na rozgrzewkę 135

już nie ma śladu     Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny.         Składniki: 400 g mięsa wołowego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli          Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 2 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam do gotowania

Kuchnia u Krysi
Antrykot z sosem musztardowym 230

rosołu, podany z sosem musztardowym   i warzywami            Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 1,5 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam do gotowania. Po zdjęciu

Kuchnia u Krysi
Sałatka jarzynowa 171

Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 141

przepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami.     Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny

Maminek kulinarny
Sałatka maminkowa 5944

szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki i zalewę. Do każdego słoika wrzucamy: -plaster selera -ząbek czosnku -kawałek kopru -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -2 listki laurowe -możemy tez dodać kawałek papryczki chili lub piri piri Na tą ilość słoików musimy przygotować

Maminek kulinarny
Młoda kapusta z marchewką 180

samą z pieczywkiem lub ziemniakami jak również może być warzywnym dodatkiem do mięska. składniki: 1 duża główka młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku 1 l bulionu 1 duża cebula 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami 3 łyżki mąki Kapustę grubo pokroić. Przełożyć do garnka

Monia miesza i gotuje
zupa wielowarzywna na maśle z ziemniakami... 160

łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać i w garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti bolognese 157

makaronów. Możecie także wykorzystać ten sos dodając sos beszamelowy i zrobić lasagne. Sposobów na spaghetti bolognese jest wiele. Niektórzy dodają śmietankę, samo mięso mielonego, inni dodają do mięsa kiełbasę, seler naciowy, wino, itp. Ja także lekko urozmaiciłam to klasyczne danie pochodzące z włoskiej Bolonii. No cóż, myślę że każdy pomysł w kuchni jest dobry gdy dobrze połączymy składniki. A wiadomo

Zasmakuj Kuchni
Sok jagodowo-cytrynowy 97

Bardzo słodki, orzeźwiający i super gęsty sok z jagód oraz innych owoców i warzyw, z wyczuwalną nutą cytryny. Pyszności! szklanka jagód zielone jabłko 3 morele 2 łodyki selera naciowego 2 małe buraki obrana cytryna 2-3 łyżki mięty Owoce myjemy. Buraki obieramy i kroimy. Z moreli i jabłka usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce oraz miętę

Mienta blog
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 176

blaszce co jakiś czas. Najsmaczniejsze są odsmażane – kiedy ciasto lekko się zrumieni, skarmelizuje i zrobi chrupiące. Podane z przesmażoną cebulką, skwarkami ze słoniny lub boczku, z surówką z selera z jabłkiem lub z pomidorami ze szczypiorem – te proste, ale w żaden sposób nie prostackie pierogi, to niecodzienne danie. Pyszne i głębokie – nie bójcie się przełamać i podkręcić smaku kaszanki! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
ZUPA OGÓRKOWA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 124

ulubiona zupa z dzieciństwa , którą gotował mój tata .Pełna była mięsa i warzyw ,  pycha... 35 dag.żeberek 5 dag.boczku wędzonego 4-5 ogórków kiszonych 1 Pietruszka starta kawałek selera starty 1 duża Marchewka kostka 4 ziemniaki ok. 100 ml.śmietany 2 łyżki masła cukier do smaku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela jalowca liście maggi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania